درآمد تولید محتوا در ایران و خارج چقدر است؟
درآمد تولید محتوا و تولیدکنندگان محتوا در ایران و جهان چقدر است؟
روی صندلی مطبِ پزشک لم دادید و با بیقراری پایتان را زمین میکوبید. مطب شلوغ است و مرتب آدمها میآیند و میروند. در این حالت کلافگی و انتظار برای اینکه سر خودتان را گرم کنید چه کار میکنید؟ معلوم است. شروع میکنید به شمردنِ مقدار پولی که پزشک در میآورد 🙂 معمولا هم از این فرمولِ معروف استفاده میکنیم:
تعداد تقریبی بیماران در روز × مبلغ ویزیت پزشک = درامدِ خالصِ پزشک
راجع به شغل تولید محتوا چطور؟ تا حالا فکر کردید یک تولیدکننده محتوا چقدر درآمد دارد؟ تا حالا برایتان پیش آمده به سایتی سر بزنید و تعداد کلماتِ یک مقاله آموزشی را ضربدر مبلغ فرضی برای هر کلمه بکنید تا ببینید چقدر گیر تولیدکننده محتوا آمده است؟ امروز میخواهیم همچین کاری بکنیم 🙂
اینم بخونید بد نیست: 10 روش کسب درآمد سایت های تولید محتوا در ایران
معرفی شغل تولید محتوا
شغل! هنوز هم نسبت دادنِ واژه شغل به تولیدمحتوا برایم عجیب است. اشتباه برداشت نکنید. منظورم این نیست که تولیدمحتوا شغل به حساب نمیآید. برعکس من همیشه گفتم تولیدمحتوا یکی از مهمترین مشاغل دنیاست. فقط از این نظر برایم عجیب است که هنوز در کشور ما به خوبی جا نیفتاده است.
شغلِ تولیدمحتوا یک شبه در ایران یا حتی دنیا به وجود نیامد. چطور میتوانیم بگوییم شغلِ تولید محتوا مثلا از سال 96 وارد کشور شد؟ خودِ من از سالها قبل درگیر تولیدِ محتوا بودم. بعضی از سایتهای ایرانی قدیمی از دهه هشتاد مشغولِ تولید محتوا بودهاند. پس تولید محتوا تاریخ تولدِ مشخصی ندارد.
جایگاه شغلِ تولید محتوا در ایران
با خانواده و ریشسفیدهای فامیل در مراسمِ خواستگاری حاضر شدید. عروس خانوم با حجب و حیا سینی چای را میآورد و شما با صورتی عرقکرده یک استکان چای برمیدارید. پدرِ عروس رو به شما کرده و با لبخند میپرسد:
خب، کارِت چیه بابا جان؟
قفسه سینه را جلو میدهید و با سری برافراشته میگویید:
من کارشناس، استراتژیست و بازاریاب محتوا هستم.
همه هاج و واج نگاهتان میکنند. پدرِ عروس ناامید نمیشود و با خوشرویی یک بار دیگر میپرسد؛
پس کاسبی. بازاریابی. آفرین پسر.
زمزمه مردم دوباره از سر گرفته میشود و جمع خوش و بش کنان موضوع را فراموش میکند.
و اینجا با خودتان عهد میبندید که دیگر هیچوقت راجع به شغلتان با کسی صحبت نکنید 🙂
شغلِ تولیدمحتوا هنوز در ایران جایگاه مناسبی ندارد. خیلیها دقیق نمیدانند منظور شما از تولید محتوا چیست، چه برسد به اینکه به عنوان شغل آن را قبول کنند. البته چند سالی هست که تولید محتوا بیشتر از قبل جدی گرفته میشود. به نظرم در آینده اتفاقاتِ خوبی برای این موقعیت شغلی رقم میخورد.
اینم بخونید بد نیست: چطور بهتر بنویسیم؟ 8 روش افزایش مهارت های نویسندگی
درآمد تولید محتوا در سایر کشورها چقدر است؟
برای تخمینِ درآمد همکارانِ خارجی خودمان 🙂 سراغ چند سایت معتبر غیرایرانی رفتم. سایت Payscale معتقد است که میانگین درآمدِ سالانه یک تولیدکننده محتوا در آمریکا تقریبا 43.000 دلار است (در سال 2020 میلادی)
سایتِ salary.com کمی تو سرِ مال زده و عدد را پایینتر آورده است. برآورد این سایت برای میزان درآمد تولید محتوا چیزی در حدودِ 37.000 دلار است.
و به عنوانِ آخرین آمار سراغِ سایت neuvoo.com رفتم و اوضاعِ درآمد تولیدکنندگان محتوا را از این سایت جویا شدم. این سایتِ همکار معتقد است درآمد سالانه تولیدکنندگان محتوا در آمریکا در کمترین حالت 22.000 دلار و در بیشترین حالت 76.000 دلار است. پس با تحلیلِ آنها میانگین درآمد سالانه تولیدکنندگان محتوا آمریکایی چیزی در حدودِ 45.000 دلار میباشد.
میزان درامد تولیدکنندگان محتوا در ایران
در ایران اوضاع خیلی جالب نیست. هیچ منبع معتبری در ایران گزارشی راجع به میزانِ درآمد تولیدکنندگان محتوا منتشر نکرده است.
از طرفی هنوز دولت شغلی به عنوانِ “کارشناس تولید محتوا” را به شکل رسمی نمیشناسد. البته فقط دولت نیست. هنوز مردم هم شناخت مناسبی روی این شغل ندارند. به همین خاطر خیلی نمیتوانیم روی حقوق، مزایا، امکانات رفاهی و سایر امتیازاتِ فعالان این حوزه مانور بدهیم.
من با بررسی سایتهای استخدامی فعالِ کشور به اطلاعات زیر رسیدم:
۱. با بررسی 700 شرکت که در بهار 99 در سایت جابینجا آگهی استخدام کارشناس تولید محتوا ثبت کرده بودند، میانگین درآمد ماهانه تولیدکنندگان محتوا به این شکل است:
چیزی در حدودِ ۲ تا ۳ میلیون تومان …
این عدد گاهی در کمالِ تاسف به زیر ۱ میلیون تومان در ماه هم میرسد! البته از آن طرف گاهی به ۵ تا ۷ میلیون تومان هم میرسد.
کدام دسته از فعالان تولیدمحتوا درآمد بالایی دارند؟
متاسفانه تولید محتوای متنی به تنهایی در ایران خیلی پولساز نیست. معمولا کسانی که فقط محتوای متنی تولید میکنند، با اینکه مهارتهای نوشتاری خوبی هم دارند اما باز مبلغ دریافتی آنها خیلی بالا نمیرود.
اما کسانی که فرمتهای مختلف محتوا را میشناسند و میتوانند در بخشهای مختلف عرض اندام کنند، حقوق بهتری میگیرند.
به طور کلی مهارتهای زیر میتواند به مرور زمان درآمد شما را از تولید محتوا چند برابر کند:
- توانایی کار با نرم افزارهای گرافیکی مطرح مثل Adobe Photoshop و Adobe Illustrator برای ساخت تصاویر حرفهای
- توانایی کار با نرم افزارهای ویرایش ویدئو مثل Adobe Premiere و ساخت محتوای ویدئویی
- تواتایی تولید پادکست و محتوای صوتی
- شناختِ عمیق مباحث سئو و رتبه بندی موتورهای جستجو
- کار با ابزارهای تحلیل داده مثل Google Analytics و Google Search Console برای بررسی کیفیت محتوای تولید شده
- شناخت مفاهیم مهمِ تولید محتوا مثل استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا
- و هر چیزی که شما را تبدیل به آدم توانمندتری بکند 🙂
بهروزرسانی تابستان 1401:
در حال حاضر، با توجه به افزایش شدید قیمتها در چند سال گذشته درآمد متخصصان محتوا نیز تغییر کرده است. به صورت کلی در سال 1401 یک متخصص محتوا میتواند ماهانه درآمدی از 3 تا 15 میلیون تومان داشته باشد.
ختم کلام – جمع بندی نهایی میزان درامد تولید محتوا
شغلِ تولید محتوا هنوز در ایران نوپا است. با اینکه امروز تولید محتوا تا حدودی از مشاغل دیگر تفکیک شده و زیردستههای خودش را دارد، اما هنوز هم نمیتوان این گرایش را کاملا مستقل بدانیم. به این خاطر که تولیدکننده محتوا گاهی زیرِ بار انجامِ کارهایی مثل سئو، گرافیک و حتی پشتیبانی فنی هم میرود.
