نرم افزار ساخت برنامه اندروید با گوشی – طراحی اپلیکیشن اندروید در موبایل
تا دو دهه قبل در کشور ما کمتر کسی تلفن همراه داشت و موبایل، یک کالای لوکس به حساب میآمد. اما امروزه تقریبا 60 میلیون نفر در ایران از گوشی های هوشمند استفاده میکنند. کارهای مختلفی با تلفن همراه میتوان انجام داد. طیف گسترده ای از این کارها به واسطه اپلیکیشن های موجود در موبایل انجام میشود. برنامه نویسان و طراحان، برای ساخت اپلیکیشن های جدید، معمولا از کامپیوتر و لپ تاپ استفاده میکنند. حتما برایتان سوال شده که آیا با تلفن همراه هم میتوان برای سیستم عامل Android برنامه جدید ساخت؟ در این مقاله به معرفی چندین نرم افزار ساخت برنامه اندروید با گوشی و جزییات مربوط به آن پرداختیم. همراه ما باشید.
یک پیشنهاد جذاب:
قبل از این که کارمان را شروع کنیم، یک پیشنهاد جذاب برایتان دارم. برای توسعه اپلیکیشن های حرفه ای اندروید، نیاز به یادگیری برنامه نویسی دارید. اگر برنامه نویسی بلد باشید، میتوانید هر ایده ای که دارید را به واقعیت تبدیل کنید. فرادرس مجموعه آموزش جامعی برای یادگیری برنامه نویسی اندروید از مقدماتی تا پیشرفته دارد که مباحث مختلفی را پوشش میدهد. در هر سطحی که هستید میتوانید از این آموزش ها استفاده کنید. پیشنهاد میکنم با کلیک روی لینک زیر، وارد این مجموعه آموزش های کاربردی شوید:
آیا ساخت برنامه اندروید با گوشی موبایل ممکن است؟
حتما ضرب المثل معروف “هر کسی را بهر کاری ساختند” را شنیدهاید. این مثل، به خوبی جواب سوال بالا را میدهد. در واقع، هر تکنولوزی یا ابزاری برای انجام یک سری کارهای مشخص، مفید و کاربردی است. در حال حاضر گوشی های موبایل با امکانات مختلف خود، زندگی ما انسان ها را ساده تر از قبل کردهاند. پراستفاده ترین سیستم عامل گوشی موبایل هم در حال حاضر اندروید است و تقریبا دو و نیم میلیارد کاربر در جهان دارد.
ما هر روز کارهای مختلفی با تلفن همراه خود انجام میدهیم. برخی از رایج ترین آن ها عبارتند از:
- عکاسی (کیفیت تصاویر ثبت شده با گوشی های اندروید و آیفون بسیار بالا رفته است.)
- وب گردی
- برقراری تماس و ارسال پیام
- انجام امور بانکی و مالی
- اجرای بازی و انجام سرگرمی های مختلف
- و…
کاربرد گوشی های هوشمند بسیار گسترده است و محدود به این موارد نمی شود. با تمام این حرف ها، هنوز گوشی های هوشمند انعطاف و قدرت لازم را برای ساخت برنامه های اندروید ندارند. با بررسی دقیق تر سخت افزار گوشی های هوشمند و محدودیت های موجود، به خوبی متوجه این موضوع خواهیم شد.
بررسی سخت افزار گوشی های اندروید
امروزه سخت افزار گوشی های اندروید، پیشرفت قابل توجهی داشتهاند. بعضی از گوشی های هوشمند جدید، میتوانند از یک لپ تاپ یا کامپیوتر شخصی (PC) هم قدرتمندتر باشند. برای مثال بیایید نگاهی به سخت افزار گوشی Galaxy S22 Ultra، پرچمدار جدید سامسونگ بیندازیم:
- رم: 8 تا 12 گیگابایت
- حافظه داخلی: 128 گیگابایت تا 1 ترابایت!
- صفحه نمایش: 6.8 اینچ با پاسخدهی 120 هرتز در ثانیه
یا پرچمدار جدید شیائومی هم حرف های زیادی برای گفتن دارد و گوشی هوشمند بسیار قدرتمندی است. سخت افزار استفاده شده در Redmi K50 Pro شیائومی را ببینید:
- رم: 8 تا 12 گیگابایت
- حافظه داخلی: 128 تا 512 گیگابایت
- لنز دوربین: 108 مگاپیکسل
- صفحه نمایش: 6.67 اینچ با رزولوشن 1440 در 3200 پیکسل
بررسی محدودیت های گوشی های هوشمند برای ساخت اپلیکیشن
از لحاظ سخت افزاری، مشاهده کردید که تقریبا هیچ محدودیتی در گوشی های هوشمند (البته محصولات پرچمدار و نسبتا گران) وجود ندارد. اما هنوز هم مشکلاتی وجود دارد که پیدا کردن نرم افزار ساخت برنامه اندروید با گوشی را بسیار دشوار میکند.
1. ابعاد کوچک صفحه نمایش:
تلفن های همراه، صفحه نمایش نسبتا کوچکی دارند. بیشتر گوشی های همراه صفحه نمایش کوچکتر از 7 اینچ دارند. هنگام طراحی یک اپلیکیشن جدید، کار با این ابعاد میتواند کمی مشکل ساز شود. تبلت ها با صفحه نمایش بزرگتر، شاید راه حلی برای حل این مشکل به حساب بیایند. اما حمل و نقل آن ها نسبت به گوشی های همراه سخت تر است. صفحه نمایش بزرگ، به توسعه دهنده انعطاف لازم را میدهد.
2. چند وظیفه ای (multitasking):
چند وظیفه ای، همانطور که از نامش پیداست، یعنی انجام چندین کار به شکل همزمان. مفهوم multitasking در کامپیوتر و لپ تاپ، کاملا برایمان ملموس است. مثلا همزمان که مشغول گوش دادن به آهنگ هستیم، با یک نرم افزار خاص کار کرده یا وب گردی. جا به جایی بین ابزارهای مختلف در کامپیوتر، به سادگی صورت میپذیرد.
البته چند وظیفه ای در تلفن های همراه هم وجود دارد و میتوانیم چندین کار را به شکل همزمان انجام دهیم. اما هنوز انعطاف لازم را ندارد. یعنی هنوز به سادگی کار با سیستم های کامپیوتری نیست.
3. صفحه کلید (کیبورد):
هنگام استفاده از نرم افزار ساخت برنامه اندروید با گوشی احتمالا گاهی نیاز به نوشتن یا ویرایش کدهای برنامه خود خواهید داشت. هر چند امروزه، کیبوردهای تلفن همراه بسیار پیشرفت کردند و مثل یک کیبورد فیزیکی میتوانید از آن ها استفاده کنید، اما باز هم محدودیت هایی وجود دارد. برای مثال با یادگیری تایپ ده انگشتی، شما سرعت بسیار بالایی در نوشتن کد خواهید داشت و مسلما استفاده از موبایل کمی محدودتان خواهد کرد.
معرفی نرم افزار های ساخت برنامه اندروید با گوشی
در ادامه نرم افزار های ساخت برنامه اندروید با گوشی را به دسته کلی تقسیم کردیم:
- اپلیکیشن های موبایل (در حال حاضر فقط یک اپلیکیشن مناسب برای این کار وجود دارد.)
- سایت های آنلاین و سرویس های تحت وب
یک پیشنهاد جذاب:
کاتلین (Kotlin)، یک زبان برنامه نویسی چند منظوره و قدرتمند است که کاربردهای زیادی دارد. از این زبان بیشتر برای توسعه اپلیکیشن اندروید استفاده میشود، چون پیچیدگی ها و مشکلات زبان جاوا را ندارد. اگر میخواهید ساختار این زبان برنامه نویسی را یاد بگیرید، پیشنهاد میکنم از این آموزش استفاده کنید:
روش اول – اپلیکیشن APK Builder
بدون شک، APK Builder بهترین نرم افزار ساخت برنامه اندروید با گوشی به حساب میآید. یک اپلیکیشن که به شما اجازه میدهد اپلیکیشن های جدید بسازید!
APK Builder یک محیط توسعه یکپارچه (Integrated development environment) یا IDE برای سیستم عامل اندروید است. با نصب این برنامه، تعدادی قالب آماده برای انتخاب در اختیارتان قرار میگیرد. یک ویرایشگر کد داخل اپلیکیشن وجود دارد که به کمک آن میتوانید کدهای برنامه خود را ویرایش کنید و برای برنامه نویسان بسیار مناسب است.
حجم برنامههای تولیدی با این ابزار بسیار بهینه است. به عنوان نمونه، ساخت یک اپلیکیشن چراغ قوه کمتر از 30 کیلوبایت حجم خواهد داشت که حجم آن از یک تصویر هم کمتر است.
تاریخچه و بررسی تغییرات APK Builder
در زمان نگارش این مقاله (فروردین 1401)، نسخه 1.1.0 این نرم افزار منتشر شده است. در ادامه نگاهی به تغییرات اخیر و بهروزرسانیهای این برنامه خواهیم داشت:
- 1.0.2: پشتیبانی از git اضافه شد.
- 1.0.3: دو تمپلیت (قالب) جدید به برنامه اضافه شد.
- 1.0.4: پشتیبانی از پروژههایی که با اندروید استودیو ساخته شدهاند.
- 1.0.5: حل مشکلات مربوط به ساخت فایل APK.
- 1.0.8: قابلیت درونریزی خودکار (Auto Import) برای کدهای جاوا و بهبودهای مشابه اعمال شدند.
- 1.0.9: باگها و مشکلات مربوط به dx حل شدند.
- 1.0.10: آموزش کار با APK Builder، پشتیبانی از جا به جایی فایلها بین پوشههای مختلف، بهروزرسانی ویرایشگر PNG و تصویر و… برخی از تغییرات اعمال شده در این نسخه بودند.
- 1.1.0: فرایند ساخت پروژه (build) سریعتر شده و یک web server جدید اضافه شد.
حجم آخرین نسخه این برنامه 16 مگابایت است و روی نسخههای 4.0 یا بالاتر اندروید اجرا میشود.
آموزش کار با APK Builder
بعد از نصب و اجرای APK Builder، چهار گزینه اصلی برای انتخاب وجود دارد:
- New Project: برای ساخت یک اپلیکیشن جدید به کار میرود.
- Open Project: با انتخاب این گزینه، یکی از پروژه های قبلی خودتان را باز میکنید.
- Terminal: با لمس این گزینه، وارد خط فرمان میشوید.
- Exit: برای خروج از اپلیکیشن APK Builder استفاده میشود.
با انتخاب New Project، وارد یک صفحه جدید میشویم. در قسمتِ Application Name نام اپلیکیشن خود را وارد کنید. با انتخاب این گزینه، بخش بعدی که Package Name نام دارد، به شکل خودکار پر میشود. در فیلد سوم که Project Location نام دارد، مسیر پروژه را مشاهده میکنید. در این مسیر ،فایلهای مختلف پروژه را با ساختار زیر میبینیم:
- bin
- gen
- res
- src
- .project
- AndroidManifest.xml
با ورود به هر پوشه و انتخاب فایل موردنظر، میتوانید تغییرات موردنظرتان را روی آن اعمال کنید. ساخت Class جدید به شما این امکان را میدهد که قابلیتهای جدید به برنامه اضافه کنید. با زدن آیکون + در پایین اپلیکیشن، میتوانید عناصر جدید را طراحی و پیادهسازی کنید.
روش دوم – استفاده از سایت های آنلاین
یکی از راه های ساخت برنامه اندروید با گوشی، استفاده از پلتفرم ها و سایت های آنلاین است. به این شکل که با اجرای سرویس در مرورگر گوشی خود، میتوانید یک اپلیکیشن جدید بسازید. تعداد زیادی پلتفرم ساخت اپلیکیشن موبایل به شکل آنلاین وجود دارد که در ادامه با آن ها آشنا میشویم:
1. AppyPie
یکی از بهترین سرویس های ساخت اپلیکیشن موبایل به حساب میآید. ساخت یک برنامه جدید برای موبایل و رسیدن از یک ایده تا محصولی قابل استفاده، چالش های زیادی دارد. AppyPie ادعا میکند با فراهم کردن یک محیط توسعه حرفه ای بدون نیاز به کدنویسی، تا 10 برابر سرعت ساخت اپلیکیشن اندروید را بالا میبرد.
2. GoodBarber
GoodBarber به شما کمک میکند بدون نوشتن یک خط کد، اپلیکیشن اندروید و iOS بسازید. نوشتن یک برنامه Native (بومی)، اجازه دسترسی به 100% قابلیت های سیستم عامل را فراهم میکند و تجربه کاربری خوبی به همراه خواهد داشت. در اندروید با زبان های برنامه نویسی جاوا و کاتلین، در iOS با زبان Swift به شکل نیتیو برنامه میسازند. GoodBarber ادعا میکند بدون نوشتن یک خط کد، تجربه ساخت اپلیکیشن Native را خواهید داشت.
با این پلتفرم به سادگی میتوانید برنامه خود را در مارکت های مطرح مثل Google Play منتشر کنید. با انتشار آپدیت های مختلف توسط GoodBarber، برنامه شما با آخرین تغییرات سیستم عامل اندروید و iOS سازگار خواهد بود. به کمک این پلتفرم میتوانید تجربه ساخت progressive web application یا PWA داشته باشید. یعنی برنامه شما روی هر دستگاهی که یک مرورگر وب استاندارد داشته باشد، اجرا خواهد شد.
3. پازلی
پازلی یک اپلیکیشن ساز ایرانی است که امکانات مناسبی دارد. قبل از طراحی اپلیکیشن خود میتوانید با متخصصان پازلی مشورت کنید. قیمت های ارائه شده از طرف این پلتفرم نسبتا مناسب است و چون با یک سرویسی ایرانی طرفیم، پرداخت ها به پول رایج کشورمان انجام میشود. دیگر نیازی نیست نگران پرداخت ارزی و مشکلات تحریم ها باشید. البته این پلتفرم در آزمایشی که ما انجام دادیم، مشکلاتی هم داشت که امیدواریم به مرور بهبود پیدا کند.
4. فوراپ
فوراپ، یک اپلیکیشن ساز آنلاین ایرانی است. این پلتفرم شامل تعدادی ابزار و افزونه است و فقط کافیست محتوای خودتان را به پلتفرم بدهید و بقیه کارها را خود سرویس انجام میدهد. اپلیکیشن شما روی سرورهای این پلتفرم ساخته شده و به راحتی قابل دانلود خواهد بود. به این ترتیب دیگر نیازی به تهیه سرور و مدیریت آن نخواهید داشت. فوراپ یک نرم افزار ساخت برنامه اندروید با گوشی است و برای تهیه نسخه مخصوص iOS، باید به شکل جداگانه درخواست ثبت کنید.
برای ساخت اپلیکیشن جدید با پلتفرم فوراپ، نیازی به دانش برنامه نویسی ندارید. سازندگان این سرویس ادعا میکنند در صورتی که محتوای شما آماده باشد، در کمتر از 2 ساعت میتوانید صاحب یک اپلیکیشن جدید شوید. کار با سیستم مدیریت محتوای فوراپ نسبتا ساده است و به سرعت میتوانید با آن ارتباط برقرار کنید. البته مشابه پازلی، فوراپ هم میتواند بهتر از این باشد.
5. App inventor
App inventor یک نرم افزار ساخت برنامه اندروید حرفه ای است و احتمالا در آینده ای نزدیک، سیستم عامل iOS نیز به آن اضافه میشود. در زمان نگارش این مقاله (فروردین 1401)، بیش از 68 میلیون اپلیکیشن مختلف با این پلتفرم طراحی شدهاند که عدد قابل توجهی است. به کمک App inventor کاربران مبتدی هم میتوانند به سرعت اپلیکیشن جدید بسازند. از آنجایی که اپ اینونتر تحت وب است، با داشتن اتصال اینترنت میتوانید آن را در گوشی موبایل خود اجرا کنید.
میخواهید در کمتر از 5 ساعت کار با App Inventor را یاد بگیرید و اولین اپلیکیشن اندروید خود را بسازید؟ فرادرس در یک آموزش پروژه محور، نحوه کار با App Inventor را به علاقه مندان یاد میدهد. در این دوره آموزشی، شما بدون کدنویسی میتوانید برنامههای خوبی بسازید. پیشنهاد میکنم با کلیک روی لینک زیر، وارد صفحه این آموزش شوید:
جمع بندی موضوع معرفی نرم افزار ساخت برنامه اندروید با گوشی
در این مقاله با چند نرم افزار ساخت برنامه اندروید با گوشی آشنا شدیم. اپلیکیشن APK Builder اولین راهکار ما بود. در ادامه پلتفرمهای آنلاین و تحت وب ایرانی و خارجی ساخت اپلیکیشن را معرفی کردیم. همچنین راجع به محدودیت های ساخت اپلیکیشن موبایل با تلفن همراه صحبت کردیم.
بیشتر بخوانید: یادگیری برنامه نویسی موبایل و پول درآوردن از آن!