معرفی 5 توزیع برتر لینوکس برای تازه کارها
در مقاله لینوکس چیست؟ چطور به وجود آمد و کجا استفاده میشود؟ درباره پروژه لینوکس صحبت کردیم. گفتیم که اسم گنو/لینوکس بیشتر برازنده آن است و همچنین برعکس ویندوز که چند نسخه بیشتر ندارد، سیستم عامل لینوکس نسخههای فراوانی دارد که به هر کدام توزیع میگویند. در این پست قرار است راجع به بهترین توزیع لینوکس برای تازه کارها و کسانی که فکر میکنند در علوم رایانه مبتدی هستند بپردازیم.
گنو/لینوکس از میزکارهای مختلفی استفاده میکند و کاربران آزادند که با سلیقه خودشان بهترین محیط یا بهترین توزیع لینوکس را انتخاب کنند. برخی از میزکارهای معروف لینوکس عبارتند از :
- Gnome
- KDE
- Xfce
- Unity
- LXDE
- Cinnamon
- Mate
- و …
اینم بخونید بد نیست: معرفی 4 توزیع برتر لینوکس برای بازی
بهترین نسخه لینوکس برای کاربران خانگی
قبل از اینکه مقاله را شروع کنیم باید اعتراف کنم که بسیار خوشحالم. اگر به این صفحه رسیدید احتمالا تصمیم دارید وارد دنیای جذاب لینوکس شوید و احتمالا قصد مهاجرت از ویندوز را دارید. این اتفاق خوبیست. این یک تغییر بزرگ برای شماست. دقیقا مثل این است که خانه خود را جابهجا کرده و به یک جای بزرگتر و زیباتر نقل مکان کرده باشید.
در واقع اگر در حال انتخاب اولین لینوکس خود برای نصب هستید، باید مراقب باشید. اگر شتاب زده و از روی هیجان یک لینوکس نصب کنید ممکن است خیلی زود سرخورده شوید. همین اول کار فراموش نکنید که تغییر دشوار است اما نتایج زیبایی به دنبال دارد. تمام حرفم این است که آماده مشکلاتی که از این تغییر به وجود میآیند هم باشید.
به نظر من بهتر است قبل از اینکه کامل ویندوز را حذف کنید اول لینوکس را محک بزنید و ببینید دوستش دارید یا خیر بهترین کار استفاده از یک ماشین مجازی مثل VMware یا VirtualBox است. اگر خوشتان آمد کنار ویندوز لینوکس را هم نصب میکنید و هر زمان که دوست داشتید بین دو سیستم عامل سوییچ میکنید. و احتمالا یک روزی میرسد که دیگر به ویندوز وابسته نباشید. آن روز ویندوز را حذف کرده و برای همیشه از یک توزیع لینوکسی و بهترین توزیع لینوکس به انتخاب خودتان استفاده خواهید کرد.
البته ما بیشتر از شما باید احتیاط کنیم. عنوان این مقاله لینوکس برای تازه کارهاست. اگر اطلاعات اشتباه یا گمراه کنندهای به شما بدهیم؛ ممکن است باعث شویم از لینوکس خسته شوید.
بهترین توزیع های لینوکس برای شروع
1 – Ubuntu (بهترین توزیع لینوکس برای مبتدیها و حرفهایها)
پروژه Ubuntu در سال 2004 شروع به کار کرد. اوبونتو احتمالا معروفترین توزیع لینوکس در دنیا و ایران میباشد. این نسخه از لینوکس بر پایه Debian است و بهترین گزینه برای تازه کارهاست. ابونتو رابط کاربری جذابی دارد و مرتب در حال پیشرفت میباشد. Ubuntu یک توزیع کاربرپسند و پایدار است. به همین خاطر نسخههای زیادی بر پایه آن ایجاد شدهاند. مثل کوبونتو، زوبونتو، لوبونتو، ادوبونتو و غیره.
اوبونتو در جاهای مختلفی مثل دسکتاپ، سرور، موبایل و غیره حضور دارد. این توزیع یک Store یا فروشگاه دارد که نرمافزارهای مختلفی ارائه میکند و به Ubuntu Software معروف است. اوبونتو قابلیت اجرای زنده بدون نصب را دارد و برای معماریهای 32بیتی و 64بیتی موجود است.
Ubuntu مثل دبیان برای مدیریت بستهها از apt استفاده میکند. اوبونتو آزاد و رایگان است. البته بعد از قرار دادن تبلیغات آمازون در اوبونتو ریچارد استالمن رهبر جنبش نرم افزارهای آزاد این نسخه را دارای ابزار جاسوسی خواند و از کاربران خواست آن را نصب و تبلیغ نکنند.
دانلود آخرین نسخه اوبونتو دسکتاپ از سایت اصلی
2 – Mint
مینت در سال 2006 معرفی شد و یک توزیع بر پایه Ubuntu و Debian است. مینت به سادگی در استفاده معروف است. هدف اصلی توسعهدهندگان آن ایجاد یک محیط قدرتمند از لینوکس بود که در عین زیبایی قدرتمند هم باشد.
Mint بسیار حال و هوای اوبونتو را دارد. بسته نصب نرم افزاری آن apt است و روی معماری X86 و X64 و IA-32 اجرا میشود. تنوع میزکارها در مینت قابل قبول است و میزکارهای Gnome، KDE، Cinnamon، Xfce و Mate برای این توزیع وجود دارند.
بستههای نرم افزاری مینت اکثرا آزاد بوده و تحت لایسنس GPL یا LGPL منتشر شدهاند. این سیستم عامل با اینکه آزاد و متن باز است اما تعدادی نرم افزار انحصاری هم در آن وجود دارند. همچنین قسمتی از سورس کد هسته آن در دسترس نیست.
دانلود آخرین نسخه مینت دسکتاپ از سایت اصلی
3 – Elementary (بهترین توزیع لینوکس از نظر زیبایی)
یک توزیع دیگر بر پایه اوبونتو است که از سال 2011 شروع به کار کرده است. Elementary زیباترین توزیع حال حاضر گنو/لینوکس است و بسیاری از کاربران ویندوزی را مبهوت ظاهر جذاب خود کرده است. هنوز هم کسانی هستند که با شنیدن نام لینوکس یاد ترمینال و نوشتن دستورات عجیب و پیچیده در محیط غیرگرافیکی میافتند. دیدن توزیع Elementary این کاربران را شگفت زده خواهد کرد.
Elementary حال و هوای مک اواس را دارد و این خبر خوبی برای دوستداران اپل است. این سیستم عامل برعکس اکثر اعضای خانواده لینوکس از محیط کار Pantheon استفاده میکند. همچنین تعداد زیادی ابزار مخصوص دارد که در توزیعهای دیگر وجود ندارد. تمام بستههای نرم افزاری داخل Pantheon آزاد هستند و تحت پروانههای مختلف منتشر شدهاند.
المنتری از Midori به عنوان مرورگر اصلی پیش فرض استفاده میکند. یک ویرایشگر متن با نام Scratch دارد. از Noise برای پخش موسیقی استفاده میکند. از Audience برای پخش فیلم کمک میگیرد و کلی ابزار جالب و زیبای دیگر دارد که حس خوبی به کاربر میدهد. اگر به دنبال زیبایی در گنو/لینوکس هستید حتما Elementary OS را امتحان کنید.
دانلود آخرین نسخه Elementary OS از سایت اصلی
4 – Manjaro
شاید یکی از گمنام ترین توزیعهای لینوکسی در ایران باشد اما نباید از آن غافل شد. احتمالا تا به حال اسمش را هم نشنیده باشید. اما بهتان تضمین میدهم که یکی از بهترین نسخهها برای ورود به دنیای لینوکس همین مانجارو است. مانجارو کمی با 3 توزیع قبلی که معرفی کردیم فرق میکند.
برعکس ابونتو، مینت و المنتری که همگی Debian Base بودند. Manjaro بر پایه Arch Linux است. این توزیع در سال 2011 معرفی شد و مثل اکثر نسخه های لینوکس آزاد و اوپن سورس است. اگر سری به سایت Distrowatch بزنید میبینید که مانجارو روز به روز بیشتر بین کاربران محبوب میشود.
دانلود آخرین نسخه Manjaro از سایت اصلی
5 – Zorin
آخرین پیشنهاد ما Zorin OS است که یک توزیع بسیار عالی از Ubuntu است. شاید اسم این نسخه را هم نشنیده باشید چون کمتر درباره آن صحبت شده است. Zorin OS یک سیستم عامل گنو/لینوکس برای کامپیوترهای خانگی است و در سه نسخه Ultimate و Busines و Core ارائه شده است.
شروع فعالیت این سیستم عامل به سال 2009 برمیگردد. یک نکته جالب درباره زورین این است که به طور پیش فرض PlayOnLinux بر روی آن نصب شده است. به کمک این ابزار بازیهای ویدئویی و نرم افزارهای ویندوزی را میتوان روی لینوکس اجرا کرد.
زورین هم مثل سایر لینوکسها متن باز است و میتوانید کدهای آن را در گیت هاب بخوانید. زبانهای استفاده شده برای توسعه این سیستم عامل C و C++ و D و پایتون هستند. میزکار اصلی آن گنوم است و برای بروزرسانی و مدیریت بسته ها مثل اوبونتو از apt استفاده میکند.
دانلود آخرین نسخه Zorin OS از سایت اصلی
برای دانلود دقت کنید که نسخه Core را انتخاب کنید و مبلغ پرداختی را روی 0 قرار دهید.
سایت Zorin در ایران غیرقابل دسترس است. برای دانلود IP خود را تغییر دهید.
سلام و شب بخیر و سپاس از توضیحات زیباتون
هیجان زده ام که دانلودش تموم بشه و بتونم نصبش کنم
من سرفیس پرو 4 دارم امیدوارم بتونم از شر ویندوز خلاص بشم
سلام امیر جان … لطف داری …
منم منتظرم که زودتر نصبش کنی و تجربیاتت رو با من و کاربرای تیک تاک تک در میون بزاری …
موفق باشی دوست خوبم …
سلام و شب بخیر
با لینوکس المنتری در خدمت شما هستم
حیف که عمری در استفاده از ویندوز به هدر رفت!!
امنیت و گرافیک و دسترسی و منابع آزاد و …
فقط برای من که تازه از ویندوز به لینوکس کوچ کردم کمی سخته که همون نرم افزار ها و قابلیت ها رو بتونم داشته باشم.
هنوز بعضی از درایورها رو برای سرفیس پیدا نکردم ٬ نرم افزارهایی مثل intellij idea و phpstorm رو تونستم نصب و اجرا کنم ولی خب مثل نسخه های ویندوزی نتونستم کرک کنم و webstorm رو هم کلا پیدا نکردم.
نرم افزاری برای فایل های debian پیدا کردم ولی تو اینترنت منابع نرم افزاری کمی دیدم.
اگر ممکنه منابعی برای این دست از نرم افزراها که در ویندوز کاربردی تر هستند معرفی کنید.
در قسمت تماس با ما هم اگر ممکنه آی دی تلگرام بذارید تا دوستان بیشتر از تجربیات شما استفاده کنند.
شاد و پیروز باشید
سلام مجدد امیر جان …
خوشحالم المتنوری رو نصب کردی … یکی از زیباترین توزیعهایی هست که تا امروز دیدم …
حتما … سعی میکنم از این به بعد نرم افزار و ابزار هم معرفی کنم …
بابت آی دی تلگرام هم متاسفانه خیلی وقتها فرصت نمیکنم جواب بدم و میترسم شرمنده شما دوستای خوبم بشم …
سلام تشکر می کنم بابت این مقاله مفید. تو نسخه زورین او اس میشه فتوشاپ هم نصب کرد یعنی کلا با نصب برنامه های ویندوزی مشکلی نداره؟ لپ تاپم رمش 4ره نسخه 64 بیتش جواب میده؟
سلام پیام جان … خوشحالم که مفید بود واست …
متاسفانه نرم افزار فتوشاپ فقط برای ویندوز و مک اواس ارائه شده … پیشنهاد میکنم سری به پست فتوشاپ آنلاین بزنی … میتونی داخل لینوکس از فتوشاپ آنلاین استفاده کنی
سلام تو نسخه زورین او اس میشه فتوشاپ نصب کرد یعنی با برنامه های ویندوزی مشکلی نداره
من لپ تاپم رمش 4 و i3 هست که رو ویندوز خیلی کنده با نصب نسخه 64 زورین جواب میده سیستم؟
سلام داداش توصیه میکنم zorin os lite رو نصب کنی
اخه چرا انقد سایتها از هم کپی میزنن چیزی واقعا از خودتون ندارید؟ یه سایت یه اشتباهی میکنه شما همتون از اون کپی میزنین
سلام دوست خوبم …
ناراحتم که پست رو دوست نداشتی …
ممنون میشم اگه درباره اشتباه بیشتر توضیح بدی … به نظرت این توزیع ها واسه شروع خوب نیستن؟ مثلا ابونتو یا مینت انتخاب خوبی واسه اولین تجربه لینوکس نیستن؟ یا المنتری ارزش امتحان کردن نداره؟ یا معرفی توزیع های گمنامتر لینوکس مثل مانجارو اتفاق خوبی نیست؟
خیلی خوب میشد اگه بیشتر توضیح میدادی تا متوجه منظورت بشم …
اما راجع به کپی باهات موافق نیستم … به هر حال چیزی که درسته یا درست به نظر میرسه باید گفته بشه چه یه نفر اونو بگه چه هزار نفر … ما هم بدون توجه به بقیه چیزی که فکر میکردیم درست هست رو منتشر کردیم … که گاهی اشتباه هم داشتیم …
ما تو این سایت همیشه سعی کردیم تجربیات خودمون رو به اشتراک بزاریم … اما گاهی از تجربه بقیه هم استفاده کردیم … هیچوقت ادعا نکردیم هر چیزی که منتشر میکنیم منحصر به فرد و یونیکه …
اما تمام تلاشمون این بود که دست رو موضوعات جذابتر و خاصتر بزاریم …
موفق باشی …
سلام
من تصمیم گرفتم لینوکس نصب کنم . اما یکم گیج شدم. نسخه کالی رو دانلود کردم اما تو نصبش مشکل داشتم. شما برای یه مبتدی لینوکس که خیلی علاقه مند به هک کردن هستش کدوم نسخه رو پیشنهاد میکنید.رشته تحصیلی من نرم افزار هستش ولی متاسفانه در دانشگاه اساتید خودشون اطلاعات زیادی ندارن.ممنون میشم راهنمایی کنید لطفا نظرتون رو برام میل کنید. ممنون
سلام دوست خوبم … ازم خواستی جواب رو ایمیل کنم و منم همین کارو کردم …
موفق باشی …
خب اینجا هم می گفتید تا بقیه که بعدا میان مثل من هم بخونن :/
سلام ممنونم واسه مطالب خوبتون بصورت کامل و قابل فهم بیان کردید. من از طرفدارهای لینوکس هستم یادمه اولین باری که ویندوز نصب کردم دنبال این بودم لینوکس نصب کنم وباهاش کارکنم اتفاقا یک سی دی به عنوان لایو یا لیو بهش میگفتن گرفتم که با کمال تعجب لینوکس بود که واقعا از دیدنش خوشحال شده بودم و خوشحالیم از این بابت بود که روی کارتن و خود سی دی ننوشته بود که ویندوز هست یا لینوکس. و اینکه هم برنامه های ویندوز رو اجرا میکرد و صدا و تمام سخت افزار هارو میشناخت. رابط گرافیکی شبیه به مک بود ولی مک نبود و گرافیک خیره کننده ای داشت.
حالا من خواستم اول کاری برم برای نصب حرفه ای که هم به درد گیم بخوره و هم سرور یا کارای گرافیکی دیگه که گفتن برای هرکدوم یه نسخه متفاوتی هست که با جستجویی کردم ابونتو رو انتخاب کردم چون داخل ایران هم بیشتریا ابونتو نصب کردن ولی چندوقت پیش یک لپتاپ دیدم لینوکس نصب داشت اما خیلی شبیه مک بود خواستم بپرسم چه نسخه ای هست. آیا سرعت تمام لینوکس ها به یه جور هست یعنی کاراییشون با رابط کاربریشون یا همون گرافیکیشون که مشکلی پیش نمیاد؟
و میدونید برای نصب لینوکس برای گرفتن کارایی بهتر برای هر جزعش باید درایور مخصوصش رو درست کنیم مثل
Root
Home
Use
Var
Swap.
.
.
.
حالا تا اینجاشو میدونم بهشون چه مقداری بدم ولی سه یا چهارتا درایو دیگه میمون که اینا رو میگم مقدارشو میخوام بدونم چقدر بدم اگه لطف کنید و راهنمایی کنیید تا نصبش کنم ممنون میشم الان سیستمم رو هواست تا یادم نرفته یه مشخصات کلی اجمالی از سیستمم بگم
یک هارد ssd صدو بیست گیگ که کامل برای سیستم عامل میذارمش به علاوه یک هارد یه ترا و رم هشت گیگ سی پی یو کور ای پنج نسل ۲.
درایو هایی که میخوام اینا هست
لطفا به ایمیلم اگه وقت کردید بفرستید من فعلا داخل همین صفحه هستم رفرش میکنم و منتظر جوابتونم.
Srv
Opt
Use/local
Srv
سلام ابراهیم جان … مرسی از کامنت مفصل و پر و پیمونی که واسمون فرستادی 🙂
همونطور که خواستی جواب رو برات ایمیل میکنم …
همیشه موفق باشی …
سلام ممنونم.
متاسفانه ایمیل به دستم نرسید.
توی این مدت با اوبونتو کلنجار رفتم متاسفانه از نسخه 16 به بعد با کارت گرافیک nvidia به اونجور که باید وشاید ازش پشتیبانی نمیکنه البته کارت گرافیکم از سری fermi هست که باید تا الان نسخه های خوبی ارائه میکرد ولی متاسفانه بعد نصب کارت گرافیک صفحه به حالت سیاه میره و از حالت گرافیکی خارج میشه. همه کارها رو انجام دادم در نهایت به این نتیجه رسیدم کارت گرافیک رو نصب نکنم دیشب هم نسخه xserver مخصوص گرافیک رو پاک کردم و نسخه خود nvidia رو نصب کردم که متاسفانه یا خوشبختانه به حالت صفحه سیاه نرفت ولی وارد هم نمیشد حالا از باگهای ناجور اوبونتو دلم خیلی پره . ولی خب الان جوری شدم از ویندوز متنفرم به نظرم خیلی کنده .«البته من تا الان اصلا در کنار ویندوز نصب نکردم». و خواستم دوباره نصب کنم که اشتباهی فلش بوتیبل اوبونتو رو فرمت کرده بودم مجبور شدم بیام ویندوز ده.
حرف زیاد دارم واسه گفتن ولی خب نمیشه اینجا بیان کنم. به نظرم لینوکس اون قدر ها که میگن متن بازه ، ولی باز نیست فقط به قوانین محدود شده از این هوشمند تر هم میتونه باشه و اینکه پاشو از برقراری امنیت بکشه برین و بره سمت بی نهایت. منظورم هک نیست یعنی خودشو گرفتار سرور و این چیزا نکنه الان هزاران نسخه لینوکس داریم اولین چیزایی که داخل هر کدوم میشه پیدا کنیم طریقه پارتیشن بندی برای نصب و lvm یا zfs مشخصه همه دنبال پول هستن . پول خوبه اما چیزی که همه میخوان باهم یکسان نیست. حتی نسخه های مخصوص بازی رو هم تست کردم ولی بازم اون چیزی که گفتن مخصوص بازی من همچین حسی پیدا نکردم بازم مشکلات درایور ها گریبانگیرشونه. در ضمن گیج نشدم که کدوم طرفی باشم ویندوز یا لینوکس ولی خب تا زمانی لینوکس دنبال طمع باشه نمیتونه کاربر به اندازه ویندوز داشته باشه. از یه طرف میگه باید کاربر پسند باشیم از یه طرف تنها کاری که میکنه یه رابط کاربری درست میکنه منکر این نیستم که الان وقتش رسیده که به روز باشن به نظرم همه باهم یکی بشن تا بتونن بهترین باشن. ممنونم که تا آخر مطالعه کردید.
حرف آخرم اینه کدوم نسخه رو نصب کنم؟ حداقل مشکل نصب کارت گرافیک رو نداشته باشم تا اونجا که تحقیق کردم اوبونتو هم کاربرای زیادی داره.
ممنونم.
سلام خیلی ممنون بابت توضیحاتتون من یه کاربر معمولیم که بیشتر استفادم از لپتاپ برای یوتوب و فیلم دیدن و کار کردن با آفیس و مقاله نوشتن ایناس و برا همین به endnote خیلی نیاز دارم ممنون میشم برای من نسخه مناسب رو معرفی کنید
سلام دوست خوبم.
پیشنهاد من بهت لینوکس مینت هست.
چند هفتس که لینوکس مینت استفاده میکنم خیلی عالیه و تاحالا مشکلی براش بیش نیومده کارت گرافیک انویدیاروهم به راحتی شناسایی کرد!
نسخه ای که استفاده میکنم xfce 20.1 هست که خیلی \ایدار و روونه \یشنهاد میکنم شماهم اگر تازه کارید استفاده کنید
سلام
من تازه میخوام تا ویندوز برم روی لینوکس
کاربر معمولی هم هستم
شما کدوم یک از نسخه های لینوکس رو پیشنهاد میکنید؟
سیسستم رم۴
I5 4570
گرافیک یک گیگ ای ام دی
سلام
من به تازگی دبیان رو نصب کردم
ولی مشکلی که هست درایور ها هست که اصلا نمی دونم چیکار کنم!
برای گرافیک intel HD5500 درایور برای لینوکس توی سایت اینتل پیدا نکردم
ولی سایت های دیگه داشتن
نمی دونم چطور نصب کنم.اگر امکانش هست راهنمایی بفرمایید🙏