تبلیغات
ارزهای دیجیتال (Crypto)مطالب ویژه

کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ معرفی انواع کیف پول‌های رمزارزها

تبلیغات
4
(1)

دنیای ارز‌های دیجیتال روز به روز در‌حال گسترش است و امروزه کیف پول‌های متنوعی با ویژگی‌ها و امکانات متفاوت برای نگهداری و انجام تراکنش‌های ارز‌های دیجیتال وجود دارند. همین تنوع بالا ممکن است افراد را در انتخاب گزینه‌ای مناسب، دچار سردرگمی کند. آشنایی با انواع کیف پول‌های ارز دیجیتال به شما کمک می‌کند تا بتوانید بهترین گزینه را برای نگهداری و مدیریت رمز‌ارز‌ها انتخاب کنید.

در این مقاله به‌ معرفی انواع کیف پول سخت افزاری، نرم‌افزاری، کاغذی و تحت وب، پرداخته‌ام و راجع‌به ویژگی‌ها، مزایا و معایب آن‌ها توضیح داده‌ام؛ تا بتوانیم منبعی کامل و کاربردی در‌خصوص آشنایی با انواع کیف پول بیت کوین و سایر ارز‌های دیجیتال، به شما ارائه دهم.

اینم بخونید بد نیست: بهترین استخرهای ماینینگ دنیا کدامند؟ (آپدیت 2024)

ارز دیجیتال چیست؟

پیش از پرداختن به مفهوم و معرفی انواع کیف پول ارز دیجیتال، بد نیست ابتدا به‌صورت مختصر راجع‌به مفهوم «ارز دیجیتال»، توضیح دهم. ارز دیجیتال که به آن کریپتو‌کارنسی و رمز‌ارز نیز می‌گویند، یک دارایی همچون اسکناس است؛ با این تفاوت که که ماهیت فیزیکی ندارد و بر‌اساس علم رمز‌نگاری ایجاد شده است. یک تفاوت دیگر ارز‌های دیجیتال با اسکناس‌های معمولی، این است که ارز‌های دیجیتال، ماهیتی غیر‌متمرکز دارند؛ یعنی هیچ نهاد، سازمان یا دولتی آن‌ها را کنترل نمی‌کند.

شما می‌توانید ارز‌های دیجیتال را بدون وجود شخص ثالث و واسطه، برای شخص دیگری ارسال کنید. در‌واقع برای انتقال ارز‌های دیجیتال، هیچ‌ نیازی به مواردی همچون سیستم و درگاه بانکی و… نیست و انتقال ارز‌های دیجیتال، به‌صورت کاملا مستقیم، از شخصی به شخص دیگر امکان‌پذیر است.

از ویژگی‌های ارز‌های دیجیتال، باید به فرا‌مرز بودن آن‌ها نیز اشاره داشته باشم. در‌واقع شما برای استفاده از ارز‌های دیجیتال و انتقال آن‌ها، هیچ محدودیت مرزی و جغرافیایی نخواهید داشت. شما می‌توانید ارز‌های دیجیتال را در هر‌زمان و مکانی، برای شخصی بفرستید که در کشوری دیگر زندگی می‌کند. کل فرایند انتقال ارز‌های دیجیتال نیز، تنها چند دقیقه زمان می‌برد. این در‌حالی است که انتقال پول  از کشوری به کشور دیگر به شیوه سنتی، فرایندی بسیار وقت‌گیر و پر‌هزینه است.

کیف پول ارز دیجیتال چیست؟

شما برای داشتن ارز‌های دیجیتال، نگهداری آن‌ها و همچنین انجام تراکنش با استفاده از آن‌ها، نیازمند کیف پول ارز دیجیتال هستید. انواع کیف پول ارز دیجیتال شامل موارد مختلفی می‌شود که در ادامه راجع‌به آن‌ها توضیح داده‌ام. اما پیش از آن باید با مفهوم کیف پول ارز دیجیتال و کاربرد آن آشنا شوید.

کیف پول یا ولت (Wallet) ارز دیجیتال، نوعی برنامه نرم‌افزاری بوده که دارای کلید‌های خصوصی و عمومی است. کیف پول‌های ارز‌های دیجیتال، با اتصال به بلاک‌چین، امکان نگهداری، ارسال و دریافت ارز‌های دیجیتال را برای شما فراهم می‌کنند.

