آموزش کامل رجیستری گوشی – سیر تا پیاز سامانه همتا
اگر گوشی یا تبلت نو یا کارکرده خریدهاید. اگر خارج کشور بودهاید و با خود دستگاه سیمکارتخور وارد کشور کردهاید. یا شاید میخواهید مالکیت دستگاه خود را انتقال دهید. سر و کارتان با سامانه همتا است و باید با این سیستم کار کنید. در این پست آموزش کار با سامانه همتا را مرور میکنیم.
اینم بخونید بد نیست: معرفی ۸ آنتی ویروس رایگان برای اندروید
طرح رجیستری چیست؟
زمزمههای طرح رجیستری از سال 1385 در کشور به راه افتاد. یک ایده مناسب برای جلوگیری از ورود کالای قاچاق به کشور. اما متاسفانه این ایده کار به جایی نبرد و طرح در کمتر از یک سال یعنی سال 1386 شکست خورد. دلیل شکست ضعف در طراحی سرویس بود که اجازه میداد عدهای کد IMEI را جعل و به یک گوشی قانونی تبدیل کنند. این طرح برای بازبینی اساسی متوقف شد.
به صورت کلی طرح رجیستری برای جلوگیری از قاچاق کالا با همکاری گمرک و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت شکل گرفت. تا فقط گوشیهایی که به صورت قانونی وارد کشور شدهاند اجازه فعالسازی و استفاده از امکانات اپراتورهای داخلی را داشته باشند.
رجیستری یعنی ثبت قانونی گوشی و ورود آن به شکلی که تمام مراحل لازم انجام شده و هزینههای مربوطه هم پرداخت شده باشند.
این طرح مزایای زیادی دارد (موقتا معایب را کنار بگذاریم) یکی این که از این به بعد خبری از گوشیهای بیکیفیت و Fake که در چند سال اخیر شدیدا مورد استفاده مردم قرار گرفته بودد نیست و خریدار یک کالای اورجینال تحویل میگیرد. یک مزیت دیگر حذف قاچاق و جلوگیری از ورود کالای قاچاق به کشور است.
با اینکه ماهیت اجرای طرح رجیستری و حذف قاچاق، گرانی را به دنبال دارد اما این مشکل به مرور حل شده و آینده خوبی برای دستگاههای الکترونیک که از سیمکارت پشتیبانی میکنند به وجود میآورد.
اگر گوشی رجیستری یا ثبت نشود چه اتفاقی میافتد؟
گوشیها و کلیه دستگاههای هوشمند که بعد از اجرای طرح رجیستری خریداری شدهاند باید در سامانه همتا ثبت (رجیستر) شوند. اگر دستگاه به هر دلیلی فعال نگردد از ارائه خدمات اپراتورها محروم شده و امکاناتی مثل اینترنت،تماس و SMS را از دست خواهد داد. در این حالت گوشی رجیستر نشده بیشتر شبیه به یک اسباببازی است تا وسیله ارتباطی.
اینم بخونید بد نیست: چطور آنتی ویروس کامپیوتر را غیرفعال کنیم؟
چه بر سر گوشیهایی که قبل از طرح رجیستری در اختیار مردم قرار گرفتهاند میآید؟
تمام گوشیهایی که قبل از اجرای طرح رجیستری خریداری شده و سیمکارت داخلشان قرار گرفته است، فعال بوده و نیاز به انجام هیچ کاری ندارند.
طرح رجیستری مرحله به مرحله انجام شد و به مرور برندهای مختلف به آن اضافه شدند. وزارت صنعت مرتب از فروشندگان میخواست تا گوشیهایی که به هر دلیلی به غیر از گمرک وارد کشور شدهاند را سریعتر بفروشند و خریداران هم در گوشی سیمکارت انداخته تا گوشی موردنظر فعال شود. اما امروز که طرح رجیستری تلفن همراه کامل اجرا شده باید تمام گوشیهای خریداری شده از طریق سامانه همتا ثبت و فعال شوند.
چه برندهایی شامل طرح رجیستری شدهاند؟
سال 1396 فاز اول طرح رجیسری اجرایی شد. این یک پروسه پیوسته بود که به مرور تمام برندها را شامل شد. امروز که این مقاله را منتشر میکنیم ( اوایل سال 98 ) تمام مدلها شامل طرح شدهاند و باید از طریق سامانه همتا ثبت شوند.
اینم بخونید بد نیست: آموزش کامل پیامرسان تلگرام | معرفی + حل مشکلات
اگر امروز که طرح رجیستری تلفنهای همراه اجرایی شده گوشی قاچاق خریداری کنم چه اتفاقی میافتد؟
پس از قرار دادن سیمکارت در گوشی خود و روشن کردن آن یک SMS یا پیامک با این عنوان دریافت خواهید کرد:
دستگاه با مشخصات زیر جزء دستگاههای قانونی ثبت شده نمی باشد و از تاریخ فلان در شبکه سرویس نخواهد گرفت
دستگاه قاچاق تحت هیچ شرایطی نمیتواند از خدمات اپراتورها استفاده کند و بعد از 30 روز به طور کامل از شبکه سرویسدهی حذف خواهد شد. دستگاههای قاچاق امکان رجیستر در سامانه همتا را نداشته و هیچ راهی وجود ندارد که بتوان از آنها استفاده کرد. اگر گوشی را از فروشگاه خریداری کردید و متوجه شدید که قاچاق است باید گوشی را برگردانید و از فروشنده درخواست یک دستگاه اورجینال بفرمایید. و اگر گوشی دست دوم است باید به فروشنده مراجعه کرده و گوشی را عودت دهید.
