آیا فست شارژ ضرر دارد؟ آیا باتری گوشی را نابود میکند؟
فست شارژ (Fast Charge) یکی از جدیدترین تکنولوژیهای ارائه شده است که برای کاربران عادی میتواند بسیار کاربردی و مفید باشد. به کمک شارژ سریع، دستگاههای دیجیتال ما مثل گوشی هوشمند، تبلت، لپتاپ و… میتوانند در مدت زمانی کوتاهی (گاهی در حد 9 دقیقه!) از صفر تا صد شارژ شوند. شگفتانگیز نیست؟ اما سوالی که برای خیلی از کابران پیش میآید این است که آیا فست شارژ ضرر دارد و به باتری گوشی آسیب میزند؟ آیا استفاده از شارژ سریع مشکلی برای گوشی به وجود نمیآورد؟ در این مقاله بررسی میکنیم که آیا فست شارژ برای گوشی ضرر دارد یا خیر. همراه من و مجله اون با من باشید 🙂
اینم بخونید بد نیست: چگونه گوشی را از حالت فست شارژ خارج کنیم؟ + روشهای غیر فعال سازی فست شارژ
فست شارژ چیست؟
فست شارژ تکنولوژیای است که فرایند شارژ شدن دستگاه دیجیتال را تا حد زیادی افزایش میدهد. ولتاژ، آمپر و توان خروجی این شارژرها با شارژزهای معمولی فرق دارد و قدرت آنها بیشتر است. برای استفاده از این تکنولوژی نیاز به یک آداپتور فست شارژ و یک کابل مناسب است. همچین گوشی ساخته شده نیز باید با این تکنولوژی سازگار باشد.
معمولا شارژرهایی که توان بیش از 10 وات دارند در گروه فستشارژها قرار میگیرند. البته هنوز هیچ استاندارد رسمیای برای میزان شارژدهی آداپتورهای فعال در نظر گرفته نشده است و هر چقدر این عدد بالا باشد، دستگاه شما با سرعت بیشتری شارژ میشود.
اگر از اولین نسلهای گوشیهای هوشمند استفاده کرده باشید، یادتان میآید که فرایند شارژ کردن یک تلفن همراه چقدر طول میکشید. گاهی فروشندگان به شما میگفتند بعد از خرید گوشی یک شب تا صبح آن به شارژ بزنید و کاری با گوشی نداشته باشید. اما آن روزها خیلی زود گذشتند و به فراموشی سپرده شدند.
یک زمانی اپل آداپتور 5 واتی درون جعبههای آیفون میگذاشت. (البته الان دیگر اصلا آداپتوری نمیگذارد 🙂 ) اما حالا شیائومی را میبینیم که از آداپتور 120 واتی در محصولاتش استفاده میکند و حالا Realme و OPPO را میبینیم که از فست شارژ 240 واتی بهره میبرند. یعنی با این شارژرها شما حدود 9 دقیقه زمان نیاز دارید تا باتری گوشیتان از 0 به 100 درصد شارژ برسد. خارخالعاده است. اما این سرعت بالا برای باتری و گوشی هوشمند مشکلی ایجاد نمیکند؟
آیا فست شارژ ضرر دارد؟
حالا به سوال اصلی خودمان رسیدیم. اینکه فست شارژ خوبه یا بد؟ قبل از جواب دادن به این سوال دوست دارم یک نگاه کلی به ساختار باتری گوشیهای هوشمند داشته باشیم. این باتریها به طور کلی از 3 بخش تشکیل میشوند:
- قطب مثبت و منفی
- الکترونها
- الکترولیت
وقتی الکترونها در قطب منفی قرار دارند، یعنی گوشی شما به طور کامل شارژ شده است. اما به آرامی این الکترونها به سمت بالا و قطب مثبت حرکت میکنند که با قرار گرفتن همه این الکترونها در قطب مثبت شارژ دستگاه خالی میشود. حالا کار الکترولیت چیست؟ این تجهیز بین قطب مثبت و منفی قرار میگیرد و مانع از برخورد الکترونهای منفی و مثبت به هم میشود، به این ترتیب از ایجاد جرقه و خطرهای مختلف پیشگیری میشود.
هنگام شارژ گوشی گرمای نسبتا زیادی ایجاد میشود که این گرما قاتل الکترولیت است. وقتی الکترولیت توسط گرما آسیب ببیند، دیگر الکترونها به درستی نمیتوانند جابهجا شوند و در نتیجه بازدهی باتری پابین میآید.
اینم بخونید بد نیست: آموزش جامع افزایش عمر باتری آیفون با 16 روش
ایا فست شارژ به گوشی صدمه میزند؟
مهمترین دلیلی که منجر به خرابی باتری گوشی میشود گرما است. چون الکترولیت به گرما حساسیت بسیار زیادی دارد. اگر باتری گوشی بیش از حد داغ شود، سریعتر از زمان استاندارد بازدهی لازم خود را از دست میدهد و زود خراب میشود. حالا زمانی که گوشی در حالت Fast charge شارژ میشود، گرمای تولیدی آن از حالت عادی بیشتر است. به این ترتیب سازندگان گوشی موبایل دست به کار شدند و با بهکارگیری ترفندهایی جلوی گرمای تولیدی بیش از حد استاندارد را میگیرند تا باتری دستگاه آسیب نبیند.
روش اول – استفاده از سیستم خنککننده
تا مدتی قبل فقط گوشیهای گیمینگ از سیستمهای خنککننده استفاده میکردند. اما در حال حاضر تقریبا تمام گوشیهای هوشمند که فست شارژ دارند (مخصوصا پرچمدارها)، از خنککننده استفاده میکنند تا بخشی از حرارت تولید شده هنگام فست شارژ را مهار کنند.
روش دوم – استفاده از دو باتری متفاوت
یکی دیگر از راههای کنترل گرما در تکنولوژی فستشارژ، استفاده از دو باتری به جای یک باتری است. مثلا اگر یک گوشی فست شارژ 240 واتی داشته باشد، سازنده 2 باتری 120 واتی درون آن قرار میدهد. به این ترتیب به جای اینکه تمام 240 وات را به یک باتری بدهد، آن را نصف کرده و به هر باتری 120 وات میدهد. به این ترتیب گرمای کمتری به باتریهای گوشی وارد شده و حرارت تولیدی کمتر میشود.
روش سوم – پایین آوردن ولتاژ ورودی هنگامی که گوشی داغ میکند
به این نکته دقت داشته باشید که ولتاژ ورودی به باتری همیشه ثابت نیست و تغییر میکند. برای مثال اگر یک شارژر 120 واتی به گوشی هوشمندتان که خاموش شده وصل کنید، در ابتدای کار تمام 120 وات به آن منتقل میشود و گوشی با سرعت بسیار بالا شارژ میشود. اما زمانی که میزان شارژ باتری به حدود 70 تا 80 درصد میرسد، ولتاژ ورودی کاهش پیدا میکند تا گوشی شما بیش از حد داغ نشود و باتری آسیب نبیند. به همین خاطر است که مثلا رسیدن شارژ گوشی از 80 درصد به 100 درصد کندتر از حالت عادی انجام میشود. (چون شارژر تمام توان خود را به باتری نمیفرستد.)
اینم بخونید بد نیست: 7 دلیل دیر شارژ شدن گوشی اندرویدی خود را بدانید
جمعبندی موضوع – آیا فست شارژ ضرر دارد؟
در یک جواب کوتاه باید بگویم که خیر. فست شارژ ضرری برای گوشی ندارد. تا زمانی که اجازه ندهید گوشیتان بیش از حد داغ شود، این تکنولوژی هیچ آسیبی به باتری وارد نمیکند. هنوز هم متخصصان و دانشمندان در حال کار روی این تکنولوژی هستند تا این سیستم جذاب را بهبود دهند. پس نتیجه میگیریم فست شارژ مشکلی برای موبایل شما ایجاد نمیکند، با خیال راحت از آن استفاده کنید و لذت ببرید 🙂