آیا شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی (ISP) متوجه میشوند ما از VPN استفاده میکنیم؟
متاسفانه وبسایتهای زیادی دسترسی کاربران ایرانی به سرویس خودشان را محدود کردهاند. از طرفی سایتهای محبوب و پرترافیکی مثل YouTube و Facebook در داخل کشور توسط مقامات مسئول فیلتر شدهاند. به همین خاطر استفاده از نرمافزارهای تغییر IP در کشور بسیار گسترده شده است.
با تغییر IP، شما به سایت هدف نشان میدهید که از کشوری دیگر به سرویس آنها متصل شدهاید. حالا سوال این است که آیا با روشن کردن VPN شرکت ارائهدهنده اینترنت ما، متوجه این موضوع میشود؟ آیا این موضوع برای آنها اهمیتی دارد؟ در این نوشتار بیشتر راجع به این موضوع صحبت خواهیم کرد. همراهِ مجله اون با مَن باشید 🙂
اینم بخونید بد نیست: آموزش تشخیص عکس فیک از واقعی (فتوشاپی بودن تصویر) در کامپیوتر و موبایل
آیا شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنتی متوجه میشود من از VPN استفاده میکنم؟
پاسخ به این سوال ساده است. بله. ISP شما میتواند تشخیص دهد که از نرمافزارهای تغییر IP استفاده میکنید یا خیر. البته اگر بخواهند.
زمانی که بدون VPN به شبکه اینترنت وصل میشوید، ابتدا از کامپیوتر خودتان به ISP متصل شده و به نوعی این سرویس شما را به سایت نهایی هدایت میکند. شاید کمی پیچیده به نظر برسد، اما منطق پشت آن ساده است.
وقتی که VPN خود را روشن میکنید، ابتدا ISP شما به سرورهای آن VPN هدایت شده و سپس وارد سایت میشود. به این ترتیب آن سایت را گول میزنید و به جای آی پی واقعی خودتان با IP address وی پی ان از سرویس آنها استفاده میکنید.
اینم بخونید بد نیست: آموزش بدست آوردن public IP و private IP در لینوکس
ISP من چه چیزهایی را میتواند ببیند؟
توجه داشته باشید که پروکسی و VPN با هم فرق میکنند. وی پی ان ها از یک تونل امن (secure tunnel) برای رمزنگاری اطلاعات کاربران استفاده میکنند. VPN، اتصال شما را از کامپیوترتان تا سرورهای وی پی ان رمزنگاری میکند. معمولا با الگوریتمهای پیشرفتهای مثل AES-256 که شکستن آن چند میلیون سال طول میکشد.
این تونل باعث میشود که سایت هدف فقط آدرس IP جعلی شما را ببیند. همان IP آدرسِ VPN. اما تونل دوطرفه کار میکند. مگر نه؟ وقتی ISP شما به اتصالاتی که قبلا ایجاد کردید نگاه کند، مقادیر تصادفی و نامشخصی را مشاهده خواهد کرد. ISP میبیند که شما یک اتصال برقرار کردید. حتی آی پی آدرس سایتی که به آن متصل شدید را هم میبیند. اما فقط در همین حد و نه بیشتر.
البته، بازگشتِ این مقادیر تصادفی و ظاهرا به درد نخور، یک نشانه واضح است که حتما کاربر از VPN استفاده کرده است. ISP به راحتی تشخیص میدهد که کدام اتصالات توسط وی پی ان ایجاد شده است. با نگاه کردن به اتصالاتی که بیشترین داده رمزنگاری شده را به سرور برگرداندهاند.
اینم بخونید بد نیست: 5 نکته که باید در انجام لود بالانسینگ بدانیم
آیا برای ISP مهم است که ما از VPN استفاده میکنیم؟
حالا به سوال مهمی رسیدیم. این سوال که آیا تغییر IP دستگاه ما برای شرکت ارائهدهنده اینترنت اهمیتی دارد؟ جواب این سوال به موقعیت جغرافیایی افراد و شرایط حاکم بر بعضی از کشورها برمیگردد.
با اطمینان میتوانیم بگوییم که در بیشتر مناطق جهان این موضوع برای شرکتهای ارائهدهنده اینترنت اهمیتی ندارد. این که شما به سرور یک VPN وصل شوید یا به طور عادی از اینترنت استفاده کنید، به خودتان مربوط میشود.
البته فراموش نکنید که افراد زیادی برای اتصال از راه دور به سرورهای شرکتشان (فریلنسرها یا تمام افرادی که دورکاری میکنند.) از VPN استفاده میکنند. یا بعضیها به خاطر حفظ حریم شخصی از نرمافزارهای تغییر IP کمک میگیرند.
البته در بعضی از کشورها با شرایط خاص مثل کره شمالی یا چین استفاده از نرمافزارهای تغییر IP ممنوع است. در این کشورها شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی بزرگ یا برای دولتند یا توسط حاکمیت کنترل میشوند. این یعنی استفاده کاربران از اینترنت آزاد نیست و احتمالا توسط گروهی از ناظران بررسی میشود.
چین استفاده از VPN را ممنوع کرده است
جالب است بدانید که مقامات چین، جریمههایی را برای استفاده از VPN در نظر گرفتهاند. همچنین شایعاتی مبنی بر توسعه ابزار ردیابی وی پی انها توسط دولت به گوش میرسد. آنطور که به نظر میرسد، چین میتواند به شکلی اطلاعات شهروندان را حتی با وجود استفاده از VPN تشخیص دهد. البته از صحت این موضوع به طور کامل مطمئن نیستیم.
VyprVPN ادعا میکند که سرویس آنها میتواند سیستم محافطتی چین رو گول بزند. به نظر من آنها از فناوریای استفاده میکنند که تونل VPN را به یک شکلی شبیه به اتصالی عادی نشان میدهد.