انواع سبک های نقاشی – معرفی ۱۸ سبک نقاشی و تفاوت آنها با یکدیگر + عکس
اطلاعات هنری شما تا چه حد است؟ آیا چیزی از انواع سبک های نقاشی میدانید؟ کلماتی مثل رئالیسم، امپرسیونیسم و اکپرسیونیسم را شنیدهایم، اما آیا میدانید دقیقا تفاوت آنها با یکدیگر در چیست؟ در طول تاریخ سبکهای متفاوتی به وجود آمدهاند که هر یک از آنها بیانگر شیوهای مخصوص از بیان است که در قالب هنر بروز پیدا میکند. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع این سبکها در نقاشی بپردازیم.
انواع سبک های نقاشی
در فهرست زیر، 18 سبک مهم و اصلی نقاشی را به همراه تصاویر، ویژگیها و نقاشهای معروف هر سبک را بررسی میکنیم:
1. رئالیسم
از ویژگیهای این سبک از نقاشی واقعگرایی است که از نامش نیز پیدا است. رئال یعنی واقعی. رئالیسم در واقع یک مکتب ادبی-هنری بسیار قدرتمند بود که اواسط قرن نوزده میلادی شکوفا شد و تاثیرش را بر نقاشی نیز گذاشت. از آنجایی که این سبک از نقاشی متعهد است که زندگی را همانگونه که هست به تصویر بکشد، ویژگی برجسته چنین نقاشیهایی اهمیت به جزئیات است. چنین سبکی هیچ چیزی از تخیل وارد نقاشی نمیکند.
موضوعاتی که در این نقاشیها به تصویر کشیده میشوند مسائل سیاسی، زندگی مردمان طبقه کارگر و زندگی روستایی و شهری و بدنهای عریان است. این نقاشان مانند دوربین عکاسی آنچه میدیدند را به شکلی که بود به تصویر میکشیدند. در این نقاشیها معمولا از رنگهای گرم استفاده میشود.
در عصر تکنولوژی نقاشی با تجهیزات دیجیتال مرسوم شده است و میتواند به شما کمک کند نقاشیهای حرفهای تری داشته باشید. برای یادگیری نقاشی با نرم افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ، ایلاستریتور و…، فیلمهای جامع آموزشی فرادرس در لینک زیر را مشاهده کنید:
2. امپرسیونیسم
یکی دیگر از سبک های نقاشی امپرسیونیسم است که در قرن نوزده متولد شد. نقاشان این سبک از نقاشی علاقه زیادی به تصویر کشیدن نور داشتند. برخلاف رئالیسم در این نوع از نقاشی جزییات چندان اهمیت ندارند. شیوه نقاشی در این سبک به این صورت بود که نقاشان قلمو را به شکل کوتاه و ضربهای به بوم میزدند. با نگاه کردن به آن بسیاری اعتقاد داشتند این نقاشیها خیلی شلخته هستند. از دیگر ویژگیهای مهم این نقاشی ترکیب نشدن رنگها بایکدیگر است، به طوری که مرز آنها معمولا مشخص است. این نقاشان علاقه داشتند لحظات گذرا را به تصویر بکشند که اختراع دوربین عکاسی در این امر بیتاثیر نبود، چون لحظات را ثبت میکرد.
موضوعاتی که به تصویر میکشیدند فضاهای بیرونی و اتفاقات روزمره زندگی بود. نقاشان معروف این دوران اِدگار دِگا، گوستاو کایبوت، بِرت موریسو، مری کسات، کلود مونه و پیر آگوست رنوار هستند.
3. پست امپرسیونیسم
این سبک بین سالهای ۱۸۸۰ تا ۱۹۰۵ به شهرت رسید. در پست امپرسیونیسم نقاشان تصمیم گرفتند که رنگهایی با وضوح بالاتر استفاده کنند. همینطور رنگها غلظت زیادی داشتند و از اشکال هندسی در نقاشیهایشان استفاده میکردند. مانند نقاشان امپرسیونیستی نور برایشان اهمیت دارد و همچنان با ضربههای تند قلم نقاشی میکنند. تفاوت این دسته از نقاشان با امپرسیونیستها در این نکته است که احساسات خود را بیشتر وارد اثر خود میکردند. از چهرههای مهم این سبک ونسان ون گوگ، پل سزان، ژرژ سورا و پل گوگن هستند.
4. نئو امپرسیونیسم
این سبک از نقاشی مشابه پست امپرسیونیسم است، اما به جای اینکه رنگها را روی پالت با یکدیگر ترکیب کنند، ابتدا رنگهای پایهای را به شکل نقطهوار روی بوم قرار میدادند. اشکال در این نقاشیها منظمتر هستند. ژرژ سورا از چهرههای این سبک نقاشی است.
5. اکپرسیونیسم
در اواخر قرن نوزده یکی دیگر از سبک های نقاشی به نام اکپرسیونیسم باب شد و اوایل قرن بعد به اوج خود رسید. این سبک جوابی بود به دنیای مدرن که زندگی سنتی را به شکلی دهشتناک دگرگون ساخته بود. فلسفه این نوع از نقاشیها این است که نقاش دیدههای خود را با احساسات درونی خود درمیآمیزد و آن را به تصویر میکشد. پس میتوانیم اینگونه نتیجهگیری کنیم که این سبک کاملا در تضاد با رئالیسم است.
احساساتی که این نقاشیها بازتاب میدهند، تشویش نقاشان آن است. به همین دلیل از ویژگیهای بارز این نقاشیها اشکال کج و معوج است. حتی چهره انسان نیز در آنها به شکل شکسته به تصویر کشیده شده است، نه به آن شکل که واقعا هست. همچنین تصاویر اغراقشده و خشن هستند. نقاشان اکپرسیونیسم نقاشیهایشان را با ضربههای محکم قلممو میکشند. نقاشان برجسته این سبک عبارت هستند از ادوارد مونک، کته اشمیت کلویتس، امیل نولده، فرانتس مارک.
6. اکپرسیونیسم انتزاعی
این سبک یکی از سبک های نقاشی است که ریشه در اکپرسیونیسم دارد و در اواسط قرن ۲۰ شکوفا شد. مانند اکسپرسیونیسم به بروز احساسات تکیه دارد، اما مفاهیمی کاملا انتزاعی را به تصویر میکشد. این نقاشان از بومهای بسیار بزرگ استفاده میکردند و برخی از آنان رنگ را روی بوم میریختند یا پرت میکردند یا عدهای دیگر به جای قلم از بیلچه باغبانی یا چوب برای نقاشی کشیدن استفاده میکردند تا به آنها در به تصویر کشیدن احساساتشان کمک کند. نقاشان مهم این سبک جکسون پالاک و ویلم دکونینگ بودند.
7. کوبیسم
از دیگر سبکهای نقاشی باید کوبیسم را نام ببریم. نام کوبیسم با پابلو پیکاسو گره خورده است و در اوایل قرن ۲۰ شکوفا شد. چنین نقاشیهایی پر از اشکال هندسی هستند. به عبارتی دیگر هر چیزی در این سبک از نقاشی با کمک اشکال هندسی به تصویر کشیده میشود. با نگاه کردن به این نقاشیها این احساس به شما دست میدهد که گویی میتوانید ابعاد متفاوت اجسام نقاشی شده را ببینید. همچنین اجزای مختلف نقاشی از هم گسیخه هستند.
8. فوتوریسم
فوتوریسم یک مکتب ادبی-هنری در قرن بیستم بود که زادگاهش ایتالیا است. این مکتب راهش را به نقاشی باز کرد و در واقع گرامیداشت زندگی مدرن، تکنولوژی و اختراع بود. این مکتب از نقاشی در پاسخ به سنت پا به حیات گذاشت و پیروان آن اعتقاد داشتند که سنتهای کلاسیک جامعه ایتالیا را عقبمانده نگه داشتهاند. این سبک آوانگارد راه رهایی آنها قلمداد میشد. موضوع این نقاشیها سرعت، تکنولوژی و پویایی و در حرکت بودن است. از پیروان آن میتوان به جینو سورینی، کارلو کارا، اومبرتوبوچینی، جیاکومو بالا اشاره کرد.
9. ورتیسیسم
ورتیسیسم یکی از سبک های نقاشی بود که عمر کوتاهی در زادگاهش بریتانیا داشت و در قرن بیستم به وجود آمد. این سبک از نقاشی تحت تاثیر کوبیسم و فوتوریسم پدید آمد. خطوط به شکل کج استفاده میشوند و اجسام پر از زاویه و رنگهای به کار رفته در آنها پررنگ هستند. ماشین و تکنولوژی نقشی پررنگ در آنها دارند. از اشکال هندسی و ماشینگونه در آنها استفاده میشود. نقاش معروف این سبک ویندهم لوییس است.
اثری از ویندهم لوییس
10. رومانتیسم
رومانتیسم مکتبی بسیار بزرگ و قدرتمند در قرن ۱۸ ظهور کرد و بر مکتبهای دیگر در ادوار مختلف تاثیرگذار بود. تاثیر این مکتب ادبی-هنری آنچنان بزرگ بود که زمینههای بسیاری را در برمیگرفت. این مکتب پاسخی ضد به مکتب پیش از خود یعنی کلاسیسم بود. رمانتیسم یکی از سبک های نقاشی بسیار تاثیرگذار بود که بازتابی از عصیان به سطوح آمده از صنعت نیز بود که بسیاری اعتقاد داشتند در حال نابودی زندگی انسانی و طبیعت است. به همین دلیل نقاشان این سبک برای فرار از چنین زندگی سعی میکردند عواطف و احساسات خود را بر بوم نقاشی پیاده کنند.
دوره قبل از رمانتیسم یعنی کلاسیسم متعلق به اشراف زادگان بود که پایبند به سنتها بودند. نقاشیهای آن دوران نیز بازتابی از عقاید آنان بود، اما نقاشان رمانتیک تصمیم داشتند علیه آنها قیام کنند. به همین دلیل در نقاشیهایشان طبقه متوسط جامعه را به تصویر میکشند. همچنین مفاهیمی را نقاشی میکردند که برای کلاسیستها بیارزش بود مثلا معنویات، احساسات، تخیل و رمز و راز. سبک رمانتیسم موضوعات متنوعی را نیز دربرمیگیرد؛ از طبیعت گرفته تا انقلابیگری. تعدادی از نقاشان مطرح این دوران دیوید فردریش، فرانسیس گویا و توماس کول هستند.
روشی از نقاشی با نام طراحی ماندلا بر اساس طرحهای زیبا و ظریف وجود دارد که در صنایع طراحی، فرش بافی، معماری و … بسیار کاربردی است. با آموزش این روش میتوانید وارد بازار کار شوید. توصیه میکنیم برای شروع دوره جذاب هنر طراحی ماندلا از فرادرس را ببینید.
11. سورئالیسم
سورئالیسم تحت تاثیر فروید و روانکاوی در قرن بیستم شکل گرفت. پیروان آن به دنبال یک حقیقت بالاتر از واقعیتهای روزمره فراری بودند. آنها اعتقاد داشتند ضمیر ناخودآگاه انسانها به این حقیقت دسترسی دارد و در آثار خود در تلاش بودند این حقیقت بالاتر را به تصویر بکشند. هنرمندان پیرو آن معتقد بودند که انسان واقعیت روزمره را میبیند، اما باید حقیقت بالاتر آن را از دل آن بیرون بکشد. نقاشان این سبک بر این باور بودند که در بیداری کامل نمیتوان به حقیقت رسید. به همین دلیل درونمایه اصلی نقاشیهای این سبک خواب و رویا است و به این مفاهیم میپردازند طوری که وقتی به آنها نگاه میکنید، گویی نقاش رویای خود را نقاشی کرده است. سالوادور دالی نقاش برجسته این سبک است.
12. مینیمالیسم
مینیمال یعنی کوچک و در چنین سبکی از نقاشی نقاشان به دنبال انتقال مفاهیم پیچیده و فلسفی نیستند و تصاویر نقاشی شده کاملا ساده هستند. در دهه ۵۰ و ۶۰ میلادی بسیار به محبوبیت رسید. نقاشان این سبک، اکپرسیونیسم انتزاعی را نفی میکردند. این آثار نیز انتزاعی هستند، اما نه به شکلی پرطمطراق و شلخته. آنها در تلاش بودند با اشکال ساده زیبایی اثر هنری را به تصویر بکشند. هدف آنان این بود که تماشاگران به محض دیدن این آثار پاسخی بصری به آن بدهند که به وسیله این پاسخ ارتباطی شخصی با آن برقرار کنند.
13. باربیزون
زادگاه این سبک در فرانسه و اواسط قرن ۱۹ میلادی است. شباهتهایی به سبک رئالیسم دارد. موضوع رایج این سبک از نقاشی طبیعت و زندگی روستایی است. رنگهایی که برای رنگآمیزی این سبک از نقاشی استفاده میشود محدود هستند و رنگهای متنوع در آن دیده نمیشود. از نقاشان برجسته این سبک میتوانیم به تئودور روسو، کانستنت تیریون و چارلز ژاک اشاره کنیم.
14. مینیاتور ایرانی
کلمه مینیاتور از کلمه مینیموم یعنی کوچک گرفته شده است. این سبک از نقاشی در ایران متولد شد. جزئیات فراوان با دقت بسیار زیاد در آن به تصویر کشیده میشوند. در نقاشیهای سنتی ایرانی به وفور قابل مشاهده است. چنین نقاشیهایی وقت و انرژی بسیار زیادی از نقاشان میگیرد و با قیمت بالایی به فروش میرسند. این سبک از نقاشی به دو دسته قدیم و جدید تقسیم میشوند و از اساتید آن میتوانیم به استاد محمود فرشچیان اشاره کنیم.
15. مدرنیسم
سبک نقاشی مدرن مانند سبکهایی که قبلا ذکر کردیم یک سبک به خصوص نیست. در واقع به سبک های نقاشی که از اواسط قرن نوزده پدیدار شدند، مدرن میگوییم. چون قبل از این دوران کلاسیسم بر هنر سایه افکنده بود. یکی از دلایل شکوفایی و رشد مدرنیسم انقلاب صنعتی بود که نه تنها زندگی، بلکه فلسفه فکری مردم را نیز برای همیشه تغییر داد. سبکهایی که بعد از این دوران به وجود آمدند، نوگرا و در تضاد با آنها بودند. سبکهایی از نقاشی مثل امپرسیونیسم، فوتوریسم و سورئالیسم تعدادی از سبکهای نقاشی مدرن هستند.
16. آوانگارد
سبک آوانگارد در نقاشی نوعی دیگر از سبک های نقاشی مدرن به شمار میآید که تکیه بر نوآوری در نقاشی داشت. فوتوریسم، سورئالیسم و کوبیسم از سبکهای آوانگارد به شمار میآیند. عموما به ایدههایی اطلاق میشوند که قصد دارند مرزهای هنر را گستردهتر کنند و دید جدیدی به انسانها ارائه دهند.
17. ساختارگرایی
این سبک نقاشی در اوایل قرن ۲۰ در روسیه پدیدار شد. شخصیت برجسته آن ولادیمر تاتلین بود. تحت تاثیر بولشویک بود و هنرمندان پیرو آن زندگی صنعتی در فضاهای شهری را به تصویر میکشیدند. آنها و آثارشان در اختیار پروپاگاندا و اهداف اجتماعی معتقد بودند هنر وظیفه انقلابیگری دارد. این سبک وامدار کوبیسم و فوتوریسم بود. توجه آنها به اجسام و اشکال مدرن بود که بیانگر زندگی مدرن باشد. این آثار بازتابدهنده مفاهیم مدرن از زمان، مکان و پویایی و حرکت بود. از دیگر چهرههای این سبک میتوانیم به ال لیزیتسکی و الکساندر روشنکو اشاره کنیم.
18. سمبولیسم
سمبولیسم از سبک های نقاشی مدرن به شمار میآید و در اواسط قرن نوزده ابتدا در شعر و ادبیات خود را نمایان کرد و سپس نقاشی از آن تاثیر پذیرفت. این سبک برای مقابله با رئالیسم و امپرسیونیسم به وجود آمد. تصاویری که آنان نقاشی میکردند، پر از خیال و رویا و افسانهها بود و نقاشان احساسات شخصی خود را با آنها به نمایش در میآوردند. این سبک نقاشی نوعی هنر آوانگارد به شمار میآید. از دیگر موضوعات آن معنویات و مذهب است. همینطور نقاشان با استفاده از سمبل در نقاشیهایشان میخواهند بیننده را به کشف یک حقیقت روانشناسانه سوق دهند. نقاشان این سبک در آثار خود از عناصر نقاشیهای کلاسیک نیز استفاده میکنند. نقاشان مهم این سبک گوستاو مورو، ادوارد مونک و اودیلن ردون هستند.
یکی دیگر از روشهای نقاشی مدرن، نقاشی سه بعدی است که به راحتی با ویندوز قابل انجام است. برای یادگیری نقاشی سه بعدی، آموزشگاه آنلاین فرادرس میتواند منبع خوبی باشد.
کلام آخر درباره سبک های نقاشی
به عنوان کلام آخر باید به شما بگوییم که نمیتوان تمام ابعاد این سبکها را در یک مقاله گنجاند. برای آشنایی دقیق آنها نیازمند دانستن بستر تاریخی آنها نیز هستید. اتفاقاتی که در زمینههای مختلف در بازههای زمانی مختلف رخ میدهند، منجر به پیدایش مکتبهای هنری و ادبی میشود. اما این موضوع به این معنا نیست که در ادوار آینده دیگران آن سبکها را به فراموشی میسپارند. شما میتوانید نقاشانی را در زمان حال ببینید که به سبکهای متفاوت نقاشی میکنند. همینطور باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که سبکهای متفاوت نقاشی بر یکدیگر اثر میگذارند، میتوانند سبک قبل از خود را تکامل ببخشند یا آن را نقض کنند. تلاش ما در این مقاله این بود که انواع سبک های نقاشی را هرچند مختصر به شما توضیح دهیم.