تفاوت باتری لیتیوم یونی و پلیمری چیست؟
تفاوت باتری لیتیوم یونی و پلیمری چیست؟ سوالی تکراری که بارها و بارها توسط کاربران مختلف وسایل دیجیتال پرسیده میشود. در این مقاله تلاش کردیم به بهترین شکل تفاوت باتری li po و li ion را بررسی و مزایا و معایب هر کدام را مشخص کنیم. همراه مجله اون با من باشید 🙂
ساختار باتری لیتیوم یونی
باتری لیتیوم یونی شکلی از باتری قابل شارژ است که اوایل دهه ۹۰ میلادی توسط شرکتهای بزرگ تکنولوژی و ساخت قطعات دیجیتال به کار گرفته شد. این باتریها به شکل کلی از ۳ بخش تشکیل شدهاند:
- یک الکترود مثبت
- یک الکترود منفی
- یک الکترولیت یا ترکیب شیمیایی مایع بین آنها
بیشتر باتریهای لیتیوم یونی، برخلاف باتریهای قدیمیتر، یک کنترلکننده الکترونیکی دارند که جریان برق و دشارژ را تنظیم میکند تا باتری شما بیش از حد گرم نشود یا منفجر نشود.
اینم بخونید بد نیست: آموزش تنظیمات خاموش شدن صفحه هنگام تماس در اندروید و آیفون
بررسی مزایا و معایب باتریهای لیتیوم یونی
مزایا:
- چگالی انرژی بسیار بالا
- عمر بالا و طولانی
- امکان تعویض توسط مصرفکننده
معایب:
- طراحی مستطیلی و محدود
- تخلیه شارژ نسبتا بالا
- وزن سنگینتر نسبت به باتریهای پلیمری
ساختار باتری لیتیوم پلیمری
مهمترین تفاوت بین باتری های لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر، الکترولیت شیمیایی بین الکترودهای مثبت و منفی آنها است. در باتریهای لیتیوم پلیمری مایع وجود ندارد. در عوض، فناوری لیتیوم پلیمری از یکی از سه شکل استفاده میکند:
- جامد خشک، که تا حد زیادی در طول سالهای نمونه اولیه باتریهای لیتیوم پلیمری حذف شد.
- یک ترکیب شیمیایی متخلخل
- یک الکترولیت ژل مانند
محبوبترین این باتریها آخرین مورد است که این نوع باتری در رایانههای جدیدتر و خودروهای الکتریکی دیده میشود. نکته مهم این است که بسیاری از شرکتها در واقع یک باتری لیتیوم پلیمری واقعی به شما نمیفروشند، در عوض باتری لیتیوم-یون پلیمری یا لیتیوم یون در یک محفظه انعطافپذیرتر ارائه میدهند.
بررسی مزایا و معایب باتریهای لیتیوم پلیمری:
مزایا:
برخلاف باتریهای لیتیوم پلیمری که در اشکال مستطیلی ساخته میشوند، باتریهای لیتیوم پلیمری در ابعاد و اندازههای مختلف تولید میشوند.
- این باتریها نسبت به سایر باتریها وزن کمتری دارند.
- برای گوشیهای هوشمند و تلفنهای همراه انتخاب بسیار خوبی هستند.
- در دماهای بالا و پایین عملکرد مناسبی دارند.
معایب:
- توسط کاربران و مصرفکنندگان قابل تعویض نیستند.
- این باتریها نسبت به باتریهای لیتیوم یونی عمر کوتاهتری دارند.
- باتریهای لیتیوم پلیمری نسبت به رقبای خود قیمت بالاتری دارند.
- به صورت یک شارژر داخلی (اینترنال) در نظر گرفته میشود، تا یک شارژر خارجی (اکسترنال)
بررسی ساختار باتریهای لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری
نیاز نیست راجع به اهمیت باتریها و تکنولوژیهای به کار رفته در آنها داستانسرایی کنیم! گاهی استفاده از یک باتری نامناسب میتواند به قیمت جان انسانها تمام شود و در موارد کماهمیتتر، آبروی یک برند تجاری را ببرد. همه ما اتفاقی که برای سری نوت ۷ سامسونگ افتاد را به خاطر داریم. غول بزرگی به نام سامسونگ مجبور شد به خاطر مشکلات مربوط به باتری پرچمدار خود را از خط تولید خارج کرده و بیشتر گوشیهای موجود در بازار را جمع کند.
البته نمیتوانیم بگوییم که باتریهای لیتیوم یونی بهتر هستند یا باتریهای لیتیوم پلیمری. هر کدام از آنها با توجه به نیازهای ما میتوانند انتخاب خوبی باشند. هر کدام هم مزایا و معایب خودشان را دارند که در این مقاله این موارد را بررسی کردیم. مهمترین تفاوت باتری li po و li ion در تفاوت الکترولیت شیمیایی بین قطب منفی و قطب مثبت آنان است.
باتریهای لیتیوم یونی از مواد مایع تشکیل شدهاند که با بالا رفتن دما یا فشار، امکان اشتعال یا ترکیدن آنها وجود دارد. البته در نسل جدید این باتریها برخلاف نسلهای قبلی، تغییراتی داشتهاند که آنها را تا حد بسیار زیادی از آتش گرفتن و انفجار مصون نگه میدارد. باتریهای لیتیوم پلیمری قیمت بالاتری دارند و در صنایع متعددی میتوان از آنها استفاده کرد. باتریهای لیتیوم پلیمری از الکترولیت جامد استفاده میکنند که نسبت به باتریهای لیتیوم یونی امنیت بیشتری در برابر انفجار و آتش گرفتن دارد. اما نمیتوان این باتریها را هم بدون ایراد دانست.