فایل PDF چیست، چه مزایایی دارد و چطور آن را در موبایل و دسکتاپ باز کنیم؟
PDF ، یک فرمتِ 3 حرفی که تحولی در مطالعه مستندات به وجود آورد و مشکلات بسیاری را حل کرد. به لطف این فرمت دیگر لازم نیست نگرانِ به هم ریختن ساختار متنهای خودمان در دستگاههای مختلف باشیم. یک ابتکار دیگر از شرکت مطرح و معروفِ Adobe که تقریبا همه آن را میشناسیم. در این نوشتار میفهمیم که فایل pdf چیست ، کجا استفاده میشود، چطور فایلهای با فرمت PDF را باز کنیم و استفاده از آن چه مزایایی دارد. همراهِ مجله اون با من باشید 🙂
اینم بخونید بد نیست: 5 روش کاهش حجم فایل PDF بدون افت کیفیت
فایل PDF چیست
PDF یک فرمت فایل است که مخفف Portable Document Format یا به فارسی، قالبِ سندِ قابل حمل میباشد. این فرمت از سال 1993 تا امروز توسط شرکتِ Adobe طراحی و توسعه داده شده است. PDF مستقل از نرم افزار و سخت افزار در هر دستگاهی که از این استاندارد پشتیبانی میکند به درستی نمایش داده میشود.
بر پایه زبان PostScript، فایل PDF شامل متون، فونتها، تصاویر پیکسلی، وکتوری و سایر عناصر نمایشی است که در یک فایل ثابت و واحد کپسوله شدهاند.
تاریخچه فایل PDF
Adobe در سال 1993 اولین نسخه از PDF را به شکل رایگان منتشر کرد. در سالهای اولیه PDF بیشتر در کامپیوترهای رومیزی (Desktop) استفاده میشد و با فرمتهایی مثل Envoy و DjVu و حتی فرمتِ PostScript که برای خودِ ادوبی بود رقابت میکرد.
PDF در اولین سال انتشار به شکل انحصاری در تصاحبِ شرکت ادوبی بود، اما در سالِ 2008 اولین نسخه استاندارد و عمومی آن رونمایی شد و توسط سازمان بینالمللی استانداردسازی یا ISO منتشر گردید.
PDF نسخه 1.7 شامل تکنولوژیهای انحصاری شرکت ادوبی مثل XFA و افزونه جاوااسکریپی برای نرم افزار Adobe Acrobat میشد. بیشتر این تکنولوژیها استاندارد نبودند و توسط برنامههای جانبی که با PDF کار میکردند پشتیبانی نمیشدند.
در تاریخ 27 جولای 2017 نسخه 2.0 PDF منتشر شد که سازمان بینالمللی استانداردسازی هیچ تکنولوژی انحصاری را در آن تشخیص نداد.
فایل PDF از چه تکنولوژیهایی استفاده میکند؟
به طور کلی در پیادهسازی فرمتِ PDF از 3 تکنولوژی استفاده شده است:
- زبان برنامه نویسی توصیفِ صفحاتِ PostScript، برای ساخت طرحها (Layout) و گرافیک.
- سیستمِ کار با فونتها برای نگه داشتنِ فونتها هنگامِ جا به جایی اسناد.
- یک سیستم ذخیرهسازی ساختاریافته برای نگه داشتن عناصر مختلف یک فایل در کنار هم و در صورت لزوم فشرده کردن این دادهها.
محتویات فایل PDF شامل چه چیزهایی است؟
تقریبا هر چیزی که فکرش را بکنید. پیوندهای یکتا (لینک)، دکمهها، متن، فرمهای دریافت اطلاعات، تصاویر، صوت، ویدئو و غیره. تمام این اِلِمانها در کنار هم قرار میگیرند و یک فایل واحد را تشکیل میدهند.
استفاده از فرمت PDF چه مزایایی دارد؟
فایلهای ذخیره شده با پسوند .pdf ساختار یکپارچه و مرتبی دارند. مهم نیست این فایلها در چه سیستم عامل یا سخت افزاری اجرا کنید. ظاهر آنها بهمریختگی نخواهد داشت.
فرمت PDF از انواع محتوا پشتیبانی میکند و محتویات این فایل میتواند ترکیبی از عناصر مختلف مثل متن، تصویر، ویدئو و غیره باشد.
استفاده از فرمت PDF بسیار آسان است. در واقع کاربر لازم نیست هیچ کار خاصی انجام دهد، فقط فایل پی دی اف خود را اجرا میکند و از محتویات درون آن استفاده میکند. همچین ساخت و مدیریت فایلهای PDF هم مثل آب خوردن است.
PDF از امنیت بالایی برخوردار است و با قابلیتهای مختلف مثل قرار دادن رمز عبور، قرار دادن واترمارک، امضای دیجیتال روی فایل و غیره از محتویات فایلها مراقبت میکند.
محتویات درون فایل PDF فشرده شده و از حجم قابل قبولی برخوردار است. حتی میتوانید این فایل را باز هم فشرده کنید تا زمان جا به جایی کار راحتتر شود.
ویرایش فایلهای PDF و تبدیل آن به فرمتهای مختلف مثل Docs، PPT، excel و غیره به راحتی با ابزارهای آنلاین و نرمافزارهای طراحی شده برای این کار قابل انجام است.
اینم بخونید بد نیست: آموزش چسباندن فایل های pdf به هم در کامپیوتر و موبایل (3 روش)
چطور فایل PDF را باز کنم؟
در سیستمعاملهای مختلف باز کردن فایل PDF به راحتی انجام میشود. اگر در محیط دسکتاپ هستید و با 3 سیستم عامل ویندوز، مکینتاش و لینوکس کار میکنید، روشهای زیر را برای باز کردن فایل PDF امتحان کنید:
1 – به کمک مرورگر فایل PDF را اجرا کنید
آسانترین کار ممکن برای خواندن فایلهای PDF استفاده از مرورگر سیستم است. تمام مرورگرهای مطرح دسکتاپ که در ادامه اسمشان را هم میبینید از PDF پشتیبانی میکنند:
- گوگل کروم
- موزیلا فایرفاکس
- سافاری
- مایکروسافت اِج
- اُپرا
برای اجرای فایل PDF در این مرورگرها، اگر مرورگر موردنظر در سیستم شما نصب باشد، کافی است روی فایل PDF خود راست کلیک کرده و در زبانه Open with مرورگر مدنظر را انتخاب کنید.
2 – به کمک نرمافزارهای جانبی فایل PDF را باز کنید
نرم افزارهای زیادی برای کار با فایل PDF طراحی شدهاند. این نرم افزارها در حالت ابتدایی فقط یک PDF Viewer یا پیدیاف خوان هستند. در حالت پیشرفته انواع ویرایش روی فایلهای PDF و تبدیل به فرمتهای مختلف را پشتیبانی میکنند.
نکته : شرکتِ ادوبی سازنده فرمتِ PDF نرم افزار Adobe Acrobat Reader DC را برای خواندن فایلهای PDF به شکل رایگان ارائه کرده است.
لیست 8 نرم افزار عالی برای خواندن فایلهای PDF در دسکتاپ
- Foxit Reader
- Nitro Reader
- PDF-XChange Editor
- Slim PDF
- Javelin PDF Reader
- MuPDF
- SumatraPDF
- Soda PDF
اینم بخونید بد نیست: 9 روش تبدیل فایل ورد به PDF
نحوه باز کردن فایل PDF در اندروید
امروزه بیشتر گوشیهای هوشمند به طور پیشفرض قابلیت باز کردن فایلهای PDF را دارند. اگر نسخه اندروید شما قدیمی است و در باز کردن فایلهای PDF مشکل دارید، میتوانید از نرم افزارهای جانبی که برای این کار توسعه داده شدهاند استفاده کنید.
Google PDF Viewer یک پیدیاف خوان عالی برای اندروید است که توسط غول تکنولوژی دنیا یعنی Google ساخته و توسعه داده شده است. این اپلیکیشن در گوگل پلی بیشتر از 100.000.000 میلیون نصب فعال داشته و امتیاز 4.2 از 5 را با حدود 380 هزار رای دریافت کرده است.
بهروزرسانی مرداد 1400:
اپلیکیشن Goole PDF Viewer از Play Store حذف شده است. برای دانلود این اپلیکیشن میتوانید به سایتهای دانلود ایرانی مراجعه کنید.
نحوه باز کردن فایل PDF در آیفون
iOS هم با تمام چالشهایی که برای کاربران خودش به وجود آورده در خواندن فایلهای PDF مشکل خاصی ندارد. برای خواندن PDF در آیفون میتوانید از برنامهی Apple Books استفاده کنید. نگویید iBooks ، بگویید Apple Books 🙂 چون از سال 2018 به بعد اسم این اپلیکیشن تغییر کرده و دیگر اسمِ iBooks وجود ندارد!
برای باز کردن فایلهای پی دی اف خود در آیفون کافی است روی فایل مدنظر خود TAP کنید تا بدون هیچ مشکلی با Apple Books باز شود.