دیافراگم دوربین چیست و چطور باید آن را تنظیم کرد + فیلم آموزش عکاسی
عکاسی یکی از رشتههایی است که اصول خاص خود را دارد و شخصی که میخواهد به صورت حرفهای وارد بازار کار عکاسی شود، باید با این اصول و تکنیکها آشنا باشد تا بتواند جزو افراد موفق در حوزه عکاسی شود. دیافراگم دوربین یکی از بخشهای مهم دوربین است که تنظیمات خاص خود را دارد و با تغییر تنظیمات آن بر اساس عکسی که میخواهیم ثبت کنیم، میتوانیم عکسهای بهتری را بگیریم. اما دیافراگم دوربین چیست و چه کاربردی دارد؟ چرا دیافراگم دوربین در عکاسی مهم است. در این مقاله میخواهیم در مورد این صحبت کنیم که دیافراگم دوربین دقیقاً چیست و چه کاربردی دارد و چطور میتوانیم با استفاده از امکاناتی که این بخش دوربین در اختیار ما میگذارد، بهترین عکسها را ثبت کنیم و به عکاس حرفهایتر و بهتری تبدیل شویم.
اگر به دنبال یادگیری حرفهای عکاسی هستید و میخواهید با اصول این کار بیشتر آشنا شوید، حتماً تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جالب و کاربردی درباره دیافراگم دوربین را یاد بگیرید و از این پس بتوانید عکسهای بهتر و باکیفیتتری بگیرید. همچنین اگر تمایل دارید تا آموزش های عکاسی را در قالب فیلم های آموزشی مشاهده کنید پیشنهاد ما دریافت مجموعه آموزش عکاسی فرادرس است؛ برای دریافت این مجموعه آموزشی ارزشمند روی لینک زیر کلیک کنید:
دیافراگم دوربین چیست؟
احتمالاً به این موضوع توجه کردهاید که ما وقتی در نور یا تاریکی قرار میگیریم، مردمک چشم ما متناسب با میزان نوری که دریافت میکند، بزرگتر یا کوچکتر میشود تا بتوانیم دید بهتری داشته باشیم و محیط را بهتر مشاهده کنیم. دیافراگم دوربین، دقیقاً مانند مردمک چشم در دوربین عمل میکند و میزان نورگیری تصویر را تنظیم میکند تا بتوانیم بر اساس سوژه و محیطی که میخواهیم عکاسی را انجام دهیم، دوربین را به درستی تنظیم کنیم. خبر خوب این است که ما به صورت دستی میتوانیم تنظیمات دیافراگم را در دوربین تغییر دهیم تا بتوانیم بهترین حالت ممکن را انتخاب کنیم. هرچه دیافراگم بازتر باشد، نور بیشتری به بدنه لنز دوربین وارد میشود و در نتیجه عکس روشنتر خواهد بود و هرچه دیافراگم بستهتر باشد، میزان نوری که لنز دریافت میکند نیز به همان اندازه کاهش پیدا خواهد کرد.
اعداد دیافراگم دوربین چیست؟
اگر با دوربینهای حرفهای کار کرده باشید، احتمالاً با گزینه دیافراگم برخورد کردهاید که به صورت اعدادی مانند f/4,f/5.6, f/8, f/22 نمایش داده میشوند. اما این اعداد چه هستند و چه تاثیری در تنظیم دیافراگم دارند؟ باید بدانید که دیافراگم دارای یک واحد به نام f-number است که بر اساس آن میتوانیم میزان باز یا بسته بودن دریچه را تنظیم کنیم. هرچه عدد f-number بزرگتر باشد، دریچه دیافراگم بستهتر است و هرچه این عدد کوچکتر باشد، دریچه دیافراگم نیز به همان مقدار بازتر خواهد بود. مثلاً اگر شما f/1.4 را انتخاب کنید، دریچه دیافراگم بازترین حالت ممکن را خواهد داشت و اگر عدد f/22 را انتخاب کنید، دریچه دیافراگم بستهترین حالت را دارد و نورگیری در این حالت بسیار کمتر خواهد بود. این موارد را گفتیم تا با دیافراگم و نحوه تنظیم آن بیشتر آشنا شوید تا اگر با دوربین عکاسی حرفهای کار کردید، بتوانید بهترین تنظیمات را برای دوربین خودتان اعمال کنید و بهترین عکسها را بگیرید.
کاربردهای دیافراگم دوربین چیست؟
در قسمت قبلی گفتیم که دیافراگم دوربین چیست و به شکل سادهای توضیح دادیم که دقیقاً دیافراگم چه وظیفهای در دوربین دارد. حالا میخواهیم بررسی کنیم که کاربردهای دیافراگم در عکاسی چیست و تنظیم دیافراگم دوربین عکاسی چطور میتواند در کیفیت تصاویر ما تأثیرگذار باشد. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر با کاربردهای دیافراگم آشنا شوید.
از کاربردهای مهم دیافراگم دوربین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تنظیم اکسپوژر
اکسپوژر یا نوردهی تصویر، یکی از مهمترین مباحث در عکاسی است که میتواند تأثیر زیادی در کیفیت عکس نهایی ما داشته باشد. به همین خاطر نیاز است که به آن تسلط کافی داشته باشید تا بتوانید عکسی با نور مناسب را ثبت کنید. همانطور که در بخشهای قبلی گفتیم، میزان باز بودن دیافراگم یا همان f-number تعیینکننده میزان نوری است که دیافراگم دوربین دریافت میکند و روی عکس ما اعمال میشود. ما متناسب با محیطهای مختلف و متناسب با سبک عکاسی که انجام میدهیم، باید بتوانیم f-number مناسبی را انتخاب کنیم تا دیافراگم بتواند نور مناسبی را به سوژه بدهد و به این ترتیب بهترین حالت ممکن را در عکاسی خودمان داشته باشیم. اگر تسلط کافی به این موضوع نداشته باشید و نتوانید بهخوبی f-number را تنظیم کنید، احتمالاً نوردهی تصویر شما خوب نخواهد بود و در این زمینه به مشکل خواهید خورد. البته باید بدانید که میزان نور تصویر تنها به دیافراگم بستگی ندارد و امکاناتی مانند ایزو نیز در دوربین وجود دارند که باید روی این امکانات هم تسلط کامل داشته باشید تا بتوانید قبل از عکاسی، تنظیمات موردنیاز را به درستی انجام دهید.
عمق میدان تصویر
عمق میدان، یکی دیگر از نکات مهمی است که در تصویر نهایی تأثیر زیادی دارد و اگر عمق میدان مناسبی را برای تصویر رعایت نکنید، احتمالاً عکس شما زیبایی و جذابیت زیادی نخواهد داشت. شاید بپرسید عمق میدان چیست؟ مثلاً فرض کنید شما میخواهید عکسی را از یک انسان در محیطی شلوغ ثبت کنید. در این حالت ممکن است شلوغی پشت عکس باعث پرت شدن حواس بیننده شود و سوژه شما نتواند به اندازه کافی موردتوجه قرار بگیرد. برای حل این مشکل میتوانید به سادگی با کاهش f-number دیافراگم و باز کردن آن، پسزمینه سوژه را تار کنید تا تمرکز بیننده کاملاً روی سوژه باشد.
اما در حالت دیگری ممکن است شما بخواهید از یک منظره زیبا عکاسی کنید، در این حالت دیگر نیازی به تار کردن پسزمینه عکس نخواهید داشت. به همین خاطر میتوانید f-number را افزایش دهید و دیافراگم را بستهتر کنید تا بتوانید بدون تار شدن کل منظره را داشته باشید و تصویر زیباتری را با دوربین خودتان ثبت کنید. پس یادتان باشد که اگر دیافراگم باز باشد، دوربین میتواند با کمک سیستم فوکوس خودکارش، پسزمینه را از سوژه جدا کرده و تار کند؛ اما اگر دیافراگم بسته باشد، دوربین نمیتواند روی بخش خاصی تمرکز کند و پسزمینه را به خوبی تار کند.
روش تنظیم درست دیافراگم دوربین چیست؟
همانطور که تا به اینجا توضیح دادیم، دیافراگم میتواند تأثیر زیادی را در میزان نوردهی تصویر و عمق میدان آن داشته باشد. اما شاید متوجه شده باشید که در اینجا یک مشکل وجود دارد. وقتی ما دریچه دیافراگم را باز میکنیم تا بتوانیم پس زمینه تصویر را تار کنیم، نورگیری تصویر نیز بیشتر خواهد شد و ممکن است این کار باعث شود تصویر، بیش از حد نور دریافت کند و کیفیت مناسبی نداشته باشد. بله این موضوع کاملاً درست است و به همین خاطر در اینجا نیاز است از پارامترهای دیگر دوربین یعنی ایزو و سرعت شاتر نیز استفاده کنیم تا بتوانیم بهترین حالت ممکن را بین این امکانات ایجاد کنیم. شما میتوانید از دیافراگم برای تشخیص عمق میدان و تنظیم آن استفاده کنید و با استفاده از تنظیماتی که در ایزو وجود دارد، میزان نور تصویر را کمتر کنید تا بتوانید به یک تعادل خوب در این کار برسید. البته نمیتوان عدد خاصی را برای این موضوع گفت؛ چون شما باید در هر محیطی با توجه به نور و موارد دیگر تنظیمات را انجام دهید.
تنظیم خودکار نور عکس متناسب با دیافراگم، راهحل مناسب برای عکاسی حرفه ای
اگر دوربینهای حرفهای را بررسی کنید، در حالتهایی که وجود دارد، میتوانید یک حالت را به نام A یا Av مشاهده کنید. این حالت بین عکاسان به حالت اولویت دیافراگم معروف است. کاری که این حالت انجام میدهد این است که با استفاده از تنظیماتی که شما روی دیافراگم انجام میدهید و متناسب با سوژه و محیطی که میخواهید عکاسی کنید، بهترین تنظیمات نور را برای ایزو انجام میدهد و در نهایت تصویر شما کیفیت بهتری خواهد داشت. اما گاهی اوقات ممکن است شما این تنظیمات را نیز انجام دهید؛ اما نوردهی تصویر زیاد یا کمتر از حالت نرمال باشد، در این حالت چه کاری میتوانیم انجام دهیم.
در دوربینهای حرفهای معمولاً علامت مثبت و منفی وجود دارد که میتوانیم با استفاده از آنها، نور را به صورت دستی کم و زیاد کنیم. در دوربین موبایل نیز میتوانید با کلیک روی صفحه، تنظیمات مربوط به این قسمت را انجام دهید تا بهترین حالت نوردهی را داشته باشید و بتوانید عکس باکیفیتتری را ثبت کنید. این تنظیمات میتواند به شما کمک کند که راحتتر کار عکاسی خودتان را انجام دهید. همانطور که قبلاً هم گفتیم برخی اوقات نیاز است خودتان با توجه به محیط، به تعادل مناسبی بین ایزو و دیافراگم برسید تا بتوانید عکس موردنظرتان را در حالت مناسب و قابل قبولی ثبت کنید.
آموزش دیافراگم در عکاسی
در بخشهای قبلی کاملاً دیافراگم را بررسی کردیم و گفتیم که اصلاً دیافراگم دوربین چیست و چه کاربردی در عکاسی دارد و چطور میتوانیم با استفاده از آن، عکاسی را بهتر و حرفهایتر انجام دهیم. حالا میخواهیم نکاتی را به شما بگوییم که استفاده از آنها باعث میشود بتوانید در استفاده از دیافراگم حرفهایتر عمل کنید و خلاقیتهای بیشتری در عکسهای خودتان داشته باشید.
عدد دیافراگم را درست انتخاب کنید
در بخشهای قبلی با تنظیم اعداد دیافراگم آشنا شدید و گفتیم که چطور میتوانید با استفاده از این اعداد، عکسهای خودتان را تنظیم کنید. یکی از نکاتی که وجود دارد این است که اگر از درجههای کمتر دیافراگم استفاده میکنید و دیافراگم را بازتر میکنید، باید بدانید که دوربین شما فوکوس اتوماتیک خوبی دارد یا خیر. چون در حالت باز دیافراگم، پسزمینه تار میشود و اگر دوربین قابلیت فوکوس اتوماتیک خوب و با کیفیتی نداشته باشد، ممکن است نتواند به خوبی سوژه را از پسزمینه جدا کند و این موضوع باعث تار شدن سوژه نیز خواهد شد. پس حتماً یکبار به صورت تستی عکس بگیرید تا بتوانید از این قابلیت دوربین خودتان مطمئن شوید و با خیال راحت عکاسی کنید.
عمق میدان را بر اساس نوع عکاسی انتخاب کنید
در مورد عمق میدان در قسمتهای قبلی توضیح دادیم و گفتیم که وقتی بخواهید پسزمینه سوژه را تار کنید، میتوانید از دیافراگم باز استفاده کنید. اما نکتهای که وجود دارد این است که اگر شما این کار را هنگام عکاسی ماکرو انجام دهید که نیاز است به سوژه کاملاً نزدیک شوید، ممکن است بخشهایی از سوژه را از دست بدهید و عکس نهایی مناسب نباشد. به همین خاطر میتوانید در این حالت از دیافراگم بسته استفاده کنید تا سوژه شما کاملاً واضح شود و پسزمینه تار شود و بتوانید عکس ماکروی با کیفیتی را ثبت کنید.
عکاسی از سوژههای متحرک را به درستی انجام دهید
گاهی اوقات ممکن است شما بخواهید از سوژهای عکاسی کنید که در حال حرکت است و نمیتوانید در حالت عادی عکس واضحی را از آن ثبت کنید. در این حالت بهترین کار ممکن این است که دریچه دیافراگم را بستهتر کنید تا بتوانید عمق میدان بیشتری داشته باشید و عکس واضحتری را از سوژه خودتان بگیرید. این کار باعث میشود عکس تار یا خراب نشود و بتوانید عکسهای مناسبی را از سوژههای خودتان ثبت کنید.
تمرین کنید
در آخر باید بگوییم که تمام مواردی که گفتیم تا زمانی که تمرین نشوند و آنها را در عکاسی واقعی به کار نبرید، هیچ فایدهای برایتان نخواهند داشت و نمیتوانند کاربردی باشند. به همین خاطر سعی کنید این موارد را در عکاسی واقعی استفاده کنید تا بتوانید به تعادل مناسبی در دیافراگم و ایزو برسید و بهخوبی این امکانات را به کار ببرید تا عکسهای خلاقانهتری را ثبت کنید.
کلام آخر در مورد دیافراگم دوربین چیست
در این مقاله در مورد این صحبت کردیم که دیافراگم دوربین چیست و چه کاربردی دارد و با هم بررسی کردیم که اصلاً دیافراگم را چطور باید تنظیم کنید تا بهترین عکسها را با استفاده از آن ثبت کنید. همچنین با هم بررسی کردیم که تأثیر دیافراگم در عکاسی چیست و در بخشهای بعدی در مورد تعادل میان دیافراگم و ایزو و سرعت شاتر صحبت کردیم. در بخش آخر نیز نکاتی را گفتیم که با استفاده از آنها میتوانید حرفهایتر از دیافراگم استفاده کنید. امیدواریم مطالب این نوشته، شما را با دیافراگم دوربین و کاربردهای آن در عکاسی به خوبی آشنا کرده باشد و با کمک مطالب این نوشته بتوانید عکسهای بهتر و خلاقانهتری بگیرید. از اینکه تا انتهای این نوشته با ما همراه بودید از شما متشکریم. اگر میخواهید به صورت حرفهای عکاسی کنید، پیشنهاد میکنیم با مراجعه به لینک زیر آموزش مبانی عکاسی فرادرس را دریافت کنید و اصول مهم عکاسی را خیلی سریع و راحت یاد بگیرید؛ برای دریافت این آموزش روی لینک زیر کلیک کنید: