تریدر کیست و چطور تریدر شویم؟ + انواع روشهای تریدینگ در بازار رمزارزها
تا چه اندازه با بازار ارزهای دیجیتال آشنایی دارید؟ آیا میدانید امروزه بسیاری از افراد از طریق انجام معاملات در این بازار توانستهاند سود خوبی بدست آورند؟ تریدینگ چیست و تریدر کیست؟ به چه کسی تریدر میگویند؟ چگونه میتوانیم تریدر شویم؟ عملکرد یک تریدر موفق به چه صورت است؟
اگر شما نیز مانند بسیاری از افراد، بهدنبال کسب درآمد از طریق انجام معاملات در بازار ارزهای دیجیتال هستید و چنین سوالاتی در ذهن دارید، در ادامه این مقاله با من و مجله اون با من همراه باشید 🙂
در این مقاله ابتدا بهصورت کامل و با بیانی ساده راجعبه مفهوم تریدینگ و تریدر، توضیح دادهام. در ادامه ضمن معرفی انواع روشهای تریدینگ، بهتوضیح راجعبه آنها پرداختهام. آخر سر هم مسیر آغاز فعالیت بهعنوان تریدر و تبدیل شدن به یک تریدر موفق را به شما نشان دادهام.
اینم بخونید بد نیست: بهترین استخرهای ماینینگ دنیا کدامند؟
تریدینگ چیست؟
بگذارید پیش از پرداختن به مفهوم تریدر و اینکه تریدر چهکسی است، ابتدا شما را با مفهوم تریدینگ آشنا کنم. معنای لغوی ترید (Trade)، خرید و فروش و تجارت است. معادل فارسی این کلمه را نیز میتوان «معامله» یا «معاملهگری» دانست. به هرنوع خرید و فروش، اعم از معامله محصولات و کالاها، خدمات، ارزها و… که در راستای کسب سود از دل این معاملات انجام شود، ترید گفته میشود.
اگر کمی به بازار ارزهای دیجیتال آشنا باشید، واژه ترید یا تریدینگ را شنیدهاید. درواقع در بازار ارزهای دیجیتال، به خرید و فروش رمزارزها برای کسب سود، «ترید» میگویند. همچنین باید اشاره داشته باشم به افرادی که این فعالیت را انجام میدهند نیز، تریدر گفته میشود. در ادامه بهصورت دقیقتر راجعبه مفهوم تریدر، توضیح دادهام.
بررسی مزایا و معایب تریدینگ
یکی از اساسیترین سوالها راجعبه تریدینگ این است که مزایا و معایب ترید کردن چیست؟ از این رو در این بخش قصد دارم، مهمترین مزایا و معایب تریدینگ را مطرح کنم.
مزایای تریدینگ چیست؟
- برای شروع تریدینگ و کسب درآمد از طریق آن، سرمایه زیادی لازم نیست.
- درصورتی که شما بهخوبی با بازارهای مالی آشنا باشید و اصطلاحا یک تریدر حرفهای و باتجربه شوید، میتوانید سود بسیار خوبی از طریق این فعالیت بدست آورید.
- راههای زیادی برای ترید کردن وجود دارد. به بیان دیگر، تریدینگ انواع مختلفی دارد و شما میتوانید بهترین روش را بر اساس توانایی خود و شرایط بازار، برای انجام معاملات انتخاب کنید.
- برای انجام معاملات در بازار ارزهای دیجیتال هیچ محدودیت زمانیای وجود ندارد. شما در هر زمانی میتوانید معاملات خود را انجام داده و فاصله بین خرید و فروش شما، بر اساس نوع استراتژیای که برای ترید کردن استفاده میکنید، میتواند از چند ثانیه تا چند سال، متغیر باشد.
- تریدینگ محدودیت مکانی ندارد. شما هرکجای دنیا که باشید، میتوانید در بازار ارزهای دیجیتال، معاملات خود را انجام دهید.
معایب تریدینگ چیست؟
- یکی از معایب ترید کردن این است که ریسک بالایی دارد. حتی اگر شما یک تریدر حرفهای و با تجربه باشید، ممکن است گاهی اوقات در معاملات خود، ضرر کنید.
- باوجود آنکه میتوان با استفاده از تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال، تا حدودی رفتار بازار را پیشبینی کرد، اما نمیتوان گفت که امکان پیشبینی رفتار بازار بهصورت صددرصد وجود دارد.
- اگر شما در این کار دارای دانش و تجربه کافی نباشید، ممکن است تمام سرمایه خود را یکباره از دست بدهید.
تریدر کیست؟ و چه فعالیتی انجام میدهد؟
همانطور که گفتم، به فردی که در بازارهای مالی مختلف بهمنظور کسب سود، معامله میکند، تریدر میگویند. تریدرها ممکن است معاملات را برای خودشان انجام دهند، یا انجام معاملات به نمایندگی از شخص یا موسسه دیگری، توسط آنها انجام شود. تریدرها، بر اساس نحوه فعالیتشان در بازارهای مالی به دستههای مختلفی تقسیم میشود و هرکدام از آنها، استراتژیهای خاصی برای انجام معاملات دارند؛ که در ادامه راجعبه انواع تریدرها و همچنین نحوه فعالیت آنها توضیح دادهایم.
آیا میتوان تریدینگ را بهعنوان یک شغل انتخاب کرد؟
پاسخ این سوال مثبت است. بسیاری از افراد با توجه به موفقیتها و سودهایی که از طریق تریدینگ بدست آوردهاند، این کار را به شغل خود تبدیل کرده و از طریق تریدینگ کسب درآمد دارند. اما اگر شما قصد دارید بهعنوان یک شخص مبتدی وارد این کار شوید، بهتر است به آن بهعنوان شغل دوم نگاه کنید؛ زیرا بازارهای مالی بسیار پرریسک هستند و همواره امکان آنکه شما بهعنوان یک شخص مبتدی، تمام سرمایه خود را در این بازار از دست بدهید، وجود دارد.
توصیه ما به شما این است که اگر به تریدینگ علاقهمند هستید، ابتدا با سرمایه کم و با هدف یادگیری و کسب تجربه، وارد بازار ارزهای دیجیتال شوید؛ آزمون و خطا کنید و بیاموزید. در نهایت، پس از یادگیری و کسب تجربه، برای آنکه تریدینگ را بهعنوان شغل اصلی خود انتخاب کنید تصمیم بگیرید.
اینم بخونید بد نیست: کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ معرفی انواع کیف پولهای رمزارزها
بررسی تفاوت تریدینگ و سرمایهگذاری
درواقع سوالی که برای بسیاری از افراد در بازار کریپتوکارنسی پیش میآید، این است که تفاوت ترید با سرمایهگذاری چیست؟ برای دریافت پاسخ این سوال، همراه من باشید.
در ابتدا باید بگویم که فعالیت تریدرها و سرمایهگذاران در بازارهای مالی بهخصوص بازار ارزهای دیجیتال، در راستای کسب سود است. پس میتوان گفت که تریدرها و سرمایهگذاران هردو با یک هدف، وارد بازار مالی میشوند و تفاوت اصلی آنها در نوع فعالیت و زمان نگهداری ارزهای دیجیتال است.
بهصورت کلی میتوان گفت کسانی که در بازار ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاری یا هودل میکنند، بهدنبال کسب سود، در یک بازه زمانی نسبتا بلند مدت هستند. گاهی ممکن است یک سرمایهگذار، مقداری ارز خریداری کند و آن را برای چندین سال، یا حتی چندین دهه نگهداری کرده و سپس با یک سود بسیار بزرگ، تمام آن یا بخشی از آن را بهفروش برساند.
از سوی دیگر، تریدرها، ارزها را در بازههای زمانی کوتاه نگهداری میکنند. درواقع میتوان گفت که تریدرها از نوسانات بازار ارزهای دیجیتال استفاده میکنند تا بتوانند در مدت زمان کوتاه، سود کسب کنند. البته باید اشاره داشته باشیم که در بازههای زمانی کوتاهمدت، سود کمتری نیز بههمراه دارد.
در ادامه کمی دقیقتر و عمیقتر به تفاوت تریدینگ و سرمایهگذاری پرداختهام؛ و تفاوت این دو فعالیت را از 4 منظر مختلف مورد بررسی قرار دادهام:
1 – تفاوت تریدرها با سرمایهگذاران از نظر مدت زمان نگهداری رمزارزها
سرمایهگذاران، ارزهایی که خریداری میکنند را در یک بازه زمانی بلند مدت نگهداری میکنند. این امر به این معنی است که سرمایهگذاران به نوسانات بازار در دورههای کوتاهمدت توجهی ندارند. توجه سرمایهگذاران روی حرکت کلی نمودار یا برآیند آن، در بلندمدت است. بهطور مثال ممکن است نمودار یک ارز دیجیتال، در طی یک سال بارها و بارها، صعودی یا نزولی شود؛ ولی در نهایت برای سرمایهگذاران، روند کلی نمودار، یا افزایش یا کاهش قیمت ارز دیجیتال مورد نظرشان در طولانی مدت است که اهمیت دارد.
از سوی دیگر، برخلاف سرمایهگذاران، توجه اصلی تریدرها، روی نوسانات بازار در بازههای زمانی کوتاه است. برای تریدرها حتی حرکت نمودار رمزارزها در طول یک ساعت یا یک روز نیز پراهمیت است. آنها از نوسانات بازار برای کسب سود استفاده میکنند. بهطور مثال اگر بر اساس تحلیلها، پیشبینی شود که روند بازار برای مدت کوتاهی صعودی خواهد بود، تریدرها وارد پوزیشن خرید میشوند تا بتوانند دارایی خود را در آینده با قیمت بالاتری بهفروش برسانند. همچنین اگر بر اساس تحلیلهایشان، روند بازار یا نمودار یک ارز دیجیتال برای مدتزمان کوتاهی نزولی شود، آن ارز دیجیتال را بهفروش میرسانند تا بتوانند در آینده همان ارز دیجیتال را به مقدار بیشتری خریداری کنند.
2 – بررسی تفاوت تریدرها با سرمایهگذاران از لحاظ تعداد معاملات
با توجه به توضیحاتی که راجعبه مدت زمان نگهداری ارزهای دیجیتال توسط سرمایهگذاران و تریدرها ارائه کردم، میتوان تفاوت آنها را در تعداد معاملات نیز متوجه شد. واضح است که تعداد معاملات با مدتزمان نگهداری رمزارزها، رابطه عکس دارد. درواقع اگر شما در بازار ارزهای دیجیتال، رمزارزها را برای مدت طولانیتری نگهداری کنید، در یک بازه زمانی مشخص، تعداد معاملات کمتری نسبت به کسی که رمزارزهای خود را برای مدتزمان کمتری نگهداری میکند، انجام میدهید.
پس درنتیجه میتوان گفت که تریدرها نسبت به سرمایهگذاران در بازار ارزهای دیجیتال، تعداد معاملات بسیار بیشتری انجام میدهند.
3 – تریدینگ ریسک بیشتری دارد یا سرمایهگذاری؟
یکی از سوالات متداولی که راجعبه تفاوت ترید کردن و سرمایهگذاری مطرح میشود، این است که کدام یک ریسک بیشتری دارد؟ در ابتدا باید اشاره داشته باشیم که این موضوع کاملا وابسته به شخص سرمایهگذار یا تریدر است. درواقع هرقدر که شخص بتواند تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشد، ریسک معاملات آن کمتر خواهد بود.
اما درنهایت میتوان گفت که با توجه به نوسانات شدید و ریسک بالای تریدینگ در بازار رمزارزها، معمولا سرمایهگذاری ریسک کمتری دارد و در درازمدت میتوان از این بازار سود خوبی کسب کرد. اما از سوی دیگر، اگر شما فردی ریسکپذیر باشید و تا حد زیادی با بازار ارزهای دیجیتال آشنایی داشته باشید، بیشک نوسانات بازار کریپتوکارنسی، یک فرصت طلایی برای کسب درآمد است.
4 – آیا نوع تحلیل سرمایهگذاران با تریدرها متفاوت است؟
در پاسخ به این سوال که آیا نوع تحلیل سرمایهگذاران با تریدرها متفاوت است، باید بگوییم که درواقع اصلیترین تفاوت این دو گروه، در نوع تحلیلشان از بازار ارزهای دیجیتال است.
معمولا سرمایهگذاران از تحلیلهای فاندامنتال برای ارزیابی آینده یک ارز دیجیتال، استفاده میکنند. درواقع آنها از این طریق بررسی میکنند که آیا یک ارز پتانسیل رشد در آینده را دارد یا ندارد. درنهایت از طریق همین تحلیلها، روی رمزارزهای مختلف سرمایهگذاری میکنند.
از سوی دیگر، تریدرها معمولا از تحلیل تکنیکال برای انجام معاملات خود استفاده میکنند. درواقع آنها با استفاده از تحلیل تکنیکال، حرکات کوتاهمدت نمودار بازار را مورد بررسی قرار داده و پیشبینی میکنند. درنهایت نیز با استفاده از این تحلیلها معاملات خود را انجام میدهند.
اینم بخونید بد نیست: ERC20 چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟ فرق ERC20 و TRC20 چیست؟
کدام بهتر است؟ سرمایهگذاری یا تریدینگ؟
تا اینجا بهصورت کامل و دقیق، راجعبه تفاوتهای سرمایهگذاران و تریدرها و نوع فعالیت آنها در بازار ارزهای دیجیتال، توضیح دادهام. در این بخش قصد دارم به این سوال پاسخ دهم که برای فعالیت در بازار رمزارزها، سرمایهگذاری بهتر است یا تریدینگ؟
بهصورت کلی، هم تریدرهای بسیار موفقی وجود دارند و هم سرمایهگذارانی هستند که در این بازار، سود خوبی بدست میآورند. درنتیجه شما باید با توجه به دارایی و شرایط خود، نوع فعالیتتان در بازار کریپتوکارنسیها را انتخاب کنید. بهطور مثال، اگر سرمایه کمی داریدِ، توصیه ما به شما این است که تریدینگ را شروع کنید تا بتوانید در مدت زمان کوتاهی، سرمایه خود را افزایش دهید. اما از سوی دیگر، اگر سرمایه زیادی دارید و همچنین وقت کافی برای تحلیل بازار بهصورت لحظهبهلحظه را ندارید، احتمالا سرمایهگذاری برای شما گزینه بهتری است.
همچنین باید اشاره داشته باشیم که بسیاری از افراد، بخشی از دارایی خود را سرمایهگذاری میکنند؛ یا به بیان دیگر، ارزهایی را که پتانسیل خوبی برای رشد در طولانی مدت دارند را هودل میکنند. این افراد بخش دیگر دارایی خود را برای انجام تریدینگ در بازار ارزهای دیجیتال استفاده میکنند. این نوع فعالیت نیز میتواند گزینه خوبی برای موفقیت در این بازار باشد.
اگر انتخاب شما برای نحوه فعالیت در بازار رمزارزها تریدینگ است، در ادامه این مقاله همراه من باشید تا با انواع روشهای تریدینگ آشنا شوید.
آشنایی با انواع تریدینگ در بازار ارزهای دیجیتال
در این بخش قصد دارم شما را با انواع تریدرها و نحوه فعالیت آنها در بازار ارزهای دیجیتال آشنا کنم. درواقع، روشهای بسیاری برای ترید کردن وجود دارد. به بیان دیگر تریدرها هرکدام روش خاصی را برای انجام معاملات استفاده میکنند؛ اما بهصورت کلی میتوان آنها را به ده دسته اصلی تقسیم کرد:
- تریدر اسکالپر (Scalper)
- تریدر روزانه (Day Trader)
- تریدر نوسانی (Swing Trader)
- تریدر موقعیتگیر یا بلند مدت (Position Trader)
- مومنتوم تریدر (momentum trader)
- آربیتراژ تریدر (Arbitrage Trader)
- معاملهگران شکست قیمتی (Breakout traders)
- معاملهگران اصلاحی (Retracement trader)
- معاملهگران روندی (Trend traders)
- معاملهگران رنج (Range traders)
در ادامه راجعبه هر یک از این ده مورد، بهصورت مفصل توضیح داده و ویژگیهای هریک را مورد بررسی قرار دادهام.
تریدر اسکالپر (Scalper)
به کسی که با استفاده از تکنیک اسکالپ (scalp) ترید میکند، تریدر اسکالپر میگویند. تکنیک اسکالپ چیست؟
در تکنیک اسکالپ، تریدر با استفاده از تحلیلهای تکنیکال، در زمانی مشخص وارد بازار شده و پس از مدت کوتاهی (یک دقیقه تا چند ساعت)، با سود کم از بازار خارج میشود. اسکالپرها معمولا حرکتهای کوچک بازار که در زمانی کوتاه رخ میدهد را مورد هدف قرار میدهند. آنها معمولا در طول روز، چندین معامله با سرمایه بالا انجام میدهند و از هرکدام از آنها، سود کمی کسب میکنند.
نکتهای که باید درنظر بگیرید، این است که برای استفاده از تکنیک اسکالپ، لازم است که تسلط بالایی روی تحلیل تکنیکال بازار رمزارزها داشته باشید. همچنین شما باید بهخوبی با این بازار آشنا باشید و اخبار مربوط به آن را دائما دنبال کنید. پس با توجه به این موارد، اگر قصد دارید به تازگی وارد این بازار شوید، این تکنیک فعلا برای شما مناسب نیست.
تریدر روزانه (Day Trader)
همانطور که از نامش هم میتوان فهمید، تریدر روزانه کسی است که معاملات خود را در بازههای زمانی کوتاه و در طول یک روز انجام میدهد. در این تکنیک هم همچون تکنیک اسکالپ، از آنجایی که معاملات در بازههای زمانی کوتاهمدت انجام میشود، معمولا حرکتهای کوچک بازار و سودهای کم، مورد هدف است. باید درنظر بگیریم که معاملات روزانه معمولا در بازارهای فارکس و بورس رایج است و تریدرهای روزانه نیز معمولا در ابتدای روز معاملاتی وارد بازار میشوند و در پایان آن نیز، کل سرمایه خود را از بازار مالی خارج میکنند. با اینحال این تکنیک معامله در بازار رمزارزها نیز رایج است.
در نهایت باید بگویم که یک تریدر روزانه باید بتواند بهخوبی با استفاده از تحلیل تکنیکال، بازار را مورد بررسی قرار دهد و با استفاده از این تکنیک، تعداد معاملات بالا با سودهای کم انجام دهد. این تکنیک برای افرادی که با استراتژی درست و دانش و تجربه کافی وارد آن میشوند، میتواند بسیار سودآور باشد. از سوی دیگرِ، اگر شخصی تازهکار و ناآشنا به بازارهای مالی، خصوصا بازار ارزهای دیجیتال، بخواهد از این تکنیک استفاده کند، ممکن است ضررهای بزرگی را متحمل شود.
برای انجام معاملات روزانه چه مواردی لازم است؟
برای آنکه شما بتوانید از تکنیک معاملات روزانه استفاده کنید، علاوه بر قدرت تحلیل و داشتن استراتژی که به آنها اشاره کردیم، موارد دیگری نیز لازم است. در ادامه موارد لازم برای ترید روزانه یا Day Trade را ذکر کردهام:
- داشتن نقدینگی بالا برای تریدر روزانه لازم است.
- بازار معاملاتی مورد نظر باید نوسانات زیادی داشته باشد تا با تکنیک ترید روزانه بتوان از نوسانات آن سود کسب کرد.
- از آنجایی که سود حاصل از هریک از معاملات روزانه کم است، باید کارمزد تراکنش انجام معاملات در آنها نیز کم باشد. در غیر اینصورت انجام معاملات کوتاهمدت توصیه نمیشود.
- استفاده از معاملات مارجین یا لوریج نیز در برخی موارد در این تکنیک میتواند به سود بیشتر کمک کند؛ اما دقت داشته باشید که استفاده نادرست از آنها ممکن است باعث ضرر زیادی شود. همچنین باید بدانید که هیچکدام از تریدرهای حرفهای دائما از مارجین و لوریج استفاده نمیکنند؛ چراکه این دو مانند شمشیر دولبه هستند و همواره باعث کسب سود نمیشوند.
- یکی دیگر از موارد مهم برای موفقیت تریدرهای روزانه، دنبال کردن اخبار مربوط به بازار معاملاتیای است که در آن فعالیت دارند. آنها باید تمام اخبار و اطلاعات را مورد بررسی قرار دهند و در عملکرد خود اخبار را نیز درنظر داشته باشند.
اینم بخونید بد نیست: وجود نهنگها در بازار ارزهای دیجیتال باعث صعود و سقوط قیمت میشود؟
تریدر نوسانی (Swing Trader)
تریدر نوسانی یا (Swing Trader)، همانطور که از نامش پیداست، بهدنبال کسب سود از نوسانات بازار است. برخی از سوئینگ تریدرها ممکن است ارزهای دیجیتال پرنوسان را انتخاب کنند و برخی دیگر، بهدنبال ارزهایدیجیتالی هستند که حرکت قیمتی کمتری داشته باشند.
اما چیزی که در بین تمامی تریدرهای نوسانی مشترک است، این است که آنها در این استراتژی با استفاده از تحلیلها و بررسیهایشان، قیمت یک ارز دیجیتال را در جایی پیدا میکنند که احتمالا روند آن، چه صعودی و چه نزولی، ادامه داشته باشد. در این حالت، با توجه به روند قیمت وارد پوزیشن خرید یا فروش میشوند و از این روند، سود خوبی کسب میکنند. در نهایت پس از کسب سود و رسیدن به هدف مورد نظرشان، از بازار خارج میشوند.
چند نکته راجعبه سوئینگ تریدرها
در ادامه چند نکته مهم راجعبه تریدرهای نوسانی و نحوه فعالیت آنها آوردهام:
- معمولا معاملاتی که با تکنیک سوئینگ تریدینگ انجام میشوند، چند روز تا چند ماه، زمان میبرند.
- سوئینگ تریدرها برای کنترل و کاهش ریسک معاملات خود، با استفاده از اندیکاتورهای تکنیکال و بررسی رفتار قیمت (Price Action)، حد سود و حد ضرر خود را مشخص میکنند.
- بهصورت کلی، تریدرهایی که تکنیک سوئینگ تریدینگ را برای انجام معاملات خود بهکار میبرند، از تحلیل تکنیکال استفاده میکنند. علت استفاده آنها از تحلیل تکنیکال به این خاطر است که ماهیت معاملات آنها کوتاه مدت است و برای انجام تریدهای کوتاه مدت، تحلیل تکنیکال کاربردیتر است. البته باید اشاره کنیم که تحلیل فاندامنتال نیز میتواند دقت معاملات را افزایش و ریسک آن را کاهش دهد.
- تریدرهای نوسانی همچنین برای پیدا کردن فرصتهای مناسب برای معاملات، مدتی را به بررسی چارتهای روزانه میپردازند و از همین طریق نیز، میتوانند نقطه ورود و خروج و همچنین حد سود و حد ضرر خود را برای انجام معاملات، مشخص کنند.
تریدر موقعیتگیر یا بلند مدت (Position Trader)
پوزیشن تریدینگ یکی از پرطرفدارترین، سادهترین و کمریسکترین استراتژیها برای انجام معاملات در بازار ارز دیجیتال است. در این نوع از معاملات، تریدرها بر اساس تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال، یک یا چند ارز را برای خرید انتخاب میکنند و آن را برای مدت طولانی (معمولا چندین ماه) نگهداری میکنند. در این استراتژی تریدرها دارایی خود را نگهداری میکنند تا در آینده بتوانند آن را با قیمت بیشتری بفروشند و از این طریق، از معاملات خود سود کسب کنند.
پوزیشن تریدینگ میتواند برای افراد مبتدی، گزینه خوبی باشد. این استراتژی با توجه به این که چشماندازی طولانی مدت دارد، به تریدرها اجازه بررسی و تصمیمگیری درست را میدهد.
نکتهای که راجعبه پوزیشن تریدینگ باید به آن اشاره کنیم، این است که با وجود اینکه در این روش تریدرها دارایی خود را برای طولانی مدت نگه میدارند اما نمیتوان آن را معادل سرمایهگذاری یا هودل کردن دانست. درواقع این تکنیک تریدینگ را میتوان طولانیترین نوع ترید دانست.
معمولا تریدرهای بلند مدت، از طریق بررسی و مشاهده میانگین متحرک، سطوح حمایت و مقاومت در روند نمودار، بهترین نقاط را برای ورود پیدا میکنند.
مومنتوم تریدر (momentum trader)
برای آشنایی با نحوه فعالیت مومنتوم تریدرها، لازم است که ابتدا با مفهوم مومنتوم آشنا شوید. مفهوم مومنتوم (momentum) از قانون اول نیوتون گرفته شده است؛ یعنی یک جسم درحال حرکت، تمایل دارد که به حرکت خود ادامه دهد، مگر اینکه یک نیروی خارجی به آن جسم وارد شود.
در بازار ارزهای دیجیتال، درصورتی که نمودار یک ارز دیجیتال صعودی باشد یا به بیان دیگر، قیمت آن درحال افزایش باشد، خریداران بیشتری نسبت به خرید آن ارز دیجیتال اقدام میکنند. در ادامه با افزایش تقاضا برای یک ارز، ارزش آن نیز بالا میرود. پس میتوان نتیجه گرفت که صعودی بودن نمودار باعث افزایش تقاضا میشود و افزایش تقاضا نیز باعث افزایش قیمت میشود. لازم به ذکر است که برعکس این اتفاق نیز دقیقا به همین شکل رخ میدهد.
پس میتوان گفت که قانون مومنتوم در بازارهای مالی نیز، صادق است. یعنی اگر نمودار یک ارز دیجیتال صعودی/نزولی باشد، به حرکت صعودی/نزولی خود ادامه میدهد، تا زمانی که عاملی خارجی، مانع حرکت صعودی/نزولی آن شود.
مومنتوم تریدرها نیز با استفاده از اندیکاتورهای تکنیکی، بهترین فرصتهای معاملات مومنتوم را شناسایی میکنند و با استفاده از این استراتژی، معاملات سودآوری را انجام میدهند.
آربیتراژ تریدر (Arbitrage Trader)
به نوعی از معاملات که در آن معاملهگران از اختلاف قیمت یک نوع دارایی در دو بازار مختلف، سود کسب میکنند، آربیتراژ میگویند. بگذارید با یک مثال ساده این مفهوم را توضیح دهم. تصور کنید، قیمت خرید یک کیلو سیب در شهرهای شمال کشور، 3 هزار تومان است و قیمت خرید یک کیلو سیب با همان کیفیت، در شهر تهران 10 هزار تومان است. اگر کسی به شمال کشور رفته و به میزان عمده سیب را کیلویی 3 هزار تومان بخرد و آن را در تهران 10 هزار تومان بفروشد، با احتساب هزینه حمل بار و رفتوآمد، از هر کیلو سیب چند هزار تومان سود میکند. به چنین معاملهای در علم اقتصاد، معامله آربیتراژی گفته میشود.
معاملات آربیتراژ در بازار رمزارزها، چگونه انجام میشود؟
همانطور که میدانید، تا به امروز، بیش از 200 صرافی ارز دیجیتال، مشغول فعالیت و خدماترسانی هستند. با توجه به اینکه در بازار رمزارزها نوسانات بسیار زیادی در لحظه رخ میدهد، امکان اختلاف قیمت در صرافیهای مختلف، در بازههای زمانی بسیار کوتاهی، وجود دارد. آربیتراژ تریدرها نیز از این فرصتها برای کسب درآمد استفاده میکنند. آنها قیمت رمزارزها را لحظهبهلحظه در صرافیهای مختلف بررسی میکنند و با انجام معاملات آربیتراژی، سود خوبی از تریدهای خود بدست میآورند.
اینم بخونید بد نیست: راه اندازی مزرعه بیت کوین – آموزش صفر تا صد استخراج بیت کوین
معاملهگران شکست مقاومتی (Breakout traders)
برای آشنایی با نحوه فعالیت معاملهگران شکست مقاومتی، ابتدا باید با مفهوم شکست مقاومت در بازار ارزهای دیجیتال، آشنا شوید. درواقع زمانی که قیمت یک ارز دیجیتال از سطح مقاومت خودش عبور کند، شکست مقاومتی یا شکست قیمتی رخ داده است. نکته دیگری که باید بدانید این است که معمولا پس از آن که شکست مقاومتی برای قیمت یک ارز دیجیتال رخ میدهد، حجم معاملات آن بالا میرود و همچنین نوسانات آن نیز، افزایش پیدا میکند.
شکست مقاومتی چه زمانی رخ میدهد؟
مقاومت قیمت در بازارهای مالی معمولا با افزایش تقاضا، شکسته میشود. زمانی که قیمت یک ارز دیجیتال، در یک محدوده خاص درحال نوسان باشد و همچنین درحال نزدیک شدن به حداکثر قیمت محدوده باشد، احتمال اینکه شکست قیمتی رخ دهد زیاد است.
همچنین باید اشاره داشته باشیم که الگوهایی همچون سر و شانه، مثلثها و پرچم در نمودار یک ارز دیجیتال، میتوانند سطوح قیمتی و احتمال شکست آنها را نشان دهند.
معاملات شکست مقاومتی چگونه انجام میشود؟
بهصورت کلی تریدرهای شکست مقاومتی با استفاده از تحلیلهای مختلف و بررسی بازار، سطوح قیمتی را شناسایی میکنند. آنها حجم معاملات و قیمت ارز را در این سطوح دنبال میکنند و زمانی که محدوده قیمت به سطح مقاومتی نزدیک شده باشد و حجم معاملات نیز بالا باشد، موقعیت خرید برای این نوع از تریدرها ایجاد میشود.
البته برخی از تریدرهای باتجربه شکست مقاومتی، کمی متفاوتتر عمل میکنند. همانطور که گفتیم، معمولا پس از آنکه شکست مقاومتی رخ میدهد، بهدنبال آن رشد قیمت چشمگیری اتفاق میافتد. در این شرایط، برای به تعادل رسیدن عرضه و تقاضا، اصلاح قیمت کوتاه مدتی، رخ میدهد. تریدرهای باتجربهتر که از استراتژی شکست مقاومتی استفاده میکنند، معمولا در اصلاح قیمت وارد پوزیشن خرید میشوند.
معاملهگران اصلاحی (Retracement trader)
معاملهگران اصلاحی معمولا از یکی از ابزارهای فیبوناچی را برای تحلیل بازار و فعالیت خود استفاده میکنند. ابزارهای فیبوناچی، سه حالت مختلف دارند، که یکی از آنها فیبوناچی اصلاحی است. اما کاربرد این ابزار چیست؟ و تریدرهای اصلاحی چگونه از آن برای تحلیل بازار و انجام معاملات خود استفاده میکنند؟
درواقع ابزار فیبوناچی اصلاحی، زمانی کاربرد دارد که نمودار یک ارز دیجیتال، روند خاصی را طی کرده باشد؛ و پس از روند صعودی/نزولی خود، نیازمند اصلاح قیمت باشد و سپس مجدد به حرکت خود ادامه دهد. در چنین شرایطی، میتوان با استفاده از ابزار فیبوناچی، سطوحی را شناسایی کرد که در آنها، امکان بازگشت روند حرکت، پس از اصلاح قیمت وجود داشته باشد.
تریدرهای اصلاحی نیز با استفاده از این ابزار، روند بازار را تحلیل میکنند و بر اساس تحلیل بدست آمده، در سطوح مناسب، وارد پوزیشن خرید یا فروش میشوند.
معاملهگران روندی (Trend traders)
یکی از بهترین و محبوبترین روشهای برای ترید کردن در بازارهای مالی، انجام معاملات روندی است. پیش از آنکه بخواهیم به نحوه انجام معاملات روندی بپردازیم، بد نیست ابتدا با مفهوم روند در بازارهای مالی، خصوصا بازار ارزهای دیجیتال آشنا شویم. برای کسانی که از این استراتژی پیروی میکنند، یک اصل وجود دارد و آنهم این است که در تمامی بازارهای مالی، همواره یک روند خاص وجود دارد. روندهای بازار نیز، به سه دسته تقسیم میشوند:
- روند صعودی: به حالتی که در آن برآیند نمودار یک دارایی صعودی است، روند صعودی میگویند. در چنین شرایطی تقاضا برای خرید آن دارایی زیاد است. به بیان دیگر، میتوان گفت که تقاضای آن دارایی بر عرضه آن غالب شده است.
- روند نزولی: تعریف روند نزولی نیز، کاملا برعکس روند صعودی است. در این حالت، عرضه فروش یک دارایی، بالا بوده و اگر برآیند نمودار آن را درنظر بگیریم، روند آن نزولی است. در چنین مواقعی اصطلاحا گفته میشود که کنترل بازار در دست فروشندگان آن دارایی است.
- روند خنثی: روند خنثی حالتی از بازار است که در آن قیمت تغییر زیادی ندارد و نمودار آن نیز، در یک محدوده خاص، نوسان میکند. به روند خنثی در بازارهای مالی، روند افقی یا روند ساید نیز گفته میشود.
نحوه انجام معاملات روندی
تریدرهایی که از استراتژی روندی برای انجام معاملات خود استفاده میکنند، ابزارهای تحلیلی مختلفی را برای تشخیص روند بازار بهکار میگیرند. آنها پس از تشخیص روند بازار، با آن همراه میشوند و استراتژی اصلی آنها خرید در محدوده حمایت و فروش در محدوده مقاومت است.
تریدرهای روندی، توجهی به نحوه طی شدن مسیر و نوسانات بازار ندارند. همانطور که گفتیم، آنها با روند بازار همراه میشوند و خرید و فروشهای خود را زمانی انجام میدهند که قیمت به محدوده مورد نظرشان رسیده باشد.
نکتهای که راجعبه معاملات روندی وجود دارد، این است که برای این نوع از معاملات، هیچ محدودیت زمانیای وجود ندارد. به بیان دیگر، از این استراتژی میتوان در معاملات کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، استفاده کرد.
همچنین باید اشاره داشته باشیم که این نوع از معاملات، برای افرادی که صبر زیادی در بازار دارند و همچنین امکان و زمان حضور همیشگی و بررسی بازار را ندارند، بسیار مناسب است.
معاملهگران رنج (Range traders)
معاملات رنج (Range Trading) که به آن معاملات محدوده نوسان نیز گفته میشود، یکی دیگر از انواع معاملات در بازارهای مالی، بخصوص بازار کریپتوکارنسیها است. رنج تریدرها از این استراتژی در زمانی که بازار روند خاصی ندارد، استفاده میکنند و از این طریق، از انجام معاملات خود سود کسب میکنند. محدوده نوسان، زمانی رخ میدهد که قیمت یک ارز دیجیتال، در یک محدوده زمانی مشخص، بین دو سطح، حرکت کند. در ادامه راجعبه نحوه تشخیص محدوده نوسان و عملکرد رنج تریدرها در این شرایط، بیشتر توضیح دادهام.
نحوه انجام معاملات محدوده نوسان
تریدرهایی که از استراتژی محدوده نوسان استفاده میکنند، ابتدا باید بتوانند با استفاده از تحلیلها و ابزارها، محدوده نوسان را مشخص کنند. معمولا زمانی که قیمت یک ارز دیجیتال، دو بار در سطح حمایت قیمت شکسته شود و افزایش یابد و همچنین دو بار از سطح مقاومت قیمت شکسته شود و کاهش یابد، محدوده نوسان ایجاد میشود. رنج تریدرها، پس از شناسایی محدوده نوسان، در نقطه حمایت وارد پوزیشن خرید شده و در نقطه مقاومت، وارد پوزیشن فروش میشوند.
نکتهای که راجعبه معاملات محدوده نوسان وجود دارد، این است که تنها زمانی انجام معاملات در این شرایط منطقی و سودآور است که عرض محدوده نوسان زیاد باشد. مشخص است که هرچقدر عرض این محدوده، بیشتر باشد، سود بیشتری نیز بههمراه خواهد داشت.
چگونه تریدر شویم؟
این روزها افراد زیادی از طریق انجام معاملات در بازارهای مالی، خصوصا بازار ارزهای دیجیتال، سود بسیار خوبی کسب میکنند. از سوی دیگر، مدتی است که بازار ارزهای دیجیتال، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. همین موارد نیز باعث شده است بسیاری از افراد دیگر نیز، به ورود و فعالیت در این بازار علاقهمند شوند. سوال اساسی این افراد این است که چگونه تریدر شویم؟
در بخشهای قبلی، راجعبه تعریف ترید، تریدر، انواع تریدرها و نوع فعالیت آنها توضیح دادم. حالا میخواهم راجعبه این صحبت کنم که برای تریدر شدن، یادگیری چه مفاهیمی لازم است و افراد مبتدی چگونه میتوانند وارد این بازار شده و از انجام معاملات، سود کسب کنند.
در یک صرافی معتبر ثبتنام کنید
اولین کاری که باید برای شروع فعالیت خود بهعنوان یک تریدر انجام دهید، افتتاح حساب در یک صرافی معتبر است. نکتهای که باید به آن اشاره کنم، این است که امکانات، شرایط فعالیت، کارمزد و… صرافیهای مختلف باهم متفاوت است. همچنین صرافیهای غیر معتبری وجود دارند که تریدرها در آنها تمامی سرمایه خود را از دست میدهند. به همین علت، انتخاب صرافی یکی از مهمترین مواردی است که باید با دقت انجام شود.
توصیه ما به شما برای انتخاب یک صرافی معتبر این است که ابتدا لیست چند صرافی معروف را بدست آورده و راجعبه آنها و امکانات و ویژگیهایی که دارند، تحقیق کنید. در نهایت با انجام یک مقایسه کلی، بهترین صرافی را برای افتتاح حساب و شروع فعالیت تریدینگ انتخاب کنید.
با روشهای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال آشنا شوید
برای آنکه بتوانید رفتار بازار ارزهای دیجیتال را بررسی کرده و تحلیل کنید و سپس بر اساس آن، معاملات خود را انجام دهید، لازم است که با روشهای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال آشنا شده و نحوه استفاده از این روشها را بیاموزید.
لازم به ذکر است که یادگیری روشهای تحلیل بازارهای مالی، امری سخت و زمانبر است و نمیتوان آموزش آنها در این مقاله گنجاند؛ اما برای آشنایی شما با دوتا از مطرحترین روشهای تحلیل بازارهای مالی، در ادامه آنها را معرفی کرده و راجعبه آنها توضیح دادهام:
تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis)
تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis) که به آن تحلیل بنیادی، تحلیل ریشهای، تحلیل پایهای و تحلیل اساسی نیز میگویند، یکی از مطرحترین روشهای تحلیل بازارهای مالی است. در این روش، تریدرها یا سرمایهگذاران، عوامل اصلیای که روی قیمت و روند نمودار یک دارایی تاثیرگذارند را مورد بررسی قرار میدهند.
تریدرها معمولا از تحلیل فاندامنتال برای تخمین قیمت واقعی یک دارایی استفاده میکنند. در ادامه قیمت واقعی یک دارایی که از طریق تحلیل بنیادی بدست آمده است را با قیمت آن در بازار مقایسه میکنند و معاملات خود را بر اساس آن انجام میدهند.
تحلیل تکنیکال (Technical Analysis)
تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) را نیز میتوان یکی از مطرحترین روشهای تحلیل بازارهای مالی دانست. در این روش تریدرها دادههایی که از نمودار رفتار قیمت داراییها بدست میآید را مورد بررسی قرار میدهند و با استفاده از ابزارهای مختلف، رفتار بازار را در آینده پیشبینی میکنند.
بهترین روش تحلیل بازار ارزهای دیجیتال کدام است؟
بهترین روش برای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال، با توجه به نوع معاملاتی که انجام میدهید، قابل تشخیص است؛ اما نکتهای که در این خصوص باید به آن اشاره کنم، این است که معمولا تریدرهای موفق و با تجربه، از دو تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، در کنار یکدیگر استفاده میکنند. درواقع آنها برای انجام معاملات خود، نتایج بدست آمده از هردو روش تحلیلی را درنظر میگیرند تا معاملات موفقتر و پرسودتری را تجربه کنند.
معمولا تحلیل تکنیکال، برای انجام معاملات کوتاهمدت مناسبتر است. از سوی دیگر، تحلیل فاندامنتال، گزینه بهتری برای انجام معاملات بلندمدت است.
انتخاب بهترین نوع تریدینگ برای انجام معاملات
شما برای آنکه بتوانید یک تریدر موفق باشید، ابتدا باید یک یا چند روش برای انجام معاملات خود انتخاب کنید و بازار ارزهای دیجیتال را با توجه به نیاز خود، مورد تحلیل و بررسی قرار دهید.
شما باید روش انجام معاملات را بر اساس میزان مهارت و تجربه خود، سرمایهای که میتوانید برای تریدینگ وارد بازار کنید، مدت زمانی که فرصت فعالیت در بازارهای مالی دارید و… انتخاب کنید. دقت کنید که بهترین روش برای انجام معاملات، کاملا وابسته به خود شما و شرایطی است که دارید.
آیا میخواهید یک تریدر موفق شوید؟
در بخش قبلی راجعبه اینکه چگونه میتوانیم بهعنوان یک تریدر، وارد بازارهای مالی شده و به انجام معاملات بپردازیم، توضیح دادم. در این بخش قصد دارم نکاتی را مطرح کنم که شما با یادگیری و درنظر گرفتن آنها، میتوانید به یک تریدر موفق تبدیل شوید. پس اگر قصد جدی برای شروع فعالیت در بازارهای مالی دارید، در ادامه همراه من باشید.
10 اصل مهم برای موفقیت در تریدینگ
در این بخش، 10 اصل را مطرح کردهام که توجه و رعایت آنها، برای تبدیل شدن به یک تریدر موفق، امری ضروری است:
- شناخت بازار از طریق بررسی، تحلیل و تحقیق
- داشتن برنامهای درست برای انجام معاملات
- یادگیری و تمرین مداوم
- پیش بینی آینده بازار با استفاده از از روشهای تحلیل
- شناختن محدودیتها و توجه به آنها
- درنظر گرفتن زمان برای انجام معاملات
- پرهیز از رفتار برخاسته از احساسات، در انجام معاملات
- داشتن صبر برای رسیدن به اهداف معاملات
- عدم تقلید از تحلیلگران دیگر برای تریدینگ
- کنجکاو بودن و بررسی علت رفتار بازار در شرایط مختلف
اشتباهات رایجی که تریدرها در معاملات خود انجام میدهند
مورد دیگری که میتواند به شما در مسیر تبدیل شدن به یک تریدر موفق کمک کند، شناختن اشتباهات رایج تریدرهای دیگر و پرهیز از آنها است. به همین دلیل، در ادامه برخی از اشتباهات رایجی که تریدرها انجام میدهند را ذکر کرده و راجعبه آنها توضیح دادهام.
ریسک بالا برای سود بیشتر
بسیاری از افراد به محض اینکه تریدینگ را آغاز میکنند، با بدست آوردن یک سود خوب، وسوسه میشوند و تمامی دارایی خود را وارد بازار میکنند. باید بدانید که چنین کاری از اساس اشتباه است. در تریدینگ، همواره باید این احتمال را درنظر داشته باشید که ممکن است به یکباره، تمام دارایی خود را از دست بدهید. پس بهتر است تنها سرمایهای را وارد تریدینگ کنید که به آن نیاز ندارید.
نداشتن یک برنامه دقیق برای انجام معاملات
بسیاری از تریدرهای تازهکار، وقتی وارد بازار میشوند، هیچ برنامهای برای انجام معاملات خود ندارند. کاری که شما باید انجام دهید این است که برای هر معامله، هدفی درنظر بگیرید. همچنین باید حد سود و حد ضرر خود را با استفاده از تحلیلهای بازار مشخص کرده و بر اساس آنها عمل کنید.
آیا ترید کردن سوددهی دارد؟
در این مقاله تمامی موارد و نکات لازم راجعبه تریدینگ و نحوه ترید کردن را توضیح دادم. همچنین به شما مسیری درست برای تریدر شدن را نشان دادم. اکنون برای جمعبندی این مقاله قصد دارم به اساسیترین سوال کاربران راجعبه تریدینگ پاسخ دهیم. آیا ترید کردن سودده است؟
درواقع باید بگوییم که بازارهای مالی، خصوصا بازار رمزارزها، بسیار پرریسک هستند، اما شما میتوانید برای کاهش ریسک فعالیت در این بازارها، تحلیلهای مختلف را بیاموزید و از آنها برای پیشبینی دقیقتر بازار استفاده کنید. باید بدانید که تریدینگ زمانی پرسود و نتیجهبخش است که شما با دانش و تجربه وارد آن شوید.