حتما و حتما قبل از خرید گوشی در سامانه همتا اصالت دستگاه را بررسی بفرمایید.
اگر فروشنده حاضر به پس گرفتن گوشی نشد میتوانید از طریق سازمان تعزیرات شکایتی ترتیب داده و موضوع را پیگیری کنید.
سامانه همتا چیست؟
سامانه همتا مکانی برای ثبت قانونی دستگاههای دارای سیمکارت است. همتا با همکاری وزارت صنعت، وزارت ارتباطات و گمرک کشور به وجود آمد. این رسانه از پلتفرمهای مختلفی استفاده میکند که کاربر میتواند با آنها تعامل داشته باشد. از طریق اپلیکیشن همتا، سایت همتا، کد USSD و پیامک میتوان به کارهای مربوط به رجیستری و فعالسازی گوشی پرداخت.
میدانیم که هر دستگاه دارای کد IMEI است که آن را از سایر دستگاهها متمایز میکند. همتا از تجربیات قبلی استفاده کرده و یک کد منحصر به فرد به هر دستگاه اختصاص میدهد تا امکان جعل کردن IMEI وجود نداشته نباشد. این سیستم امکانات جالبی مثل استعلام دستگاه، فعالسازی تلفنهمراه، وضعیت IMEI، سوابق انتقال مالکیت، ثبت اطلاعات مسافری، ثبت گوشی تعمیراتی و غیره دارد. آموزش را دنبال کنید.
آموزش کار با سامانه همتا
قبل از شروع مقاله، لطفا مفاهیم زیر را مطالعه کنید:
کد IMEI گوشی چیست؟
IMEI مخفف “International Mobile Equipment Identity” یا “شناسه بین المللی تجهیزات موبایل” است. هر گوشی دارای یک یا دو شناسه منحصر به فرد است. بستگی به تعداد اسلات سیمکارت دارد. اگر گوشی شما دو سیم کارته باشد پس گوشی شما دارای 2 کد IMEI است.
در یک تعریف ساده این کد شناسنامه هر گوشی یا در حالت کلی هر دستگاه دارای سیمکارت است و کاربردهای جالبی دارد. شاید برایتان سوال پیش بیاید که اگر یک گوشی در طرح رجیستری فعال نشد اپراتورها چطور آن دستگاه را غیرفعال میکنند؟ به کمک همین کد 15 رقمی. همینطور از IMEI برای تعقیب و ردیابی و از کار انداختن گوشی در زمان سرقت استفاده میشود.
چطور کد IMEI گوشی را پیدا کنیم؟
اجازه بدهید یک تقسیم بندی داشته باشیم.
- پیدا کردن IMEI برای اندروید
- پیدا کردنIMEI برای آیفون
و در یک حالت کلی. بهترین کار این است که:
گوشی خود را برداشته و کد *#06# ( ستاره مربع 0 6 مربع ) را بگیرید. کد IMEI ظاهر میشود.
پیدا کردن IMEI در اندروید:
بسته به نسخه اندروید شما ممکن است کمی متفاوت باشد اما در حالت کلی به یک شکل است.
باید این مسیر را طی کنید:
Settings > About phone > Status
در بعضی از گوشیهای قدیمیتر:
Settings > General > About device > Status
در اندروید 8 چیزی به اسم Status وجود نداشته و در قسمت About Phone میتوانید IMEI را مشاهده کنید.
مرحله به مرحله تصاویر زیر را دنبال کنید
نحوه استعلام اصالت دستگاه در همتا
قبل از خرید گوشی باید دستگاه را استعلام کرده تا ببینید قانونی است یا خیر. سه روش برای این کار وجود دارد:
- استفاده از سامانه پیامکی با شماره 7777
- USSD یا کد دستوری با شماره #۷۷۷۷*
- استفاده از وبسایت سامانه همتا با آدرس hamta.ntsw.ir
استعلام اصالت دستگاه با کد دستوری #۷۷۷۷*
یکی از بخشهای سامانه همتا کد دستوری آن است. برای اطمینان از استعلام دستگاه کارهای زیر را انجام دهید:
استعلام اصالت دستگاه با سامانه پیامکی همتا به شماره 7777
این روش بسیار راحت بوده و نیاز به کار خاصی ندارد. فقط باید شناسه IMEI گوشی خود را به شماره 7777 پیامک کنید و منتظر نتیجه استعلام باشید.
استعلام اصالت دستگاه با سایت همتا
یک راه دیگر هم استفاده از نسخه وب سامانه همتا است. برای شروع ابتدا وارد سامانه همتا شوید.
آموزش فعالسازی تلفن همراه در سامانه همتا
بعد از پیادهسازی طرح رجیستری، هر گوشی جدید که خریداری میشود باید فعال شده تا بتواند از خدمات اپراتورها استفاده کند. هر دستگاهی که فعال نشده باشد بعد از انداختن سیمکارت پیامکی مبنی بر عدم فعالسازی دستگاه مربوطه از طریق سامانه همتا دریافت میکند.
نکته مهم: کد فعالسازی یک کد 6 رقمی بوده که با صفر شروع نمیشود و باید توسط فروشنده به خریدار داده شود
آموزش فعالسازی تلفن همراه از طریق سایت همتا
اول وارد سایت همتا شده و مراحل زیر را دنبال کنید: