طراحی سایت فیلم و سریال – هر آنچه که باید بدانید
زندگی بدون فیلم و سریال را تصور کنید. وحشتناک است نه؟ من هم نمیتوانم به چنین چیزی فکر کنم. دیدن فیلمهای خوب میتواند کیفیت زندگی ما را بالا ببرد. معمولا پیامهایی که از طریق فیلم منتقل میشوند بهتر و شیرینتر از سایر رسانهها به دل مینشینند. شاید به این فکر افتادید که خودتان یک سایت فیلم و سریال طراحی کنید. اما مطمئن نیستید باید از کجا شروع کنید و دقیقا چه کارهایی باید انجام دهید. در ادامه به شکل مفصل درباره نحوه طراحی سایت فیلم و سریال با روشهای مختلف توضیح دادم. همراهِ مجله اون با مَن باشید 🙂
ویژگی های سایت فیلم و سریال
در طراحی هر وبسایتی، رعایت یک سری استانداردهای عمومی ضروری است. در کنار آن با توجه به نیازهای تخصصی هر سایت، باید قابلیتها و ویژگیهای منحصر به فردی برای آن لحاظ کرد. در ادامه استانداردهای عمومی طراحی سایت فیلم و سریال را مرور میکنیم.
استانداردهای عمومی در طراحی سایت فیلم و سریال
1. طراحی رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) جذاب
ظاهر سایت، یکی از پارامترهای مهم در موفقیت و محبوبیت سرویسهای آنلاین است. دیگر دهه 90 میلادی نیست که وبسایتها کلا چند صفحه ساده HTML (و معمولا زشت!) و تعدادی تصویر باشند. امروزه به لطف پیشرفت و ظهور تکنولوژیهای جدید طراحی وب، سایتها بسیار جذاب و تعاملی شدهاند. رشد زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت و کتابخانههای مختلف آن، دنیای وب را متحول کردند.
جاوا اسکریپت را جادوگر دنیای وب مینامند. زبانی که به صفحات وب روح داد و آنها را زنده و تعاملی کرد. البته امروزه کاربردهای Javascript بسیار گستردهتر شدند. با جاوا اسکریپت شما میتوانید صفحات وب طراحی کنید، سمت سرور کد بزنید، اپلیکیشنهای موبایل بسازید و کارهای جذاب دیگری انجام دهید. اگر میخواهید یک بار برای همیشه جاوا اسکریپت را به شکل اصولی یاد بگیرید، توصیه میکنم آموزش زیر را در فرادرس مشاهده کنید:
2. قالب سایت ریسپانسیو (Responsive)
در سال 2022 میلادی هستیم. زمانی که این مقاله را میخوانید، دیگر ریسپانسیو بودن قالب سایتها یک مزیت نیست، بلکه جزو موارد اولیه و کاملا ضروری به حساب میآید.
مثل خودرو که حرکت کردن، کار اصلی و پایهای آن به حساب میآید. ریسپانسیو یا واکنش گرا بودن سایت یک نیاز ابتدایی برای هر سایتی است. واکنش گرا بودن یعنی سایت ما در تمام دستگاههای رایج به خوبی نمایش داده شود. به این شکل که اِلِمانها و تمام موارد سایت، با تغییر سایز صفحه نمایش، در صورت نیاز جا به جا شوند. در نهایت خروجی کار در تمام دستگاهها به شکل مرتب و زیبا نشان داده خواهد شد.
3. رعایت اصول اولیه سئو
سئو (SEO) به مجموعه اقداماتی گفته میشود که وضعیت سایت ما را در نتایج جستجو بهبود میدهد. هنگام طراحی و برنامهنویسی سایت، رعایت بعضی از نکات در کدنویسی، درک ساختار سایت ما را برای گوگل و سایر موتورهای جستجو سادهتر میکند. برای مثال استفاده از ساختار URL استاندارد، رعایت اصول W3C، استفاده از متادیتاهای (Meta Data) منحصر به فرد و… از این دست کارها هستند.
استانداردهای تخصصی در طراحی سایت فیلم و سریال
1. داشتن سیستم ثبت نام و ورود (عضویت)
یک نکته بسیار مهم را در طراحی سایت فیلم و سریال و هر نوع سایت دانلودی دیگر فراموش نکنید. باید فرآیند دانلود فایل تا جای ممکن برای کاربر ساده و راحت باشد. اگر کاربر هنگام دانلود فایل به مشکل بخورد، به احتمال زیاد سایتتان را ترک کرده و سراغ رقبای شما میرود.
اگر سایت شما بخشِ فروش اشتراک ماهانه، سالانه و… دارد، داشتن یک پنل کاربری (داشبورد) و ارائه سیستم عضویت، کاملا ضروری خواهد بود. به این شکل که کاربر با وارد کردن ایمیل آدرس، نام کاربری، شماره موبایل یا روشی مشابه، وارد پنل کاربری خود شده و به مواردی مثل سوابق خرید و دانلود، سیستم پشتیبانی و… دسترسی پیدا کند.
اگر سرویس فروش اشتراک ندارید و دانلود فایلها برای کاربر رایگان است، سعی کنید سیستم عضویت را اختیاری کرده و بعد از عضو شدن کاربر در سایت، بعضی از امکانات را برای او باز کنید. مثلا، من بعد از ورود به سایتتان، بدون عضویت بتوانم فیلمها و سریالهای موردعلاقهام را دانلود کنم؛ اما برای لایک کردن، درج نظر، درست کردن لیستِ فیلمهای اختصاصی و… باید به حساب کاربری خودم لاگین کنم.
2. ارائه اطلاعات تخصصی و جزئیات فیلم و سریال ها
اگر میخواهید به یک رسانه تاثیرگذار و محبوب در حوزه فیلم و سریال تبدیل شوید، باید عاشق این حوزه باشید. یعنی به اصطلاح خودتان «فیلم باز» باشید. در این حالت به خوبی میفهمید که کاربران به چه چیزهایی نیاز دارند و در طراحی سایت فیلم و سریال باید به چه پارامترهایی توجه کنید.
از طرفی کاربران، سایتهایی که به شکل تخصصی کار میکنند را دوست دارند و به آنها اعتماد میکنند. کاربر به خوبی متخصص بودن شما را درک میکند. شاید نتواند در قالب کلمات آن را توضیح دهد، اما به محض دیدن یک سایت تخصصی، حس خوبی از آن خواهد گرفت. حالا این تخصص و جزئیات که گفتیم شامل چه چیزهایی میشود؟
- نام کاملِ فیلم (ترجیحا به انگلیسی و فارسی)
- سال تولید
- ژانر
- سیستم درجهبندی فیلمها (فیلم برای کدام ردههای سنی مناسب است؟)
- مدت زمان فیلم
- امتیاز فیلم در IMDB (یک بانک اطلاعاتی بسیار بزرگ از فیلم، سریال، بازیهای ویدئویی و…)
- میزان رضایت و استقبال کاربران از فیلم (میتواند به شکل امتیازدهی ستارهای، لایک و دیسلایک و روشهای مشابه پیادهسازی شود.)
- ارائه اطلاعات کادر تولید (بازیگران، کارگردان، نویسنده، موسیقی و…)
- نوشتن توضیحات و کلیات فیلم (خیلی از کاربران قبل از کلیک روی لینک دانلود، دوست دارند با داستان و سوژه اصلی فیلم یا سریال آشنا شوند.)
3. اضافه کردن تریلر (پیش نمایش)
اهمیت این مورد در طراحی سایت فیلم و سریال به شدت بالا است. فرض کنید یک پیامرسان بسازید که قابلیت چت و گفتگو نداشته باشد. 🙂 بیشتر کاربران دوست دارند قبل از دانلود و دیدن فیلم، با فضای کلی آن آشنا شوند. تریلر به خوبی این امکان را در اختیار کاربران میگذارد. در پیشنمایش با بخشی از صحنههای تاثیرگذار و جذاب فیلم را میبینیم.
4. بخش دانلود (Download Box) حرفه ای
در نهایت تمام این کارها را میکنیم تا کاربران بتوانند فایلهای موردنظرشان را دانلود کنند. یا در سرویسهای آنلاین به سادگی بتوانند فیلم را ببینند. اگر هنگام طراحی سایت فیلم و سریال در پیادهسازی این بخش شکست بخورید، سایتتان کارایی لازم را نخواهد داشت. بررسی این چند مورد به شما کمک زیادی میکند:
- طراحی این باکس را تا جای ممکن ساده نگه دارید.
- کیفیتهای مختلف را به شکل جداگانه و کاملا متمایز از هم قرار دهید. (مثلا کیفیتِ 1080p یا 720P هر کدام جدا)
- قسمتی برای دانلود زیرنویس در نظر بگیرید. اگر زیرنویس به شکل چسبیده روی فیلم است، در باکس دانلود هم این موضوع را مجدد یادآوری کنید.
- اگر نسخه دوبله فیلم و سریال هم وجود دارد، در باکس دانلود به آن اشاره کنید.
5. طراحی بخش نظرات کاربران
داشتن بخشِ نظرات تقریبا برای تمام سایتهای اینترنتی ضروری است. اما این بخش برای سایتهای فیلم و سریال اهمیت بیشتری هم دارد. شما در طراحی سایت فیلم و سریال باید ساختِ یک جامعه از کاربران را مدنظر داشته باشید. جامعهای که با ارائه دیدگاههای مفید، به سایر کاربران کمک میکنند. کاربران زیادی دوست دارند قبل از دانلود فیلم، نظرات را مرور کنند. با طراحی یک بخش جذاب برای نظرات، این کار را سادهتر کنید.
6. جستجوی پیشرفته با امکانات مناسب
بخش جستجو (Search box) یکی از ارکان اساسی هر سایت دانلود یا استریم فیلم و سریال به حساب میآید. هر سال تعداد زیادی فیلم سینمایی و سریالهای تلویزیونی در سراسر جهان اکران میشود. با طراحی یک بخش جستجوی حرفهای، پیدا کردن این موارد را برای کاربران ساده کنید.
هر چقدر بخش جستجو، فیلدهای متنوعتری را پوشش دهد، کاربر به نتایج مرتبطتری خواهد رسید. برای مثال در تصویر زیر کاربر تقریبا هر چیزی را میتواند فیلتر کند. مثلا ژانر را روی ترسناک گذاشته و سال ساخت را روی 2017 تا 2022 قرار دهید. به این ترتیب کاربر به لیست فیلمهای ترسناک اخیر 5 سال اخیر دسترسی خواهد داشت.
7. طراحی جدول زمانی
به عنوان یک قابلیت جذاب، میتواند جداول زمانی را به سایت خود اضافه کنید. مثلا لیست انتشار فیلمهای جدید را در یک جدول تعبیه کنید تا کاربر با یک نگاه متوجه شود به زودی چه فیلمهایی قرار است منتشر شود. یا جدول زمانبندی انتشار سریالها را مشخص کنید تا کاربر تاریخ انتشار قسمتهای جدید سریال موردعلاقهاش را بداند.
8. ارائه لیستی از برترین فیلم ها و سریال های تاریخ سینما
این مورد به شدت برای کاربران جذاب است. بعضی از کاربران شما ممکن است به تازگی درگیر سینما شده باشند. با ارائه لیستی از بهترین فیلمهای تاریخ میتوانید آنها را جذابترین عناوین موجود آشنا کنید. پارامتر شما برای موفقیت فیلمها میتواند امتیاز آنها در IMDB یا میزان نقدهای مثبت منتقدان باشد. به این ترتیب یک لیست 100تایی، 200تایی یا… از بهترینها را به کاربران خود نمایش میدهید.
روش های طراحی سایت فیلم و سریال
اول از همه، حوزه کاری خودتان را به شکلِ دقیق مشخص کنید. میخواهید یک سایتِ دانلود فیلم و سریال بسازید یا سایتِ مشاهده فیلم و سریال آنلاین با فروش اشتراک؟ یا ترکیبی از این موارد و خلقِ یک ایده جدید. بعد از بررسی نیازهای خود نوبت به طراحی و پیادهسازی میرسد. با توجه به بودجه و نیازهای خود یکی از 2 روش زیر را انتخاب کنید.
1. طراحی و برنامه نویسی کاملا اختصاصی (از صفر تا صد)
در این حالت باید زمان، انرژی و هزینه بیشتری صرف کنید، اما خروجی کارتان کاملا منحصر به فرد و متمایز خواهد شد. مراحل طراحی سایت فیلم و سریال در این حالت معمولا به شکل زیر است:
- تعیین ویژگیها و نیازهای مدنظر سایت
- طراحی پوسته گرافیکی سایت (معمولا در قالبِ PSD)
- برنامهنویسی رابط کاربری سایت یا همان Front End (با HTML، CSS، جاوااسکریپت و کتابخانهها و فریمورکهای مرتبط به اینها انجام میشود.)
- برنامهنویسی قالب سایت یا همان Back End (با زبانهایی مثل PHP، پایتون، Ruby، سی شارپ (تکنولوژی دات نت)، جاوااسکریپت و… انجام میشود.)
2. استفاده از قالب های آماده وردپرس
این روش سادهتر، بسیار کمهزینهتر و سریعتر از روش قبلی است. اما ممکن است کمی خروجی سایت فیلم و سریال شما، مشابه سایر وبسایتها شود که البته این مورد هم با شخصیسازی (Customize) و ویرایش قالب قابل حل است. در ادامه مراحل طراحی سایت فیلم و سریال با این روش را مرور خواهیم کرد.
1. نصب وردپرس
وردپرس (wordpress) یک سیستم مدیریت محتوای (CMS) رایگان است که به شما اجازه میدهد سایت خودتان را بسازید و مدیریت کنید. حالا فرق CMS با سایتسازهای آنلاین چیست؟ مثلا وردپرس با بلاگفا چه فرقی میکند؟
وردپرس شامل چندین فایل مختلف است که باید آنها را در هاست خود قرار دهید، تا سایت شما به درستی به کاربران نشان داده شود. اما سایتسازهای آنلاین فضایی را در بستر وب در اختیارتان میگذارند و شما بدون نیاز به کپی کردن یک سری فایل در هاست، میتوانید یک رسانه آنلاین داشته باشید. کار با وردپرس مزایای بیشماری دارد. برخی از این موارد عبارتند از:
- رایگان بودن پلتفرم
- رعایت اصول اولیه سئو
- امکانات بسیار متنوع
- تنوع بسیار گسترده قالبها و افزونهها
- پشتیبانی توسط طیف وسیعی از برنامهنویسان در جهان
- و…
2. انتخاب قالب مناسب برای طراحی سایت فیلم و سریال
بعد از نصب وردپرس، نوبت به انتخاب یک قالب مناسب میرسد. قالب (Theme) به مجموعهای از فایلها گفته میشود که کنار هم قرار میگیرند و در نهایت خروجی قابل مشاهده توسط کاربران را تولید میکنند.
در ایران چند سایت مختلف برای فروش قالب فیلم و سریال وردپرس با قیمت مناسب وجود دارند که با جستجو در گوگل به راحتی میتوانید آنها را پیدا کنید. گاهی نصب این قالبها هم توسط فروشنده به شکل رایگان انجام میشود. همچنین یک بازه زمانی مشخص (معمولا 6 ماه تا 1 سال) برای پشتیبانی لحاظ میشود.
3. شروع به مدیریت سایت (مهم ترین بخش)
خب، تا اینجای کار با وردپرس و نصب قالب فیلم و سریال روی آن به شکل کلی آشنا شدیم. مرحله بعدی کار، مدیریت سایت است. در واقع تمام کارهایی که تا اینجا انجام دادید در برابر این مورد چیزی به حساب نمیآیند! یک سایت فیلم و سریال باید به شکل مرتب بهروزرسانی شود. اگر میخواهید موفق شوید، باید زمان قابل توجهی را به این کار اختصاص دهید. مدیریت یک سایت (مخصوصا اگر ترافیک آن هم کمی زیاد باشد.) چالشهای مختلفی دارد و نیاز به صرف زمان زیاد دارد.
اگر میخواهید یک سایت فیلم و سریال را خودتان طراحی کنید، راه دیگری هم وجود دارد. حتما شرکتِ مطرح Adobe و محصولات آن مثل فتوشاپ، Illustrator و… را میشناسید. محصولات ادوبی در کیفیت زبانزد همه هستند. میلیونها کاربر در سراسر جهان با نرمافزارهای ادوبی کارهای جذابی انجام میدهند. این شرکت یک نرمافزار هم برای طراحی سایت دارد. ادوبی دریم ویور. Dreamweaver ابزار قدرتمندی برای طراحی صفحات وب است. اگر میخواهید به سرعت نحوه کار با این نرمافزار را یاد بگیرید، آموزش فرادرس انتخابی بسیار خوبی خواهد بود. در این آموزش با مباحث مهمی مثل طراحی منو، افزودن لوگو، ساخت انواع فرمها، اضافه کردن گالری، ریسپانسیو کردن و… آشنا میشوید. برای مشاهده این آموزش روی لینک زیر کلیک کنید:
جمع بندی موضوع طراحی سایت فیلم و سریال
همانطور که دیدید روشهای مختلفی برای طراحی سایت فیلم و سریال وجود دارد. شما با توجه به شرایط خودتان میتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید. میتوانید سایت را از صفر تا صد خودتان بسازید یا از وردپرس کمک بگیرید. در انتها از شما دعوت میکنم تجربیاتی که در حوزه طراحی یا مدیریت سایتهای فیلم و سریال داشتید را با ما به اشتراک بگذارید.
بیشتر بخوانید: آموزش اضافه کردن زیرنویس به فیلم در اندروید با 3 اپلیکیشن