تبلیغات
کاربردیمطالب ویژه

عکاسی پانوراما چیست؟

(راهنمای جامع عکاسی Panorama)

تبلیغات
4.6
(5)

عکس یکی از مدیوم‌های محبوب در جهان است که همواره از زمان پیدایش، نقش مهمی در زندگی روزمره داشته است. امروزه آشنایی با مفاهیم عکاسی مختص عکاسان نیست. از آنجا که هریک از ما با استفاده از دوربین و یا گوشی موبایل خود، اقدام به ثبت لحظه‌ها می‌کنیم، بد نیست با برخی مفاهیم، نکات و تکنیک‌های عکاسی نیز آشنا شویم. همانطور که می‌دانید، تکنیک‌های مختلفی در عکاسی وجود دارد و هریک جذابیت خاص خودشان را دارند. یکی از این تکنیک‌ها، عکاسی پانوراما است.

با مجله اون با من همراه باشید تا به طور کامل با عکاسی پانوراما و تاریخچه آن آشنا شوید.


پانوراما به چه معناست؟

واژه پانوراما، ریشه‌ای یونانی دارد. این ترکیب از کنار هم قرار گرفتن دو واژه pan و horama بوجود آمده است. در زبان یونانی pan به معنای سراسری و horama به معنای دید است.

این واژه نخستین بار در قرن هجدهم، توسط رابرت بارکر نقاش معروف ایرلندی به کار برده شد. او از این واژه برای توصیف برخی نقاشی‌های خود که نمای باز داشتند استفاده کرد.

نقاشی پانورامای بارکر: لندن از بالای آسیاب‌های آلبیون - 1792
لندن از بالای آسیاب‌های آلبیون – بارکر 1792



از این سبک در نقاشی‌های دیواری کامل در ساختمان‌ها برای نمایش یک نمای 360 درجه هم استفاده شد. حتما این نقاشی‌ها را در بناهای باستانی نظیر کلیساهای بزرگ دیده‌اید.

نقاشی پانوراما در کلیسای چورا - استانبول
روز رستاخیز – کلیسای کورا (چورا) در استانبول

اینم بخونید بد نیست: معرفی بهترین کتاب های آموزش عکاسی – آموزش صفر تا صد عکاسی


تاریخچه مختصری از عکاسی پانوراما

همانطور که پیش‌تر گفته شد، پانوراما نخستین بار در قرن 18 و مدت‌ها پیش از ظهور عکاسی در نقاشی‌های رابرت بارکر به کار گرفته شد.

اولین تصاویر پانوراما با به هم چسباندن چند عکس آنالوگ در کنار هم ساخته شدند
تصویری پانوراما از سن‌فرانسیسکو

پس از ظهور عکاسی، اولین تصاویر پانوراما با به هم چسباندن چند عکس آنالوگ در کنار هم ساخته شدند. از آنجا که این کار به صورت دستی انجام می‌شد دقیق نبوده و خروجی نهایی کیفیت بالایی نداشت.

با اختراع کامپیوتر و نرم‌افزارهای ویرایش عکس، کیفیت تصاویر پانوراما بالاتر رفت.
تصویر پانوراما از فیلادلفیا

با اختراع کامپیوتر و نرم‌افزارهای ویرایش عکس، فرایند ساخت عکس پانوراما بهبود یافت. این کار با استفاده از نرم‌افزارهایی مثل Adobe Lightroom بصورت دقیق‌تر انجام می‌شد و کیفیت عکس‌های نهایی بیشتر شد.

با پیشرفت‌هایی که در طی تاریخ در دوربین‌ها و نرم‌افزارهای عکاسی بوجود آمد، به تدریج ثبت تصاویر پانوراما و یا ویرایش و ساخت آنها در کامپیوتر آسان‌تر شد. به این ترتیب در گذر زمان عکاسی پانوراما علاوه بر عکاسان، برای عموم افراد نیز امکان‌پذیر شد.

اینم بخونید بد نیست: معرفی 8 سایت خارجی برای دانلود تصاویر با کیفیت + لینک سایت‌ها


عکاسی پانوراما

اکنون که با مفهوم پانوراما آشنا شده و کارکرد آن در نقاشی را دیدیم می‌توانیم به تعریف آن در عکاسی بپردازیم. در واقع امروزه کاربرد پانوراما در عکاسی بسیار بیشتر از نقاشی است.

عکاسی پانوراما یک تکنیک عکاسی است که حاصل آن تصاویری با میدان دید افقی کشیده است. میدان دید در تصاویر پانوراما از نزدیک به 180 درجه تا 360 درجه است. این در حالی است که میدان دید ما چیزی در حدود 75 درجه است. پس دیدی که از طریق عکس پانوراما به دست می‌آید، بسیار بیشتر از حد معمول است. در واقع می‌توان گفت عکاسی پانوراما مثل این است که برای دیدن یک منظره وسیع، سر خود را چرخانده، تصاویر دیده شده را ثبت کرده و در کنار هم بچسبانیم. در نوع خاصی از پانوراما یعنی پانورامای 360 درجه، مانند این است که حتی منظره‌ی پشت سر خود را هم ببینیم.

به تعبیر برخی افراد عکس پانوراما صرفا به تصاویری اطلاق می‌شود که نسبت ارتفاع به عرض آنها 1/2 و یا 1/3 بوده و اصطلاحا واید باشند. همین امر باعث می‌شود برخی تصور کنند برای عکس‌های پانوراما باید از لنزهای واید استفاده کرد. اما این‌طور نیست. برای گرفتن عکس پانوراما از لنزهای معمولی و استاندارد استفاده می‌شود.

پس از ثبت با دقت تصاویر از محدوده دید مورد نظر، این عکس‌ها را باید در نرم‌افزارهای مخصوص به‌طوری که هم‌پوشانی داشته باشند در کنار یکدیگر قرار داد. به این ترتیب می‌توان در خروجی کار یک عکس پانورامای بی‌نقص و با کیفیت بالا داشت.

اینم بخونید بد نیست: دیافراگم دوربین چیست و چطور باید آن را تنظیم کرد + فیلم آموزش عکاسی


انواع عکس‌های پانوراما

عکس‌های پانوراما انواع گوناگونی دارند اما همگی آن‌ها در یک سری ویژگی‌ها با یکدیگر مشترکند. برای گرفتن برخی از انواع عکس‌های پانوراما، نیاز به تجهیزات تخصصی است، در حالی که برای ثبت برخی دیگر از عکس‌های پانوراما لزوما نیازی به دوربین و تجهیزات عکاسی نیست. شما می‌توانید با استفاده از گوشی موبایل خود هم عکس پانوراما بگیرید. این کار با امکانات نرم‌افزاری خاصی که در دوربین گوشی‌های موبایل تعبیه شده به راحتی امکان‌پذیر است. در این بخش به معرفی انواع عکس‌های پانوراما می‌پردازیم:

1. پانورامای واید

تصور اغلب مردم از عکس پانوراما، عکسی واید به صورت افقی و یا عمودی است. می‌توان گفت پانورامای واید شناخته شده‌ترین نوع پانوراما است. می‌توان هر عکس مشابه یک عکس واید (عریض) را پانورامای واید دانست. این عکس ممکن است حتی چیزی کمتر از 180 درجه از منظره موردنظر را پوشش دهد.

خروجی این نوع پانوراما می‌تواند مشابه عکسی معمولی از یک منظره باشد با این تفاوت که به دلیل تشکیل شدن از چند شات در کنار هم، رزولوشن بالاتری خواهد داشت.

پانورامای واید شناخته شده‌ترین نوع پانوراما است.
پانورامای واید (عریض)

2. پانورامای 180 درجه

تصاویر پانورامای 180 درجه محدوده وسیعی از منظره را پوشش می‌دهند.
عکس پانورامای 180 درجه

تصاویر پانورامای 180 درجه محدوده وسیعی از منظره را پوشش می‌دهند. در این نوع از تصاویر پانوراما 180 درجه از منظره موردنظر ثبت می‌شود.

3. پانورامای 360 درجه

تصاویر پانورامای 360 درجه یک دور کامل از منظره را پوشش می‌دهند.
عکس پانورامای 360 درجه

تصاویر پانورامای 360 درجه یک دور کامل از منظره را پوشش می‌دهند. این تصاویر به شدت واید بوده و قابلیت نمایش یک دور 360 درجه از یک صحنه را دارند.

4. پانورامای کروی

عکس پانورامای کروی با ویرایش پانورامای 360 درجه ساخته می‌شود.
عکس پانورامای کروی

پانورامای کروی مشابه پانورامای 360 درجه است. تصاویر پانورامای کروی با استفاده از تکنیک‌هایی که در نرم‌افزارهای ویرایشی بر روی عکس پانورامای 360 درجه اعمال می‌شود، ساخته می‌شوند.

اینم بخونید بد نیست: معرفی 5 برنامه کاهش حجم عکس اندروید (رایگان)


سخن پایانی

در این پست به ارائه تعریفی کامل از عکس پانوراما و نکاتی کاربردی در رابطه با عکاسی پانوراما پرداختیم. امیدواریم مطالب گفته شده در این مقاله تا حدود زیادی دانش شما را در این زمینه گسترش داده باشد.

چقدر این محتوای آموزشی برایتان مفید بود؟

از راست به چپ (سمتِ راست 1 ستاره، سمتِ چپ 5 ستاره)

میانگین 4.6 / 5. امتیاز شما ثبت شد: 5

اولین نفری باشید که بازخوردتان را ثبت می‌کنید

تبلیغات

نگار بهروزی

من پرواز رو دوست دارم و عادت پریدن از شاخه ای به شاخه‌ی دیگه از سرم نمیفته.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا