مشاهده دستگاه های متصل به وای فای و روش قطع اتصال آنها
تا به حال برای شما هم پیش آمده که سرعت اینترنت خانگیتان به شدت افت کرده باشد؟ و یا احساس کرده باشید میزان اینترنت مصرف شدهی شما بیشتر از حد معمول است؟ گاهی ممکن است دلیل این افت سرعت و یا افزایش مقدار مصرف، شخص دیگری غیر از شما و اعضای خانوادهتان باشد. پس بد نیست گاهی نگاهی به دستگاههای متصل به وای فای خود بیندازید.
در حال حاضر دزدی فقط محدود به حضور فیزیکی شخصی بیگانه درون حریم خصوصی ما نمیشود. به سرقت رفتن اطلاعات نیز به اندازهی دزدیده شدن لوازم خانه مخرب و ناگوار است. پس لازم است نشانهها را نادیده نگرفته و از کنار آنها به راحتی عبور نکنیم.
همانطور که در صورت دیدن سایهای مشکوک روی دیوار خانه نمیتوانیم از آن چشم بپوشیم. گاهی این احتمال وجود دارد که شخصی بدون اطلاع شما مشغول به استفاده از اینترنت خانگیتان باشد. مهم نیست که از نظر مالی محدودیتی جهت هزینه کردن برای خرید اینترنت نداشته باشید. حتی اگر مشکلی با شریک شدن اینترنت خود با دیگران نداشته باشید، بهتر است در این امر تجدید نظر کنید.
اینم بخونید بد نیست: معرفی 5 سرویس قدرتمند برای تست سرعت اینترنت
چرا مشاهده افراد متصل به وای فای اهمیت زیادی دارد؟
بد نیست این را بدانید که دسترسی اشخاص به شبکه اینترنت شما به معنای امکان دسترسی آنها به تمامی دستگاههای متصل به آن شبکه است.
افراد ناشناس میتوانند با اتصال به شبکه اینترنت خانگی شما، به فایلهایی که به اشتراک میگذارید دست یافته و حتی در مواردی رمزهای عبور و دیگر اطلاعات شخصی شما را نیز به سرقت ببرند و از آنها سواستفاده کنند. به این ترتیب باید از آشنا بودن تمامی دستگاههای متصل به وای فای خود مطمئن شوید.
خوشبختانه روش های مختلفی برای این کار وجود دارد که در ادامه به معرفی و بررسی آنها خواهیم پرداخت. با مجله اون با مَن همراه باشید. 🙂
اینم بخونید بد نیست: علت کاهش سرعت اینترنت در تلفن همراه و مودم وای فای چیست و چطور حل میشود؟
مشاهده دستگاههای متصل به وای فای از طریق Command prompt
برای شروع یکی از سادهترین روشهای شناسایی دستگاههای متصل به وای فای که به جز کامپیوتری متصل به وای فای موردنظر، به ابزار و برنامهی خاصی نیاز ندارد را بررسی میکنیم.
Command Prompt از کاربردیترین برنامههای ویندوز است. باید بگویم با وجود ترسی که اغلب افراد از دیدن صفحهی مشکی و اعداد و جملات درهم این برنامه داشته و تصور میکنند تنها افراد متخصص و خورههای کامپیوتر توانایی استفاده از آن را دارند، این برنامه اصلا انحصاری نیست. شما هم میتوانید در حد رفع نیاز خود از این برنامه استفاده کنید. در ادامه خواهید دید که به راحتی و فقط با نوشتن یک دستور به لیست دستگاههای متصل به وای فای دست پیدا میکنیم.
برای مشاهده دستگاه های متصل به وای فای به کمکِ Command Prompt چه کار کنیم؟
برای این کار در ابتدا باید بتوانیم این صفحهی به ظاهر مرموز را پیدا کرده و اجرا کنیم. بیشتر مواقع میتوانید این برنامه را از قسمت all programs و در دسته بندی Accessories پیدا کنید. در ویندوز 8 به بعد میتوانید از طریق فشردن کلید windows و تایپ cmd به این برنامه دست یابید. در سیستم عامل Mac میتوانید این روش را از طریق Terminal امتحان کنید.
برای اجرای این برنامه روی آیکن ذرهبین در گوشهی بالا سمت راست کلیک کرده و کلمهی terminal را در نوار جستجو تایپ کنید. سپس روی terminal کلیک کنید تا برنامه اجرا شود. پس از اجرای برنامهی موردنظر این روش را اینطور پیش میبریم:
مراحل مشاهده دستگاه های متصل به شبکه وای فای در Command Prompt ویندوز و Terminal مکینتاش
- برنامه command prompt (در صورت استفاده از سیستم عامل Mac برنامهی Terminal) را اجرا کنید.
- با باز شدن برنامه دستور “arp -a” را تایپ کرده و سپس کلید Enter را فشار دهید.
- با فشردن دکمه Enter اعدادی به شکل جدول نمایش داده میشوند. این اعداد آدرسهای Ip و Mac هستند. به ستون مربوط به آدرس های IP دقت کنید. آدرسهای Ip که با اعداد آدرس Ip دستگاه وای فای (router) شما شروع میشوند، متعلق به دستگاههایی است که به شبکهی وای فای شما متصل هستند.
اما در رابطه با آدرسهای Mac بد نیست بدانید هر دستگاهی که به اینترنت متصل میشود یک آدرس Mac منحصربفرد دارد. آدرس Mac یک دستگاه را میتوانید از طریق منوی settings و در بخش تنظیمات شبکه یا اینترنت و یا در قسمت اطلاعات مربوط به دستگاه پیدا کنید.
اینم بخونید بد نیست: معرفی 10 برنامه هک وای فای برای اندروید و ایفون + لینک دانلود
مشاهده دستگاههای متصل به وای فای از طریق Gateway مودم
یکی از روشهای معمول و کاربردی برای مشاهدهی دستگاههای متصل به وای فای ، استفاده از gateway مودم است. برای این کار در ابتدا باید آدرس Ip مودم خود را بدانید.
آدرس Ip مودمها معمولا 192.168.1.1 و یا 10.0.0.1 است. همچنین ممکن است آدرس Ip مودم شما در قسمت زیرین مودم حک شده باشد. در غیر اینصورت میتوانید با استفاده از برنامهی Command Prompt و با نوشتن دستور ipconfig /all و فشردن Enter آن را بیابید. در عبارات نمایشداده شده پس از فشردن کلید Enter، آدرس Ip مقابل عبارت Default Gateway همان آدرس Ip مودم شماست.
مراحل فهمیدن دستگاه های متصل به وای فای با Gateway مودم پس از دستیابی به آدرس Ip
- یکی از Browser های سیستم خود را باز کنید.
- در نوار آدرس، Ip مودم را نوشته و کلید Enter را بفشارید. با این کار به صفحهی wireless interface یا gateway مودم هدایت میشوید.
- در صفحهی باز شده باید نام کاربری و رمز عبور را وارد کنید. در صورتی که تغییری در نام کاربری و رمز عبور پیشفرض ایجاد نکرده باشید برای هر دو مورد عبارت admin را بنویسید. اما در صورتی که آنها را تغییر داده بودید نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کنید.
- در مرحلهی بعد یافتن دستگاههای متصل به وای فای بسته به مدل مودم، میتواند متفاوت باشد. ممکن است در بخش Connected devices ، Attached devices و یا wifi client list به لیست مورد نظر دسترسی پیدا کنید.
- در صورت مشاهدهی آدرس Ip و یا Mac ناآشنا، پسورد وای فای خود را تغییر دهید.
در زیر بعنوان نمونه مسیر محل نمایش دستگاههای متصل به وای فای برای چند مودم شناخته شده را بررسی میکنیم:
ممکن است این روش به دلیل پیچیدگیهای خاص خود، انتخابِ اول شما برای مشاهدهی افراد متصل به وای فای نباشد. خب جای نگرانی نیست. نرمافزارهای مختلفی وجود دارند که با رابط کاربری مناسبتر و آسانتر، به شما در این امر کمک میکنند.
اینم بخونید بد نیست: آموزش پیدا کردن بهترین مکان برای قرار دادن مودم
مدیریت دستگاههای متصل به وای فای از طریق نرم افزارهای مرتبط
در کنار روشهای گفته شده نرمافزارهای مختلفی نیز به منظور کمک به کاربران برای شناسایی و مدیریت دستگاههای متصل به وای فای روانهی بازار شده است. پس بد نیست با هم به بررسی چند نمونه از این نرمافزارها و نحوه کار با آنها بپردازیم:
1 – نرم افزار wireless network watcher
Wireless network watcher یکی از شناخته شدهترین برنامههای مدیریت دستگاههای متصل به وای فای است. کار با این نرمافزار بسیار آسان است. کافیست پس از دانلود و نصب فایل برنامه، آن را در سیستم خود اجرا کنید.
به محض اجرا شدن، برنامه شروع به بررسی شبکه اینترنت شما میکند. این کار 1 تا 2 دقیقه زمان میبرد. در این زمان واژهی ...Scanning به شما نمایش داده میشود. در پایان عملیات، لیست کامل دستگاههای متصل به وای فای را میبینید.
با دیدن لیست با آدرس های Ip و Mac ممکن است کمی گیج شوید، اما در این برنامه میتوانید از آنها صرف نظر کرده و تنها به ستون مربوط به نام دستگاهها دقت کنید.
اگر خوش شانس باشید تمامی دستگاههای موجود در لیست برایتان آشنا هستند. اما در صورتی که مطمئن شدید دستگاهی را که در لیست وجود دارد نمیشناسید و ارتباطی با تلفنهای همراه، تبلت و لوازم هوشمند خانهی شما ندارد، باید دسترسی آن را به شبکهی اینترنت خود قطع کنید.
برای این کار لازم است که رمز عبور شبکهی اینترنت خود را تغییر دهید. این کار از طریق gateway مودم امکان پذیر است. رمز عبوری که تنظیم میکنید باید به اندازهی کافی قوی باشد تا از اتصال دوبارهی اشخاص ناشناس به وای فای شما جلوگیری کند.
برای دانلود Wireless network watcher کلیک کنید
2 – نرم افزار who is on my wifi
برای استفاده از برنامهی Who is on my wifi کافیست پس از دانلود و نصب، آن را اجرا کرده و روی گزینهی “Yes, set up continuous automatic scanning” کلیک کنید. در پنجرهی بعدی روی گزینهی Proceed کلیک کنید.
برنامه شروع به بررسی دستگاههای متصل به شبکهی اینترنت شما میکند. در این زمان پیغام …Scanning در گوشهی بالا سمت راست نمایشگر قابل مشاهده است و در زمان کوتاهی، لیست دستگاههای متصل به وای فای شما در محیط برنامه نمایش داده میشود.
در ادامه مانند برنامهی Wireless network watcher از ناشناس نبودن تمامی دستگاههای موجود در لیست اطمینان حاصل کنید. درصورت یافتن دستگاهی ناشناس، برای از بین بردن دسترسی آن به شبکهی اینترنت خود، اقدام به تغییر رمز عبور وای فای خود کنید.
برای دانلود Who is on my wifi کلیک کنید
3 – نرم افزار GlassWire Pro
نرم افزار GlassWire Pro یکی از بهترین برنامههای توصیه شده توسط کاربران برای مدیریت دستگاههای متصل به وای فای است. GlassWire برنامهای برای کنترل امنیت سیستم است. یکی از بهترین قابلیتهای آن در نسخهی Pro، نمایش سریع و آسان دستگاههای متصل به وای فای است.
علاوه بر این، از طریق این برنامه میتوانید میزان مصرف اینترنت سیستم خود را به تفکیک نرمافزارهای مورد استفاده، ببینید و از این طریق مصرف خود را مدیریت کنید.
اما جدا از این قابلیتها، یکی از ویژگیهای خوب این برنامه در رابطه با موضوع مورد بحث ما، وجود امکان دریافت پیغام هشدار در صورت اتصال دستگاه جدید به وای فای موردنظر ماست.
میتوانید از طریق Settings ، در بخش Security روی گزینهی Network device monitor کلیک کنید. در صفحهی باز شده، با انتخاب گزینهی Notify me if any device joined or quit my local network، در صورت اتصال دستگاهی به شبکهی اینترنت شما و یا قطع اتصال، برنامهی GlassWire شما را مطلع خواهد کرد. در صورت انتخاب گزینهی Show desktop notification نیز نرمافزار، از طریق نمایش پیغام موردنظر بر روی Desktop شما را مطلع خواهد کرد.
توجه داشته باشید که این برنامه اساسا رایگان است اما نمایش دستگاههای متصل به شبکهی اینترنت از طریق نسخهی خریداری شده امکانپذیر است.
برای دانلود GlassWire Pro کلیک کنید
کلام آخر
امیدوارم مطالب گفته شده در جلوگیری از سواستفاده افراد ناشناس از اینترنتتان به شما یاری رسانده باشد. شما هم از تجربههایتان در زمینه شناسایی دستگاههای متصل به وای فای خانگی خود و قطع دسترسی افراد ناشناس، برایمان بنویسید.
ممنون بابت راهکارهاتون.
سلام رضا جان. ممنون از لطفی که داری