بلاک چین چطور به اهدای خون کمک میکند؟
مسئله بلاک چین و اهدای خون، یکی دیگر از کاربردهای بلاکچین و تاثیر آن بر زندگی انسان امروزی است. اما بلاکچین چیست؟ این فناوری چگونه میتواند به فرآیند اهدای خون کمک کند؟ آیا استفاده از شبکه بلاکچین برای مدیریت اطلاعات در فرایند اهدای خون بهتر است؟برای دریافت پاسخ این سوالات، در ادامه همراه من و مجله اون با من باشید 🙂
اینم بخونید بد نیست: آیا میتوان ارز دیجیتال را به عنوان مهریه در نظر گرفت؟
بلاکچین چیست؟
بلاکچین نوعی سیستم برای ثبت و گزارش اطلاعات است. در این سیستم، اطلاعات ذخیره شده، برای تمامی افرادی که در آن فعالیت دارند بهصورت رمزنگاری شده، به اشتراک گذاشته میشود. همین ویژگی باعث میشود تا در این سیستم، امکان هک کردن اطلاعات، دستکاری یا حذف آنها وجود نداشته باشد. همچنین باید اشاره داشته باشیم که شخص، سازمان یا دولت خاصی روی این شبکه نظارت و مدیریت نخواهد داشت و نظارت و امنیت این شبکه بر عهده تمامی افرادی است که از این شبکه استفاده میکنند. در ادامه راجعبه کارکرد این شبکه، توضیحات بیشتری ارائه کردهایم.
آشنایی با نحوه کارکرد شبکه بلاکچین
پیش از پرداختن به موضوع بلاک چین و اهدای خون، بد نیست ابتدا با نحوه کارکرد این شبکه و ثبت اطلاعات در آن آشنا شوید. در شبکه بلاکچین هریک از اطلاعات و دادهها در یک بلاک ذخیره میشوند؛ و این بلاکها در کنار هم قرار میگیرند و یک زنجیره تشکیل میدهند. به مجموعه این زنجیرهها نیز یک شبکه بلاکچین گفته میشود.
هر بلاک در این شبکه، دارای یک کد هش (Hash) است. کاربرد هش، جلوگیری از انجام تقلب در این سیستم است و از یک تابع ریاضی خاص تولید میشود. همچنین باید اشاره داشته باشیم که در این شبکه هر بلاک، علاوه بر خودش، حاوی کد هش بلاک قبلی هم هست. در نتیجه ایجاد هر تغییر جزئی در اطلاعات یک بلاک، باعث تغییر یافتن کد هش میشود؛ و از آنجایی که هش بلاکها به هم مرتبط هستند، تمامی بلاکهای بعدی نیز غیرمعتبر میشوند.
با توجه به توضیحات بالا، دریافتیم که امکان ایجاد تغییر در اطلاعات بلاکهای این شبکه وجود ندارد و درصورت بروز این اتفاق، کل زنجیره، نامعتبر میشود. شاید این پرسش مطرح شود که اگر یک شخص اطلاعات یک بلاک را تغییر دهد و برای جلوگیری از نامعتبر شدن بلاکهای دیگر، هش آنها نیز بروزرسانی کند چه خواهد شد؟ در پاسخ باید بگوییم که این کار امکان پذیر است؛ اما بلاکچین برای جلوگیری از این مشکل نیز، راهکاری ارائه کرده است. در ادامه راجعبه این موضوع توضیح دادهایم.
شبکه بلاکچین غیرمتمرکز است
شبکه بلاکچین غیرمتمرکز است و اطلاعات آن در یک سیستم یا سرور خاص ذخیره نمیشود. هر شخصی که با یک سیستم به این شبکه متصل شود، یک کپی کامل از اطلاعات این شبکه را دریافت میکند. از این رو امکان تغییر اطلاعات در بلاکهای این شبکه، کاملا غیر ممکن میشود. بگذارید این مسئله را با یک مثال ساده، بهصورت شفافتر توضیح دهیم.
فرض کنید شما در جمعی حضور دارید و اطلاعاتی را داخل یک کاغذ مینویسید. سپس تمامی افراد حاضر در جمع، از کاغذی که در دست شما است، با گوشی موبایل خود عکس میگیرند. حال شما هر تغییری که در اطلاعات آن کاغذ ایجاد کنید، این تغییرات برای افراد دیگر پذیرفته نیست. حتی اگر شما آن کاغذ را از بین ببرید، بازهم اطلاعات شما از بین نمیرود و تغییر نمیکند.
بلاک چین و اهدای خون
با توجه به توضیحاتی که راجعبه شبکه بلاکچین دادیم، متوجه شدید که این شبکه، بستری امن، مطمئن و بسیار دقیق برای ثبت و نگهداری دادهها، فراهم میکند. به همین دلیل نیز امروزه سیستم بلاکچین در موارد مختلف، کاربردهای بسیاری دارد. مسئله بلاک چین و اهدای خون را میتوان یکی از کاربردهای بسیار خوب این سیستم دانست. درواقع یکی از مشکلات اصلی در فرآیند دریافت و انتقال خون، ثبت و انتقال اطلاعات اهداکنندگان و همچنین پیگیری و بررسی واحدهای خونی در دسترس است.
نکتهای که باید به آن اشاره داشته باشیم این است که اکثر سیستمهایی که برای ثبت اطلاعات مربوط به این فرآیند و مدیریت آنها استفاده میشوند، کارایی و نظم خوبی ندارند. شبکه بلاکچین با ویژگیهای خاصی که دارد، میتواند برای حل این معضل کارساز باشد. اما بلاکچین چگونه به این فرآیند کمک میکند؟
بررسی فرآیند بلاک چین و اهدای خون
با استفاده از شبکه بلاکچین میتوان اطلاعات اهداکنندگان را در این شبکه ثبت و ردیابی کرد. درواقع این شبکه بستری برای ایجاد ارتباط بین بیمارستانها و مراکز اهدای خون فراهم میکند. به این شکل بیمارستان میتوانند بهراحتی و در کمترین زمان به فرآوردههای خونی دسترسی داشته باشند. بگذارید در ادامه فرآیند بلاک چین و اهدای خون را کمی دقیقتر بررسی کنیم.
برای قرارگیری اطلاعات در سیستم بلاکچین و امکان ردیابی فرآوردهها، هر زمان که شخصی خون اهدا میکند، یک بارکد حاوی اطلاعات، روی واحد خونی، قرار میگیرد. در ادامه این بارکد اسکن شده و اطلاعات آن در یک بلاک وارد میشود و در نهایت در شبکه بلاکچین قرار میگیرد. در ادامه هر بیمارستانی که به این شبکه دسترسی داشته باشد، میتواند واحدهای خونی مورد نیاز خود را در مراکز اهدای خون ردیابی کرده و برای دریافت آن درخواست دهد.
نکتهای که وجود دارد این است که شبکه بلاکچین یک بستر عالی برای ثبت و مدیریت اطلاعات است؛ زیرا اطلاعات بهصورت دقیق در آن ثبت شده و امکان تغییر یا دستکاری آنها وجود ندارد. از سوی دیگرِ، همه افراد حاضر در شبکه میتوانند به اطلاعات آن دسترسی داشته باشند؛ و به این شکل واحدهای خونی بهراحتی قابل ردیابی و دسترسی است.
آشنایی با کمپانی bloodchian
کمپانی bloodchian برای بهبود بخشیدن به شبکه بلاک چین و اهدای خون، سیستمی طراحی و اجرا کرده است که در آن علاوه بر ثبت دقیق دادههای مربوط به واحدهای خونی، مشکل کمبود منابع خونی نیز رفع شود. بنیانگذار آن مدعی است که این کمپانی توانسته است «نوعی بانک خون اجتماعی قابل استفاده برای همگان»، بوجود آورد.
در کمپانی bloodchian افراد میتوانند در ازای انجام عمل انساندوستانه اهدای خون، توکن دریافت کنند. توکنهای این شبکه را میتوان نوعی سهمیه در بانک خون در نظر گرفت. همین امر میتواند افراد مختلف را به انجام اهدای خون در چارچوب این شبکه، تشویق کند. به این صورت، مشکل کمبود منابع خونی برای بانکهای خون و بیمارستانها تا حد زیادی رفع خواهد شد.
بلاک چین راهی برای حل مشکل کمبود منابع خونی و سادهساری فرآیند اهدای خون
همانطور که گفتیم، با استفاده از شبکه بلاک چین و توکنیزه کردن فرایند اهدای خون، میتوان تا حد زیادی مشکل کمبود منابع خونی را رفع کرد. از سوی دیگر، ثبت دادههای مربوط به هر واحد خونی در شبکه بلاکچین، باعث میشود تا امکان مدیریت و پیگیری آنها بسیار دقیقتر، سریعتر و سادهتر شود. باید اشاره داشته باشیم که مسئله بلاکچین و اهدای خون تنها بخشی از کاربردهای گسترده این شبکه است؛ و انتظار میرود که بهزودی استفاده از چنین شبکهای، در بسیاری از سیستمها انجام شود.