سایت آموزش پایتون — 10 منبع برای یادگیری رایگان زبان برنامه نویسی Python
من به شخصه Python را جادوگر دنیای برنامهنویسی میدانم. چرا جادوگر؟ چون تقریبا هر کاری که فکرش را بکنید، مثل، توسعه وب (web development)، ساخت برنامههای دسکتاپ (Desktop)، بازیسازی، تحلیل داده (data analytics) و غیره با پایتون قابل انجام است. اما مزیت پایتون فقط قدرت و انعطاف آن نیست. در کنار این مزایا، ما با یک زبان برنامهنویسی بسیار ساده که شباهت زیادی به زبان انگلیسی دارد، طرفیم. راههای زیادی برای یادگیری Python وجود دارد. یکی از بهترین راهها، استفاده از سایتهای آموزشی پایتون است. میخواهید بدانید بهترین سایت آموزش پایتون کدام است؟ در این مقاله 10 مورد از بهترین سایت های آموزش پایتون را برایتان لیست کردم. همراهِ اون با مَن باشید 🙂
1. وب سایت رسمی پایتون
شاید برایتان عجیب باشد، اما یکی از بهترین جاهایی که میتوانید یادگیری پایتون را آغاز کنید، وبسایت رسمی Python است. به نظرتان برای یادگیری یک علم یا مهارت جدید، بهترین مرجع، سازنده آن نیست؟ برای یادگیری پایتون هم سایت رسمی این زبان برنامهنویسی، به عنوان ایدهآلترین سایت آموزش پایتون به حساب میآید. سازندگان پایتون جوری آن را آموزش دادهاند که تقریبا با هر سطحی از دانش، میتوانید با آموزشهای آنها ارتباط برقرار کنید.
البته اگر قبلا تجربه کدنویسی داشتید، شاید یادگیری پایتون کمک سایت اصلی آن، گاهی برایتان حوصلهسربر شود و گاهی حس کنید آموزشها بیش از حد کند پیش میروند. اگر در ابتدای مسیر یادگیری Python هستید، سایت اصلی پایتون گزینه مناسبی خواهد بود.
نکات مربوط به سایت python.org
- یادگیری زبان پایتون از زبانِ توسعهدهندگانِ آن 🙂
- کاملا برای برنامهنویسان مبتدی مناسب و کاربردی است.
- سرعت یادگیری کمی پایین است، اما در عوض موضوعات با عمقِ بیشتری درک میشوند.
اگر برای اولین بار میخواهید سراغ پایتون بروید و هیچ پیشزمینهای در برنامهنویسی کامپیوتر ندارید، توصیه میکنم دوره برنامه نویسی مقدماتی پایتون از فرادرس را تهیه و مشاهده کنید. در این دوره 20 ساعته، شما از قدم اول (حتی نحوه نصب و راهاندازی پایتون هم توضیح داده شده است.) کار را شروع میکنید. در انتهای دوره هم میتوانید خودتان را یک Python Developer بدانید و با این زبانِ شیرین کد بزنید:
2. سایت CodeWars
اگر قبلا کمی با پایتون کلنجار رفتید و آموزشهای سایت رسمی این زبان رو کمی کسلکننده دیدید، CodeWars نقطه شروع خوبی برایتان خواهد بود. CodeWars پازلهای مختلفی در اختیارتان میگذارد که با حل هر کدام میتوانید نقاط ضعف و قوت برنامهنویسی پایتون خود را تشخیص دهید.
پازلهای موجود در این سایت kata نام دارند و بر اساس میزان سختی در دستههای مختلف قرار میگیرند. به محض اینکه یک پازل را حل کردید، میتوانید جواب سایر افراد را ببینید و از راهحل آنها ایده بگیرید.
نکات مربوط به سایت CodeWars:
- برای کسانی که دانش و تجربه نسبی در Python دارند و قبلا با آن کار کردهاند بسیار مناسب است.
- با حل کردن پازلهای مختلف، میتوانید میزان دانش برنامهنویسی خود را محک بزنید.
- پازلها بر اساس میزان پیچیدگی و دشواری، به دستههای مختلف تقسیم شدهاند.
- میتوانید نتیجه کار بقیه برنامهنویسها را ببینید و از آنها هم یاد بگیرید.
3. کانال یوتیوب FreeCodeCamp
FreeCodeCamp یک کانال یوتوب فوقالعاده است که به شما در یادگیری برنامهنویسی کمک میکند. در این کانال، علاوه بر پایتون، میتوانید دورههای دیگری مثل Java، جاوااسکریپت، C++، ساختمان داده، هک قانونی، برنامهنویسی iOS و… را مشاهده کنید. خدمات آموزشی این کانال رایگان است و هر زمان که دوست داشتید، میتوانید هر کدام از دورههای آنها را شروع کنید.
FreeCodeCamp یک مجموعه (collection) غنی از آموزشهای پایتون دارد. به جرئت میتوانم بگویم که دسته پایتون این کانال یکی از جامعترین مسیرهای یادگیری پایتون برای تمام برنامهنویسان در هر سطحی از دانش فنی است. شروع این مسیر جذاب هم با دورهای به نامِ «یادگیری پایتون – دوره جامع برای مبتدیان» یا “Learn Python – Full Course for Beginners [Tutorial]” است. یک دوره 4 ساعته که مقدمات زبان پایتون را به طور کامل آموزش میدهد. شاید بتوان از این مجموعه به عنوانِ جالبترین منبع آموزش پایتون یاد کرد. بعد از دیدن این دوره میتوانید به سادگی با پایتون کد بزنید.
نکات مربوط به کانال یوتوب FreeCodeCamp:
- ارائه پلیلیستهای حرفهای در این کانال، برای کسانی که محتوای بصری را ترجیح میدهند عالی است.
- ساختار منظم آموزش و تهیه ویدئوهای کوتاه آموزشی نقطه قوتی به حساب میآید.
- امکان یادگیری مقدماتی پایتون تنها در 4 ساعت وجود دارد.
4. سایت SoloLearn
کمتر برنامهنویسی را پیدا میکنید که SoloLearn را نشناسد. در پلتفرم سولولرن یادگیری پایتون (و سایر زبانهای برنامهنویسی) به بخشهای مختلفی تقسیم شده است و شما تکه تکه (ماژول به ماژول) فرایند یادگیری را جلو میبرید.
دوره یادگیری پایتون این سایت، در قالب 10 ماژول ارائه شده است. به این شکل که با باز کردن هر بخش، ابتدا آموزش آن را میبینید، سپس باید تمرینها و کوئیزهای کوچکی انجام دهید تا مطلب به خوبی ملکه ذهنتان شود. سولولرن، قدم به قدم پایتون را به شما آموزش میدهد و در زمانی کوتاه، میتوانید مقدمات این زبان را فرا بگیرید. شاید SoloLearn را بتوانیم جذابترین سایت آموزش پایتون در نظر بگیریم.
نکات مربوط به سایت SoloLearn:
- یک ساختار بسیار مناسب و منظم برای یادگیری به تنهایی (solo) ارائه میدهد.
- ارائه آموزش در قالب ماژولهای مختلف. به این شکل که یادگیری پایتون از مباحث ساده آغاز شده و لحن ساده و شیرینِ سایت، تا انتهای آموزش حفظ میشود.
- در انتهای هر ماژول یک quiz وجود دارد تا دانشِ خودتان را محک بزنید.
- در نهایت، بعد از تمام کردن دوره آموزشی، سولولرن یک گواهینامه (Certification) پایان دوره به شما میدهد.
5. کتاب آنلاین A Byte of Python
A Byte of Python را ترکیبی از سایت آموزش پایتون و کتاب آموزش پایتون در نظر بگیرید. یک کتاب الکترونیکی (e-book) آنلاین که میتوانید با خواندن آن (و صد البته تمرین زیاد) به یک Python Developer خوب تبدیل شوید.
این کتابِ آنلاین یکی از جامعترین منابع آموزشی پایتون در سراسر وب است. البته معایب خودش را هم دارد. اگر کاملا با دنیای برنامهنویسی غریبه باشید، احتمالا A Byte of Python در شروع کار کمی گیجکننده به نظر میرسد. مثلا خیلی سریع و بدون مقدمه وارد مباحث مختلف میشود و زیاد برای برنامهنویسان مبتدی مناسب نیست. اما اگر حس میکنید سرعت یادگیریتان بالاست و همین الان هم کمی با پایتون آشنا هستید، A Byte of Python میتواند برایتان ایدهآل باشد.
نکات مربوط به سایت A Byte of Python:
- یک e-book رایگان و جامع برای یادگیری زبان برنامهنویسی پایتون است.
- مستقیم سر اصل مطلب میرود. نویسنده کتاب وقت شما را جزئیات بیاهمیت تلف نمیکند و فقط اطلاعاتی که برای یادگیری Python ضروری هستند را در اختیارتان میگذارد.
- برای کاربران مبتدی خیلی مناسب نیست.
6. سایت Real Python
اگر شما هم از آن افرادی هستید که خیلی خوب با کتابهای آموزشی ارتباط برقرار نمیکنید و دلتان آموزش تعاملی (interactive) میخواهد، دورههای آموزشی ریل پایتون (Real Python Tutorials) کاملا مناسبتان خواهد بود. Real Python بیشتر از اینکه یک سایت آموزش پایتون باشد، یک بلاگ (Blog) آموزش پایتون است. به این شکل که با ورود به هر نوشته (Post) میتوانید یک چیز جدید از پایتون یاد بگیرید.
میتوانید بلافاصله بعد از خواندن هر بلاگ پست، تمرینهای آن را انجام دهید. یا به کمک بخشِ جستجوی (search) سایت، مستقیم وارد آموزش مدنظرتان شوید. Real Python یک سایت کاملا تخصصی درباره زبان برنامهنویسی پایتون است و سایر حوزهها را پوشش نمیدهد. این سایت برای هر دو گروه مبتدی و حرفهای، چیز جدیدی برای یادگیری دارد.
نکات مربوط به سایت Real Python:
- آموزشهای کاربردی با تصویرسازی اختصاصی و بسیار جذاب دارد.
- تمام مطالب آموزشی به شکل نوشته بلاگ (blog post) منتشر شدهاند.
- قابلیت جستجوی این سایت، تعامل با آن را بسیار حرفهای و ساده میکند.
- یک سایت کاملا تخصصی برای پایتون است.
- آموزش جنگو Django – فریمورک تحت وب با پایتون Python — کلیک کنید
7. سایت Learn X in Y minutes
Learn X in Y minutes یک سایت آموزشی در حوزههای مختلف است که بخشی هم برای آموزش زبان برنامهنویسی پایتون در نظر گرفته است. نحوه نمایش اطلاعات در این سایت با منابعی که تا اینجا معرفی کردیم، کمی تفاوت دارد. به همین خاطر Learn X in Y minutes را میتوانیم متفاوتترین سایت آموزش پایتون در این لیست بدانیم. برای درک شکل و ساختار محتوای این دوره، باید قبلا حتما سابقه برنامهنویسی داشته باشید.
یکی از جالبترین موارد مربوط به سایت Learn X in Y minutes این است که در 15 دقیقه، میتوانید کلیات زبان برنامهنویسی پایتون را مرور کنید. سپس این سایت را به عنوان یک منبع کمکی کنار دستتان نگه دارید. بعد از ورود به سایت، متوجه میشوید که فقط 3 خط توضیح وجود دارد! همه موارد به شکل کد تعبیه شدهاند و توضیحات هر بخش هم در قالب کامنت به آن اضافه شده است.
نکات مربوط به سایت Learn X in Y minutes:
- برای کسانی که قبلا با پایتون کار کردهاند، یک منبع آموزشی عالی به حساب میآید.
- این سایت برای کسانی که میخواهند syntax زبان پایتون را به شکل بصری یاد بگیرند، عالی است.
- به کمک این سرویس در 15 دقیقه، میتوان پایتون را یاد گرفت. (به شرط اینکه از قبل با برنامهنویسی آشنا باشید.)
8. Google for Education
درست شنیدید. گوگل. البته منظورم این نیست که در گوگل جستجو کنید و از منابع مختلفی که پیشنهاد میدهد، استفاده کنید. (البته این هم برای خودش روش خوبی به حساب میآید.) بلکه حرف من این است که از دوره یادگیری پایتونِ گوگل، به عنوان یک سایت آموزش پایتون استفاده کنید.
سرویس Google for Education شامل آموزشهای گوناگون میشود که یکی از آنها Python است. گوگل اعتبار بسیار بالایی دارد و نیاز نیست درباره قدرتمند بودن سرویسهای آن داستانسرایی کنم. اگر میخواهید با یک ساختار منظم یادگیری پایتون را شروع کنید، گوگل انتخاب بسیار مناسبی است. جالب است بدانید خودِ گوگل هم از پایتون در پروژههای مختلف استفاده میکند.
نکات مربوط به دوره آموزشی پایتونِ سایتِ Google:
- این دوره آموزشی توسط غول دنیای تکنولوژی (گوگل) تهیه شده است.
- یک دوره ساختاریافته و بسیار منظم است. به شکلی که اصلا برنامهنویس (چه مبتدی، چه کاربلد) گیج نمیشود.
9. سایت فرادرس
حتما اسم فرادرس را شنیدهاید و مطمئنم بعضی از دورههای آموزشی آنها را تهیه کردید. فرادرس یک پلتفرم آموزشی بسیار بزرگ در ایران است که تقریبا هر آموزشی که فکرش را بکنید، دارد. یکی از دستههای اصلی این سایت آموزش برنامهنویسی است و یکی از زیرشاخههای مهمِ آن، آموزش پایتون.
زمانی که من این مقاله را مینویسیم (اسفند 1400)، فرادرس نزدیک به 50 عنوان و بیشتر از 250 ساعت آموزش پایتون منتشر کرده است. کیفیت این آموزشها بسیار مناسب بوده و هر دوره از استانداردهای لازم برخوردار است.
این آموزشها برای همه افراد مناسب است. اگر مبتدی هستید، میتوانید با دوره مقدماتی پایتون کار را شروع کنید. کمی جلوتر مثالهای عملی و کاربردی را ببینید. کتابخانههای مختلف پایتون مثل NumPy، Matplotlib و… را یاد بگیرید. ساخت ربات، توسعه وب به کمک Django، ساخت Web Crawler، بازیسازی با پایتون و آموزشهای گستردهتری را دنبال کنید. با کلیک روی لینک زیر وارد صفحه آموزشهای پایتون در فرادرس میشوید:
10. دوره آموزش پایتون Microsoft
مایکروسافت هم مثل گوگل یک دوره آموزش پایتون در سایت خود دارد. البته برخلاف گوگل این دوره تعاملی و ماژولار است و کار با آن برای برنامهنویسان، بسیار لذتبخش خواهد بود. این دوره «برنامههای واقعی با پایتون بسازید» نام دارد. 4 مسیر آموزشی کاربردی در 2 ساعت و نیم قابل یادگیری است و هر بخش آن به یونیتهای (Units) مختلف تقسیم میشود. در این آموزش به طور کلی یاد میگیرید که:
- اولین برنامههای خودتان را به زبان پایتون بنویسید.
- با الگوهایی مثل شیگرایی (object orientation) آشنا شوید.
- برنامههای واقعی و کاربردی بسازید.
مایکروسافت ادعا میکند بعد از تکمیل این دوره رایگان، شما میتوانید برنامههای بزرگتری هم با پایتون بنویسید. برای شروع آموزش در سایت مایکروسافت، هیچ پیشنیازی لازم ندارید. کافیست قدم به قدم مراحلی که در سایت تعریف شده را دنبال کرده و مرتب تمرین کنید.
جمع بندی موضوع بهترین سایت آموزش پایتون
یادگیری یک زبان برنامهنویسی جدید کار سختی نیست. مخصوصا اگر آن زبان، مثل پایتون شیرین و بسیار خوانا باشد. فقط باید مرتب تمرین کنید و در قالب پروژههای متنوع، مهارتهای خود را ارتقاء دهید. اگر میخواهید از منابع آموزشی غیرایرانی کمک بگیرید، سایتهایی مثل وبسایت اصلی پایتون، سولولرن و گوگل مناسب هستند. اما اگر حرفهایتر هستید، Learn X in Y minutes و A Byte of Python انتخابهای خوبی به حساب میآیند. اگر هم میخواهید از آموزشهای فارسی و باکیفیت داخلی کمک بگیرید، فرادرس گزینه مناسبی است.
اینم بخونید بد نیست: 3 قدم برای یادگیری برنامه نویسی موبایل و پول درآوردن از آن!
درباره تجربیاتی که در یادگیری زبان برنامهنویسی پایتون داشتید، در بخش نظرات صحبت کنید. به نظرتان جای کدام سایت در این لیست خالی است؟ شما به کمک کدام سایت بهتر و عمیقتر Python را یاد گرفتید؟