برنامه پرزی چیست و چه کاربردی دارد؟ – آموزش ساخت اسلاید با Prezi
احتمالا با شنیدن نام ارائه و کنفرانس، اولین نرم افزاری که به ذهنتان میرسد، PowerPoint است. در کلاسهای دانشگاه و احتمالا محل کار دیدید که از پاورپوینت برای ساخت یک اسلایدشو (SlideShow) و نمایش آن به گروهی از افراد استفاده میشود. اما معمولا اسلایدهای ساخته شده با پاورپوینت هیجان و گیرایی لازم را برای جذب مخاطب ندارند. خب، باید بگویم که پاورپوینت، تنها برنامه ارائه (Presentation program) موجود در دنیا نیست. در واقع ابزارهای پیشرفتهتری هم وجود دارند که خیلی از افراد از اطلاعی از آنها ندارند. یکی از این ابزارها، نرم افزار Prezi است. در این مقاله، به آموزش کامل برنامه پرزی و نحوه ساخت اسلاید و ویدئو با پرزی میپردازیم.
یک ارائه خوب، مزایای زیادی به همراه دارد. اگر دانشجو هستید، یک ارائه حرفهای، میتواند نمره شما را در آن درس بالا ببرد. در محل کار هم میتوانید با ساخت ارائههای کاربردی، در شغل خود پیشرفت کنید. پس یادگیری مهارت ساخت ارائه، بسیار مفید خواهد بود. فرادرس مجموعه آموزشهایی برای ساخت ارائه و انواع اسلاید تهیه کرده است. با کلیک روی لینک زیر، در کمتر از چند ساعت میتوانید به ابزارهایی مثل پاورپوینت، Focusky، پرزی و… مسلط شوید.
برنامه پرزی چیست؟
Prezi یک شرکت مجارستانی فعال در حوزه ارتباطات تصویری و ویدیویی است که از سال 2009 کار خودش را در کشور مجارستان آغاز کرد. از سال 2020 میلادی، پرزی در شهرهای سان فرانسیسکو (آمریکا)، بوداپست (مجارستان) و ریگا (جمهوری لتونی) شعبه دارد. بنا بر ادعای شرکت، در سال 2021 تعداد کاربران پرزی به 100 میلیون نفر رسید. این کاربران بیش از 400 میلیون ارائه با برنامه پرزی ساخته و منتشر کردهاند. در سال 2019 پرزی سرویس Prezi Video را معرفی کرد. یک سرویس ارائه ویدئویی که امکانات جالبی دارد. اگر کنجکاو شدید که معنی اسم این برنامه (پرزی) را بفهمید، باید بگویم که در مجارستان، کلمه Prezi مخفف ارائه “presentation” است. طبق آمار سال 2020، پرزی در حال حاضر در 13 کشور حضور داشته و حدودا 300 کارمند دارد.
تاریخچه برنامه پرزی
Prezi سال 2019 توسط آقایان Adam Somlai-Fischer، Peter Halacsy و Peter Arvai راهاندازی شد. این شرکت در 20 مه (May) سال 2009 تاسیس شد و دو ماه بعد از تاسیس، اولین جذب سرمایه بزرگ را از طرف گروه TED دریافت کرد. در نوامبر سال 2009 بود که شعبه سان فرانسیسکو برنامه Perzi افتتاح شد.
اوایل سال 2011، اولین نسخه آیپد Prezi طراحی و منتشر شد. در همان سال، پرزی 14 میلیون دلار سرمایه جدید از شرکت venture capital جذب کرد. Prezi نسخه آیفون سرویس خود را در اواخر سال 2012 منتشر کرد.
در مارچ 2014، پرزی در یک اقدام ستودنی، بیش از 100 میلیون دلار لایسنس رایگان به مدارس مختلف در آمریکا اهدا کرد. از طرفی هم سرمایهگذاری در برنامه پرزی تمامی نداشت. نوامبر سال 2014، 57 میلیون سرمایه جدید از طرف شرکتهای Spectrum Equity و Accel Partners به Prezi تزریق شد.
در فوریه 2015، پرزی سرویس Nutshell را معرفی کرد. Nutshell، برنامهای برای ساخت فیلمهای کوتاه (mini-movies) از تصاویر است. نسخه اندروید Prezi با کمی تاخیر نسبت به آیفون و آیپاد، سال 2015 در اختیار عموم قرار گرفت. در ژوئن 2016، سرویس Prezi Business منتشر شد. در آپریل 2017، یک محصول جدید مبتنی بر HTML5 با نام Prezi Next رونمایی شد. این اتفاقات جدید ادامه داشت و در می 2017، کمپانی پرزی، Infogram را خرید.
در این سالها سرویس Prezi Video، به سرعت بین معلمان محبوب شد. معلمان در 175 کشور دنیا، برای کلاسهای مجازی خود از این سرویس کمک گرفتند. با Prezi Video، تولیدکنندگان محتوا میتوانند محتواهای تعاملی مثل گویندگان اخبار یا هواشناسی ارائه دهند.
برنامه پرزی چه ویژگی هایی دارد؟
پرزی یک ابزار حرفهای برای ساخت اسلاید و آماده کردن ارائه است که جایگزین ابزارهای سنتی ارائه شد. ارائهها در برنامه پرزی، کاملا تعاملی هستند. یعنی کاربران میتوانند بین بخشهای مختلف ارائه جا به جا شوند یا یک قسمت خاص را بزرگ کنند. Prezi Video با پلتفرمهای محبوب چت ویدئویی و ارتباط تصویری به خوبی هماهنگ میشود. از برنامه perzi میتوان در سرویسهای Zoom، Microsoft Teams، Google Hangouts، اسلک، GoToWebinar، فیسبوک و Webex استفاده کرد.
آشنایی با نسخه های مختلف برنامه Prezi
با یک آپدیت جدید، Prezi Next به Prezi Present تبدیل شد. در این نسخه از برنامه پرزی ویرایشگر، بخش طراحی قالبها و Viewer نرمافزار برای اندروید و iOS بازطراحی شدند. یک قابلیت جذاب Prezi Present، امکان استفاده از واقعیت افزوده (augmented reality) در ارائهها بود. یکی از امکانات مفید برنامه Perzi که آن را برای ارائههای تجاری مناسب میکند، زنده بودن (Real Time) آن است. به این ترتیب، ارائهدهنده میتواند به شکل مستقیم با مخاطبان خود ارتباط برقرار کند. Prezi Business تقریبا مشابه Prezi Present است. فقط در این سرویس ابزارهایی مثل تجزیه و تحلیل دادهها به صورت لحظهای، ادغام با پلتفرم Slack، نظردهی و مشارکت گروهی و… برای کسب و کارها در نظر گرفته شده است. پلتفرم Prezi Design امکان ساخت اینفوگرافیهای متنوع را فراهم میکند که بر پایه Infogram است.
برنامه پرزی کجا استفاده می شود؟
پرزی توسط بنیاد کلینتون، Lufthansa، IBM و The Independent، برای کنفرانسها استفاده میشود. همچنین پرزی، یکی از برنامه های اصلی و پراستفاده در سرویسهای SXSW و TED است. Prezi Business برای بازاریابان دیجیتال و متخصصان فروش طراحی شده است.
آموزش کار با برنامه پرزی
برزی سه محصول اصلی دارد:
- Prezi Video
- Present
- Prezi Design
در ادامه مقاله، نحوه کار با هر سه پلتفرم را یاد میگیریم.
آموزش ارائه ویدئویی تعاملی با Prezi video
با پرزی ویدئو، میتوانید یک محتوای تعاملی جذاب ارائه دهید. این ابزار را میتوانید در ویندوز و macOS نصب کنید، همچنین نسخه آنلاین آن نیز وجود دارد.
- ابتدا روی این لینک کلیک کرده و وارد صفحه مربوط به سرویس Prezi Video شوید.
- حالا نوبت ساخت اکانت جدید یا لاگین به حساب کاربری است.
- بعد از ثبتنام، یکی از پلنهای ارائه شده را انتخاب کنید. (در نسخه رایگان میتوانید تا 5 ارائه تعاملی بسازید.)
- در مرحله بعدی، برنامه پرزی از شما میخواهد سایر همتیمیهای خود را نیز دعوت کنید. با زدن Skip میتوانید از این مرحله رد شوید.
- در قدم بعد نقش شما در سازمان یا مجموعهای که قرار دارید پرسیده میشود. (میتوانید بین 4 گزینه مربی، دانشآموز و دانشجو، کسب و کار و سایر، یکی را انتخاب کنید.) با انتخاب گزینه Business، برنامه پرزی از شما سوال میکند که در کدام دپارتمان مشغول به کار هستید.
بعد از گذراندن این مراحل، وارد صفحه زیر میشویم:
از بالای صفحه سمت چپ، روی آیکون سه خط افقی کلیک کنید. در ادامه تمام گزینههای موجود در این بخش را بررسی میکنیم:
- Back to Dashboard: با انتخاب این گزینه، وارد داشبورد مدیریتی اکانت پرزی خود میشوید.
- Files: با انتخاب این گزینه و زدن import، میتوانید عناصری مثل تصویر (images)، استیکرز (Stickers)، گیف (GIFs) و آیکون (Icons) به ارائه خود اضافه کنید.
- Insert: با ورود به این زبانه و زدن گزینه New Slide، میتوانید اسلایدهای جدید به ارائه ویدئویی خود اضافه کنید.
- Template: با زدن Choose template میتوانید قالب کلی ارائه ویدئویی خود را تغییر دهید. در این بخش چندین قالب آماده جذاب، برای انتخاب وجود دارد.
- View: در این بخش، تنظیماتی برای نحوه نمایش ارائه شما وجود دارد. در این قسمت میتوانید ارائه خود را با دیگران به اشتراک بگذارید یا نحوه نمایش را تغییر دهید.
- Camera و Microphone: با انتخاب این گزینهها، میتوانید دوربین و میکروفن را فعال یا غیرفعال کنید.
- Help: شامل راهنماییهایی درباره کلیدهای میانبر (Shortcuts)، نحوه کار با پلتفرم و پشتیبانی است.
آموزش ارائه ویدئویی تعاملی با Prezi Present
از این سرویس برنامه پرزی برای ساخت اسلایدشوهای حرفهای استفاده میشود. مشابه مراحل قبلی، در سایت ثبتنام کرده یا اگر حساب کاربری دارید، وارد آن شوید. بعد از ورود به پنل کاربری، از منوی سمت چپ گزینه پرزی پرزنت را انتخاب کنید. در صفحه جدید 3 گزینه برای انتخاب وجود دارد:
- Create from template: ارائه خود را بر اساس قالبهای آماده در نرم افزار پرزی طراحی میکنید.
- Start from scratch: از صفر تا صد ارائه را خودتان طراحی و پیادهسازی میکنید.
- Convert PowerPoint: اگر ارائهای دارید که با پاورپوینت ساخته شده است، میتوانید از این قسمت آن را تبدیل به پرزی کنید.
ما در این آموزش، از روش اول یعنی کمک گرفتن از قالبهای آماده استفاده میکنیم. مراحل زیر را قدم به قدم دنبال کنید:
مراحل ساخت یک ارائه جدید در پرزی
1. بعد از کلیک روی Create from template، وارد یک صفحه جدید میشوید. جایی که میتوانید بین قالبهای مختلف، یکی را انتخاب و روی آن کار کنید. همانطور که در تصویر میبینید، تعداد زیادی Template رایگان در این بخش وجود دارد. قالبهای موجود در پرزی پرزنت، به طور کلی به 6 دسته تقسیم میشوند:
- General: عمومی
- Sales & Business Development: فروش
- Marketing: بازاریابی
- Education & Non-profit: آموزشی و غیرتجاری
- HR & Training: منابع انسانی و آموزش
- ▷ Video templates: قالبهای ویدئویی
همچنین فیلتری هم برای انتخاب رنگ وجود دارد. مثلا با انتخاب رنگ زرد، فقط قالبهایی که از خانواده رنگ زرد استفاده کردهاند، به شما نمایش داده میشوند.
2. با کلیک روی هر قالب، پیشنمایشی از آن مشاهده میکنید. در صورت تمایل روی دکمه Use this template کلیک کنید تا وارد ویرایشگر قالب شوید.
3. در صفحه بعدی، نام ارائه خود را انتخاب کرده و مشخص کنید چه کسانی میتوانند آن را ببینند. در نسخه رایگان امکان اشتراک ارائه با یک گروه خاص وجود ندارد. بنابراین گزینه دوم، یعنی اشتراکگذاری در سراسر وب (Anyone on the web) را انتخاب کنید.
4. در این صفحه تمام بخشهای مربوط به Template انتخابی را میتوانید تغییر دهید. مثلا با کلیک روی هر قسمت از متن، امکان تغییر آن وجود دارد. همچنین با کلیک روی تصاویر، میتوانید تصویر جدیدی بارگذاری کنید. هنگام کار با متن، امکاناتی مثل تغییر فونت، تغییر رنگ، تیتربندی، ترازبندی و… در اختیارتان قرار میگیرد. همچنین امکان ارسال گیف و استیکر نیز وجود دارد.
نکته: در تمام اسلایدها، واترمارک برنامه پرزی در پایین صفحه قرار میگیرد. اگر میخواهید این واترمارک حذف شود، باید نسخه پولی Prezi را تهیه کنید.
آموزش طراحی گرافیکی با Prezi Design
پرزی دیزاین، ابزاری برای طراحی گرافیکی است. با ورود به این قسمت، چندین حالت مختلف برای ساخت تصاویر جدید در اختیارتان قرار میگیرد. از منوی سمت چپ، به موارد زیر دسترسی خواهید داشت:
- Infographics: قالبهای آماده ساخت اینفوگرافیک در اختیارتان قرار میگیرد.
- Designs for video: طراحیهای مربوط به ساخت ویدئو در این بخش قرار دارد.
- Slides: برای ساخت اسلایدهای مختلف در ارائه از این قسمت میتوانیم استفاده کنیم.
- Reports: برای طراحی انواع گزارش به کار میرود.
- Dashboards: برای طراحی پنل کاربری و انواع داشبورد مدیریتی استفاده میشود.
- Charts: به کمک این طرحهای آماده، میتوانیم انواع چارت و نمودار بسازیم.
- Maps: برای طراحی نقشه به کار میرود و شامل نقشه جهان، قاره آسیا، اروپا، آمریکا، آفریقا و… است.
- Posters: اگر میخواهید پوستر بسازید، این ابزار نرم افزار پرزی کمکتان میکند.
- Social media post: برای طراحی پستهای اینستاگرام، فیس بوک، پینترست، لینکدین، توییتر و… استفاده میشود.
- Email headers: برای طراحی گرافیکی ایمیلها میتوان از این قسمت کمک گرفت.
- YouTube Thumbnails: دیدید اول هر ویدئو یوتوب یک تصویر قرار دارد؟ به کمک این قسمت از برنامه پرزی میتوانید چنین تصاویری برای ویدئوهای Youtube خود طراحی کنید.
- Virtual background: برای طراحی پسزمینه ویدئوها به کار میرود.
- Create custom size: اگر میخواهید طراحی خود را در ابعاد دلخواه خودتان انجام دهید، این گزینه را انتخاب کنید.
- Upload a file: برای اضافه کردن فایلهای ارائه استفاده میشود. (فقط فرمتهای PPT، پی دی اف و DOC پذیرفته میشود.)
تنظیمات نهایی در Prezi Design
در این ابزار هم یک فیلتر رنگ داریم که به ما اجازه میدهد قالبهایی با یک رنگ مشخص را جدا کنیم.
بعد از انتخاب قالب و پیادهسازی طراحی خود، از بالای صفحه سمت راست، Share را بزنید. لینک موجود در صفحه، ارائه شما را نشان میدهد. میتوانید آن را برای هر کسی که میخواهید ارسال کنید. کار تمام است. فکر کنم مقدمات کار با برنامه پرزی را به خوبی یاد گرفتید 🙂
یک پیشنهاد جذاب:
همه ما Adobe را میشناسیم و از محصولات مختلف آن مثل فتوشاپ، ایندیزاین، Illustrator و… استفاده میکنیم. اما میدانستید ادوبی ابزاری هم برای ساخت ارائههای حرفهای دارد؟ Adobe Presenter یک افزونه است که با اضافه شدن به نرمافزار مایکروسافت پاورپوینت، قدرت واقعی ساخت ارائه را به شما نشان میدهد. به کمک این ابزار میتوانید به ارائههای خود صدا و المانهای تعاملی اضافه کنید. فرادرس در یک آموزش کاربردی، نحوه کار با ادوبی پرزنتر را کامل توضیح داده است. پیشنهاد میکنم با کلیک روی لینک، وارد صفحه این آموزش شوید.
جمع بندی معرفی و آموزش کار با برنامه پرزی
با مرور موارد بالا، شما کار با برنامه پرزی را تا حد قابل قبولی یاد میگیرید. حالا وقت تمرین بیشتر و انجام پروژههای واقعی است. چند ارائه برای کارهای خودتان بسازید و به مرور با کسب تجربه و آزمون و خطا، میتوانید به طور کامل به برنامه های مختلف پرزی مسلط شوید. در بخش نظرات تجربیات خودتان را از کار با نرم افزار Prezi با ما به اشتراک بگذارید.
بیشتر بخوانید: آموزش گذاشتن کادر در پاورپوینت 2010 تا 2019 در ویندوز و مکاواس