البته چند سالی است که مشاغلِ مربوط به تولید محتوا در ایران سر و شکل گرفتهاند و کسب و کارها برای گسترش تجارت خود به محتوای جذاب نیاز دارند. امیدوارم این پست کمابیش کنجکاوی شما را راجع به میزان درآمد تولید محتوا در ایران ارضا کرده باشد. مثل همیشه قرارِ ما زیر پست در بخش نظرات 🙂
سلام ، ممنون از مقاله خوبتون ،میخواستم بدونم شما با چه افزونه ای تولید محتوا میکنید؟ المنتور ؟ یا افزونه ای دیگر ، ممنون میشم جواب بدید ، تشکر
افزونه هایی که فرمودید صفحه ساز هستن و هیچ ربطی به تولید محتوا ندارن. من برای تولید محتوا از ویرایشگر وردپرس استفاده میکنم …
تولید محتوا کارِ افزونه و ربات نیست …
سلام. من طراح وبسایت هستم ، وبسایت های حرفه ای ای با وردپرس میتونم بسازم نمونش ********** (لطفا سرعت و مسائل فنی ش رو چک کنید) میخوام بپرسم اگر وبسایتی برای خودم طراحی کنم و شروع به تولید محتوا کنم ظرف یک سال آینده به درامد معقولی میرسه؟؟ تبلیغات و مشارکت هاش بازخورد و درامد خاصی میتونه داشته باشه؟؟؟ ممنون میشم جواب بدین
سلام عرفان جان خوش اومدی به سایت.
سایتت متاسفانه بالا نیومد که بررسی کنم.
به نظرم جواب دادن به سوالت خیلی سخته. چون درآمد از محتوا میتونه خیلی متفاوت باشه و بستگی به اهدافت داره.
ولی مهمترین چیز صبور بودنه. 1 سال زمان کمیه و معمولا 1 نفر آدم خیلی سخت میتونه یه سایت رو 1 ساله به درآمد قابل توجهی برسونه.
موفق باشی.
سلام و عرض ادب.
من خیلی دنبال مطلبی گشتم در مورد نویسندگی ، ویراستاری و ترجمه برای سایتهای خبری، ولی اطلاعات مفیدی پیدا نکردم. تا رسیدم به نوشته ی شما که خوشبختانه دیدم کامنت ها رو جواب دادید حتی بعد از چند ماه از انتشار مطلب. شما در مورد دستمزد پروژه ای یا پاره وقت ویراستاری سایتهای خبری اطلاعاتی دارید؟ چطور دستمزد محاسبه میشه معمولا؟ تعداد کلمه؟ 250 کلمه برای صفحه ی استاندارد است گویا. برآوردی دارید که امروز دستمزد ویراستاری برای هر کلمه در سایتهای خبری چقدر است؟
سپاسگزار خواهم بود اگر بتونید راهنماییم کنید.
سلام وقتتون بخیر. خوش اومدید به سایتِ خودتون.
متاسفانه در مورد ویرایستاری محتوای سایتهای خبری اطلاعی ندارم. اما راجع به تولید محتوا برای هر کلمه یا هر مقاله با توجه به حوزه کاری (مثلا اینجا سایتهای خبری) میتونم باهاتون صحبت کنم. اگه دوست داشتید از طریق همین کامنت اعلام کنید تا بهتون ایمیل بزنم.
موفق باشید.
آقای انوری، متشکرم از پاسخگویی سریع شما.
لطف می کنید اگر به طور کلی منو در مورد تولید محتوا راهنمایی کنید.
پایدار باشید
خواهش میکنم.
بله کمکی از دستم برمیاد با کمال میل انجام میدم.
و همچنین.
سلام خدمت شما اقای انوری عزیز … من رشتم مهندسی فناوری اطلاعات هست… خیلی دنبال کار و استخدام رفتم اما نمیشه چون بند پ ندارم … میخام خودم دست به کار بشم و برم تو حوزه تولید محتوا … به نظرتون با چه نرم افزاری شروع کنم تا پله به پله و مرحله به مرحله برم جلو و به درامد برسم ؟؟؟؟؟؟
سلام امیر جان.
اگه از تولید محتوای متنی میخوای شروع کنی (مثلا وبلاگ آموزشی درست کنی)، نیازی به نرمافزار نیست. میتونی یه وبسایت بیاری بالا و تو حوزهای که مهارت داری محتوای متنی تولید کنی.
اما اگه محتوای بصری مدنظرته و میخوای محتوای تصویری درست کنی، نرم افزار فتوشاپ واسه شروع عالیه. دورههای زیادی هم تو وب واسش هست.
اگه میخوای محتوای ویدئویی تولید کنی نرمافزارهای کمتازیا و ادوبی پریمیر گزینههای خیلی خوبی هستن و میتونی باهاشون ویدئوهای قشنگی بسازی.
بازم اگه سوالی بود هستم.
سلام ببخشید میشه ب منم ایمیل بدین اطلاعات کامل رو برتم بفرستین؟؟من نویسنده محتوا هستم
سلام وقت بخیر
ایمیلی که خواستید واستون ارسال شد