کلید عمومی و کلید خصوصی چیست؟

برای استفاده از انواع کیف پول‌های ارز دیجیتال، به کلید عمومی و کلید خصوصی نیاز دارید. اما کلید عمومی و کلید خصوصی ارز دیجیتال چه هستند؟

بگذارید برای درک بهتر دو مفهوم کلید عمومی و کلید خصوصی، کیف پول ارز دیجیتال را به یک حساب بانکی تشبیه کنیم. کلید خصوصی در کیف پول ارز دیجیتال، چیزی مشابه به پسورد حساب بانکی، رمز اول و رمز دوم کارت اعتباری شما است. کلید عمومی در ولت ارز دیجیتال نیز، همان شماره حساب شما است که دیگران با استفاده از آن می‌توانند مبالغ مختلف را به حساب شما واریز کنند. در ادامه این دو مفهوم را به‌صورت دقیق‌تر توضیح داده‌ام.

کلید خصوصی چیست؟

کلید خصوصی در‌واقع یک کد هش 256 بیتی است که از حروف و اعداد تشکیل شده است. شما برای آنکه بتوانید دارایی خود را به کیف پول‌های دیگر منتقل کنید، باید این کلید خصوصی را داشته باشید. به بیان دیگر تنها زمانی امکان انتقال دارایی شما از کیف پولتان به کیف پول دیگری امکان پذیر است که کلید خصوصی آن در دسترس باشد.

کلید خصوصی با استفاده از توابع رمزنگاری و کد هش، بر اساس پسورد کیف پول شما، ساخته می‌شود. دقت داشته باشید که شما باید در حفظ و نگهداری کلید خصوصی کیف پول ارز دیجیتال خود، بسیار دقت داشته باشید. اگر به هر شکل کلید خصوصی شما گم شود، از‌بین برود یا شخص دیگری به آن دسترسی پیدا کند، تمام دارایی شما که در کیف پولتان ذخیره کرده بودید، غیر‌قابل دسترسی می‌شود.

کلید عمومی چیست؟

کلید عمومی نیز همچون کلید خصوصی، ترکیبی از حروف و اعداد است. همان‌طور که اشاره داشتیم، کاربرد کلید خصوصی، چیزی شبیه به شماره حساب بانکی است. در‌واقع اگر کسی بخواهد مقداری دارایی دیجیتال به کیف پول شما انتقال دهد، باید کلید عمومی شما را در اختیار داشته باشد. همچنین اگر شما بخواهید دارایی خود را به کیف پول دیگری انتقال دهید، باید کلید عمومی آن کیف پول را داشته باشید.

در‌نهایت باید اشاره کنیم که معمولا فرمت کلید‌های عمومی در انواع کیف پول های ارز دیجیتال، متفاوت است.

اینم بخونید بد نیست: محبوب شدن مونرو در دارک وب | Monero به زودی جای بیت کوین را می‌گیرد!

آشنایی با انواع کیف پول ارز‌ دیجیتال

همان‌طور که گفتیم، کیف پول‌های ارز‌های دیجیتال انواع مختلفی دارند. انواع کیف پول های ارز دیجیتال، شامل موارد زیر است:

  • کیف پول‌های سرد (کلد وَلت):
      • کیف پول‌های سخت‌افزاری
      • کیف پول‌های کاغذی
  • کیف پول‌های گرم (هات وَلت):
    • کیف پول نرم‌افزاری
      • کیف پول‌های موبایل
      • کیف پول‌های دسکتاپ
    • کیف پول‌های تحت وب

کیف پول سرد و گرم چیست؟

همان‌طور که در دسته‌بندی بخش قبلی مشاهده کردید، انواع کیف پول های ارز دیجیتال به‌صورت کلی به دو بخش کیف پول‌های سرد (کلد ولت) و کیف پول‌های گرم (هات ولت) تقسیم می‌شوند. در ادامه راجع‌به این دو مفهوم توضیح داده‌ام. 

کیف پول سرد (کلد ولت) چیست؟

کیف پول سرد یا کلد ولت، به کیف پول‌هایی گفته می‌شود که خدمات آن‌ها آفلاین است. در این کیف پول‌ها کلید خصوصی به‌صورت فیزیکی، در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. به همین دلیل هک کردن کیف پول‌های سرد از راه دور، تقریبا غیر‌ممکن است. انواع کیف پول های ارز دیجیتال سرد شامل موارد زیر است:

  • کیف پول‌های سخت‌افزاری ارز دیجیتال
  • کیف پول‌های کاغذی ارز دیجیتال

کیف پول گرم (هات ولت) چیست؟

کیف پول گرم یا هات ولت، به کیف پول‌هایی گفته می‌شود که خدمات خود را به‌صورت آنلاین ارائه می‌کنند. معمولا کیف پول‌های گرم رایگان یا کم‌هزینه‌اند و استفاده از آن‌ها برای تمامی افراد به‌راحتی امکان پذیر است. همچنین به‌صورت کلی دسترسی به کیف پول‌های گرم، بسیار راحت‌تر است. انواع کیف پول های ارز دیجیتال گرم شامل موارد زیر است:

  • کیف پول‌های نرم‌افزاری ارز دیجیتال
    • کیف پول‌های موبایل
    • کیف پول‌های دسکتاپ
  • کیف پول‌های تحت وب ارز دیجیتال

اینم بخونید بد نیست: بلاک چین چطور به اهدای خون کمک می‌‌کند؟

کیف پول سخت‌افزاری ارز دیجیتال چیست؟

کیف پول سخت‌افزاری ارز دیجیتال چیست؟

باید بدانید که کیف پول‌های سخت‌‌افزاری ارز دیجیتال، امن‌ترین نوع ولت‌ها برای نگهداری رمز‌ارز‌ها، خصوصا بیت‌کوین هستند. اگر شما مقدار زیادی ارز دیجیتال دارید و قصد دارید آن را برای مدت طولانی، نگهداری کنید، بهترین گزینه برای شما، کیف پول‌های سخت‌افزاری ارز دیجیتال است. اما کیف پول سخت افزاری چیست؟ و چگونه می‌توان از آن استفاده کرد؟

کیف پول سخت افزاری (Hardware wallet) یک دستگاه فیزیکی است که به‌منظور نگهداری ارز‌های دیجیتال، در فضایی امن، طراحی شده است. امروزه انواع مختلفی از کیف پول‌های سخت افزاری ارز دیجیتال طراحی و ارائه شده است.

انواع کیف پول سخت افزاری ارز دیجیتال، دارای ویژگی‌های امنیتی بسیار پیشرفته هستند و کلید خصوصی را به‌صورت آفلاین در خود ذخیره می‌کنند. این دو ویژگی احتمال حمله هکر‌ها به این کیف پول‌ها و همچنین احتمال از دست رفتن دارایی ذخیره شده در آن‌ها را به میزان چشم‌گیری کاهش می‌دهد.

نحوه استفاده از انواع کیف پول های سخت افزاری ارز دیجیتال

با وجود این‌که ساختار فنی کیف پول‌های سخت‌افزاری بسیار پیشرفته و پیچیده است، اما استفاده از آن‌ها بسیار راحت است. شما می‌توانید به‌راحتی از این ولت‌ها برای ذخیره و انتقال ارز‌های دیجیتال خود به‌صورت امن و راحت، استفاده کنید. 

همان‌طور که گفتیم، انواع مختلفی از کیف پول‌ سخت افزاری برای نگهداری ارز‌های دیجیتال وجود دارد. هر‌یک از این کیف پول‌ها، دارای یک نرم‌افزار مخصوص هستند که شما برای استفاده از هر‌کدام از این ولت‌ها، باید نرم‌افزار مخصوص آن را از سایت رسمی آن دانلود کرده و روی سیستم شخصی خود نصب کنید. دانلود و نصب نرم‌افزار مخصوص کیف‌ پول‌های سخت‌افزاری روی یک دستگاه که به اینترنت متصل باشد، برای استفاده از این کیف پول‌ها، ضروری است.

شما پس از نصب نرم‌افزار مخصوص کیف پول سخت‌افزاری خود روی سیستم شخصی‌تان، می‌توانید کیف پول خود را به سیستم خود متصل کرده و از طریق نرم‌افزار، دارایی خود را کنترل کنید یا انتقال دهید.

برای انجام تراکنش نیز ابتدا باید درخواست خود را در نرم‌افزار ثبت کنید. درخواست شما به بخش سخت‌افزار فرستاده می‌شود تا به امضای کلید خصوصی برسد. در این مرحله شما باید حجم دارایی‌ای که می‌خواهید انتقال دهید و همچنین آدرس مقصد را به‌صورت فیزیکی تایید کنید. در نهایت تراکنش امضا شده، مجدد به بخش نرم‌افزار فرستاده می‌شود تا توسط نرم‌افزار وارد شبکه بلاک‌چین شود.

اینم بخونید بد نیست: آیا می‌توان ارز دیجیتال را به عنوان مهریه در نظر گرفت؟

آشنایی با انواع کیف پول سخت افزاری

امروزه کیف پول‌های بسیاری برای نگهداری و انتقال ارز‌های دیجیتال، طراحی و ارائه شده است. هر‌یک از این کیف پول‌ها، امکانات و ویژگی‌های خاصی را در اختیار شما قرار می‌دهند. در ادامه چهار مورد از محبوب‌ترین و پر‌استفاده‌ترین کیف پول‌های سخت‌افزاری ارز دیجیتال را معرفی کرده‌ایم.

1 – انواع کیف پول سخت افزاری لجر (Ledger)

لجر، محبوب‌ترین کیف پول سخت‌افزاری برای نگهداری و انتقال امن ارز‌های دیجیتال است. لجر یک شرکت فرانسوی است که به‌صورت تخصصی به ساخت کیف پول‌های سخت‌افزاری می‌پردازد. طراحی ولت‌های فیزیکی شرکت لجر، بسیار ساده است و رابط کاربری آن نیز کاملا راحت است و به سادگی می‌توان از آن استفاده کرد. انواع کیف پول های سخت افزاری لجر با استفاده از نمایشگر روی آن‌ها و نرم‌افزار Ledger Live قابل استفاده هستند. باید اشاره داشته باشیم که استفاده از کیف پول‌های نرم‌افزاری مای‌اتر ولت، الکتروم و مای‌سیلیوم به جای نرم‌افزار Ledger Live نیز امکان‌پذیر است.

انواع کیف پول سخت افزاری لجر شامل موارد زیر است:

  • لجر نانو اس
  • لجر نانو ایکس
  • لجر بلو

کیف پول‌های لجر نانو اس و لجر نانو ایکس تفاوت چندانی ندارند اما کیف پول لجر بلو امکانات بیش‌تری دارد و همچنین صفحه نمایش آن بزرگ‌تر و رنگی است.

2 – انواع کیف پول های سخت افزاری ترزور (Trezor)

کیف پول‌های ترزور نیز یکی دیگر از انواع کیف پول های سخت افزاری معتبر هستند که توسط شرکت ساتوشی‌لیز ساخته می‌شوند. این شرکت تجربه زیادی در ساخت کیف پول‌های سخت‌افزاری دارد و کیف پول‌هایی که توسط این شرکت ساخته می‌شود، جزء بهترین و امن‌ترین کیف پول‌های سخت‌افزاری موجود، است. جالب است بدانید که کیف پول ترزور وان (Trezor One) اولین کیف پول سخت‌افزاری برای نگهداری و انتقال بیت‌کوین بود که در سال 2014 توسط این شرکت، تولید و ارائه شد.

انواع کیف پول سخت افزاری ترزور:

  • کیف پول ترزور وان
  • کیف پول ترزور مدل تی

رابط کاربری کیف پول‌های سخت‌افزاری ترزور نیز بسیار عالی طراحی شده و استفاده از آن‌ها برای کاربران راحت است. همچنین باید اشاره داشته باشیم که کیف پول‌های سخت‌افزاری ترزور از تعداد زیادی از ارز‌های دیجیتال پشتیبانی می‌کنند.

3 – کیف پول سخت‌افزاری کول ولت (CoolWallet)

کیف پول کول ولت (CoolWallet) را می‌توان یکی از معتبر‌ترین، زیبا‌ترین و خوش‌دست‌ترین کیف پول‌‌ها در بین انواع کیف پول های سخت افزاری دانست. طراحی کیف پول کول ولت به‌شکل کارت‌های اعتباری است و همین امر باعث شده است که حمل و استفاده آن بسیار راحت باشد.

لازم به ذکر است که کیف پول کول ولت نسبت به رقبای خود، ارز‌های دیجیتال کمتری را پشتیبانی می‌کند. ازاین‌رو بهتر است پیش از خریداری این کیف پول، ارز‌هایی را که پشتیبانی می‌کند را بررسی کنید و مطمئن شوید که ارز‌های دیجیتال مد‌نظر شما را نیز جز آن‌ها باشد.

نکته دیگری که راجع‌به کیف پول سخت‌افزاری کول ولت باید به آن اشاره داشته باشیم این است که امکان اتصال آن از طریق بلوتوث به تلفن همراه هوشمند، امکان‌پذیر است. 

4 – کیف پول سخت‌افزاری کیپ کی (Keepkey)

آخرین مدلی که از انواع کیف پول فیزیکی یا همان سخت‌ افزاری، می‌خواهیم به شما معرفی کنیم، کیف پول کیپ کی (Keepkey) است. این کیف پول سخت‌افزاری با‌وجود این‌که به اندازه موارد قبلی مشهور و معتبر نیست، اما ویژگی‌های مثبت بخصوصی دارد که باعث می‌شود در مواردی نسبت به رقبای خود برتری داشته باشد. 

به‌عنوان مثال کیف پول کیپ کی، قیمت مناسب و منطقی‌تری نسبت به کیف پول‌های دیگر دارد. ازاین‌رو استفاده از آن بسیار مقرون‌به‌صرفه است. همچنین باید اشاره داشته باشیم که این کیف پول طراحی‌ای بسیار عالی و زیبا دارد و رابط کاربری آن کاملا راحت است و افراد مبتدی نیز می‌توانند به‌راحتی از آن استفاده کنند.

کیف پول سخت‌افزاری کیپ کی تنها در دو مورد، نسبت به انواع کیف پول های سخت افزاری که معرفی کردیم، ضعیف‌تر است:

  • کیف پول سخت‌افزاری کیپ کی از کوین‌ها و توکن‌های کم‌تری نسبت به موارد قبلی، پشتیبانی می‌کند.
  • کیف پول کیپ کی نسبت به انواع کیف پول های سخت افزاری دیگر که معرفی کردیم، سایز بزرگ‌تری دارد.

استفاده از کیف پول‌های سخت‌افزاری برای چه کسانی مناسب است؟

همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره داشتم، کیف پول‌های سخت‌افزاری برای افرادی مناسب است که مقدار زیادی ارز دیجیتال دارند و می‌خواهند آن را برای مدت طولانی نگه دارند. ازاین‌رو اگر شما به تازگی با سرمایه کم وارد بازار ارز‌های دیجیتال شده‌اید، استفاده از کیف پول‌های سخت‌افزاری برای شما توصیه نمی‌شود؛ زیرا این کیف پول‌ها هزینه نسبتا زیادی دارند.

همچنین کیف پول‌های سخت‌افزاری برای افرادی که روزانه معاملات زیادی انجام می‌دهند یا به اصطلاح تریدینگ می‌کنند، مناسب نیست. 

اما اگر مسئله امنیت برای شما بسیار پر‌اهمیت است، بهترین گزینه برای شما استفاده از کیف پول‌های سخت‌افزاری است؛ زیرا کیف پول‌های سخت‌افزاری، امنیت بسیار بالا‌تری نسبت به انواع کیف پول‌های دیگر برای بیت کوین و سایر ارز‌های دیجیتال دارند. 

همچنین باید بگویم که کیف پول‌های سخت‌افزاری از تعداد بسیار زیادی ارز دیجیتال پشتیبانی می‌کنند. ازاین‌رو اگر شما نیز جزء سرمایه‌گذارانی هستید که ارز‌های دیجیتال مختلفی را نگهداری می‌کنید، کیف پول‌های سخت‌افزاری، گزینه مناسبی برای شما به حساب می‌آیند. 

قیمت انواع کیف پول سخت افزاری

مسئله دیگری که راجع‌به انواع کیف پول سخت افزاری مطرح است، قیمت آن‌هاست. کیف پول‌های سخت‌افزاری معمولا قیمت متفاوتی دارند و قیمت آن‌ها بر اساس ویژگی‌هایشان، توسط شرکت سازنده آن‌ها، تعیین می‌شود.

نکته‌ای که وجود دارد این است که معمولا قیمت انواع کیف پول‌ های سخت افزاری ارز دیجیتال، زیاد است و خرید آن‌ها زمانی صرفه اقتصادی دارد که شما دارایی بسیار زیادی داشته باشید و امنیت کیف پول برایتان پر‌اهمیت باشد.

در‌نهایت اگر به‌دنبال یک کیف پول سخت‌افزاری خوب با قیمت مناسب هستید، بهترین گزینه برای شما، کیف پول‌های سخت‌افزاری لجر است.

کیف پول کاغذی ارز دیجیتال چیست؟

گفتیم که انواع کیف پول های ارز دیجیتال سرد یا همان کلد ولت‌ها، شامل کیف پول‌های سخت افزاری و کاغذی می‌شوند. در این بخش قصد داریم راجع‌به کیف پول‌های کاغذی و نحوه ساخت و استفاده از آن‌ها توضیح دهم.

در‌واقع کیف پول‌های کاغذی ارز دیجیتال، همان کلید خصوصی، کلید عمومی و آدرس ارز دیجیتال است که به‌صورت QR کد روی کاغذ چاپ می‌شوند و شما با استفاده از این کیف پول‌های کاغذی می‌توانید نسبت به دریافت یا انتقال ارز دیجیتال اقدام کنید.

نکته‌ای که باید به آن اشاره داشته باشیم این است که شما باید در نگهداری کیف پول‌های کاغذی بسیار دقت داشته باشید؛ زیرا در‌صورتی این تکه کاغذ به هر دلیلی گم شود یا از بین برود، دسترسی شما به حسابتان غیر‌ممکن خواهد شد.

استفاده از والت‌های کاغذی برای افرادی که با دنیای تکنولوژی و اینترنت به‌خوبی آشنایی ندارند، بسیار راحت‌تر است. از این‌رو اگر به‌دنبال داشتن یک کیف پول ارز دیجیتال هستید که بتوانید با استفاده از آن به‌راحتی دارایی خود را مدیریت و نگهداری کنید، کیف پول‌های کاغذی گزینه‌ای مناسب برای شما هستند.

بررسی مزایا و معایب کیف پول‌های کاغذی

به‌صورت کلی انواع کیف پول‌های کاغذی ارز دیجیتال، مزایا و معایبی دارند که در ادامه راجع‌به آن‌ها توضیح داده‌ایم:

  • مزایای کیف پول‌های کاغذی ارز دیجیتال
      • این کیف پول‌ها از امنیت نسبتا بالایی برخوردارند.
      • دسترسی و استفاده از این کیف پول‌ها، بسیار راحت است.
      • برای استفاده از کیف پول‌های کاغذی ارز دیجیتال، نیازی به اتصال به اینترنت نیست.
  • معایب کیف پول‌های کاغذی ارز دیجیتال
    • در‌صورتی که کیف پول کاغذی ارز دیجیتال گم شود یا از بین برود، دسترسی کاربر به دارایی‌اش، غیر‌ممکن می‌شود.

در‌نهایت باید بگوییم که کیف پول‌های کاغذی ارز دیجیتال، برای افرادی که قصد دارند دارایی خود را برای دراز‌مدت نگهداری کنند، گزینه مناسبی است. در‌صورتی که قصد استفاده از این نوع کیف پول را دارید، سعی کنید آن را در جایی امن و مطمئن نگهداری کنید. همچنین از نشان دادن اطلاعات درج شده روی کیف پول به اشخاص دیگر، خودداری کنید.

آشنایی با انواع کیف پول های نرم افزاری ارز دیجیتال

آشنایی با انواع کیف پول های نرم افزاری ارز دیجیتال

کیف پول‌‌های نرم‌افزاری ارز دیجیتال، به آن دسته از کیف پول‌هایی گفته می‌شود که به‌صورت برنامه‌هایی طراحی شده‌اند که می‌توان آن‌ها را روی تلفن همراه، کامپیوتر، لپ تاپ و… نصب کرد. کیف پول‌های نرم‌افزاری ارز دیجیتال شامل دو دسته کیف پول‌های موبایل و کیف پول‌های دسکتاپ می‌شود. در ادامه راجع‌به مزایا و معایب استفاده از کیف پول‌های نرم‌افزاری توضیح داده‌ام.

مزایای استفاده از انواع کیف پول ارز دیجیتال نرم‌افزاری

به‌صورت کلی، انواع کیف پول های ارز دیجیتال نرم‌افزاری، ویژگی‌های مختلفی دارند. کیف پول‌های نرم‌افزاری ارز دیجیتال نسبت به سایر کیف پول‌ها، مزایایی دارند که این مزایا شامل موارد زیر است:

  • استفاده از کیف پول‌های نرم‌افزاری ساده‌تر است: ‌این کیف پول‌ها به‌راحتی قابل دسترس‌اند و استفاده از آن‌ها نیز بسیار راحت است. شما می‌توانید کیف پول‌های نرم‌افزاری را روی تلفن همراه یا سیستم شخصی خود نصب کرده و از این نرم‌افزار‌ها برای نگهداری ارز‌های دیجیتال و انتقال آن‌ها، استفاده کنید.
  • کیف پول‌های ارز دیجیتال نرم‌افزاری، هزینه کم‌تری دارند: معمولا کیف پول‌های نرم‌افزاری رایگان‌ هستند و شما برای ساخت حساب کاربری و استفاده از آن‌ها برای نگهداری و انتقال امن ارز‌های دیجیتال خود، لازم نیست هزینه‌ای پرداخت کنید. البته باید اشاره داشته باشیم که برخی از انواع کیف پول های ارز دیجیتال نرم‌افزاری، رایگان نیستند؛‌ اما هزینه آن‌ها بسیار کم‌تر از کیف پول‌های سخت‌افزاری است.

معایب استفاده از انواع کیف پول های ارز دیجیتال نرم‌افزاری

باید بدانید که استفاده از کیف پول‌های ارز دیجیتال نرم‌افزاری معایبی نیز دارد؛ و شما پیش از انتخاب آن‌ها برای نگهداری و انتقال ارز‌های دیجیتال خود، باید راجع‌به ضعف‌ها و معایب این کیف پول‌ها نیز اطلاع داشته باشید. در ادامه راجع‌به برخی از مهم‌ترین معایب این کیف پول‌ها، توضیح داده‌ام:

  • کیف پول‌های ارز دیجیتال نرم‌افزاری امنیت کم‌تری نسبت به کیف پول‌های سخت‌افزاری دارند: کیف پول‌های نرم‌افزاری ارز دیجیتال، نسبت به انواع کیف پول سخت افزاری و کاغذی، امنیت کم‌تری دارند. البته این موضوع به این معنی نیست که امنیت کیف پول‌های نرم‌افزاری قابل اطمینان نیست. در‌صورتی که شما یک کیف پول نرم‌افزاری معتبر انتخاب کرده و موارد امنیتی را رعایت کنید، می‌توانید با خیال راحت از این کیف پول‌ها برای نگهداری و مدیریت ارز‌های دیجیتال خود، استفاده کنید.
  • اگر دستگاهی که کیف پول ارز دیجیتال شما روی آن نصب است دچار مشکل شود، ممکن است دارایی خود را از دست بدهید: نکته دیگری که راجع‌به کیف پول‌های ارز دیجیتال نرم‌افزاری وجود دارد، این است که اگر به‌هر شکلی دستگاهی که نرم‌افزار کیف پول ارز دیجیتال شما روی آن نصب است، دچار مشکل شود، ممکن است شما تمام دارایی دیجیتال خود را از دست بدهید. از‌این‌رو توصیه می‌کنیم برای جلوگیری از چنین اتفاقی هنگام بررسی انواع کیف های ارز دیجیتال نرم‌افزاری، گزینه‌ای را انتخاب کنید که قابلیت پشتیبان‌گیری داشته باشد.

کیف پول‌های موبایلی ارز دیجیتال

در بین انواع کیف پول های ارز دیجیتال، کیف پول‌های نرم‌افزاری مخصوص موبایل، بسیار رایج و محبوب هستند. علت محبوبیت کیف پول‌های موبایلی، در دسترس بودن و سهولت استفاده از آن‌ها است. یکی دیگر از دلایل این‌که کیف پول‌های موبایلی ارز دیجیتال بیش‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند، این است که این کیف پول‌ها معمولا رایگان‌اند.

شما می‌توانید کیف پول‌های موبایلی را روی تلفن شخصی خود نصب کرده و ارز‌های دیجیتال خود را در این کیف پول‌ها نگهداری کنید. کیف پول‌های نرم‌افزاری موبایلی، این امکان را به شما می‌دهند که فرایند انتقال ارز‌های دیجیتال را به‌راحتی و در کمتر از چند دقیقه انجام دهید.

معرفی انواع کیف پول‌های ارز دیجیتال اندروید و iOS

در حال حاضر، کیف پول‌های نرم‌افزاری موبایلی بسیاری طراحی و عرضه شده‌اند که تقریبا تمامی آن‌ها به‌صورت رایگان قابل دسترس هستند. در ادامه چند مورد از بهترین کیف پول‌های ارز دیجیتال برای نسخه‌های اندروید و iOS را معرفی کرده‌ام.

کیف پول ارز دیجیتال جکس (Jaxx)

کیف پول موبایلی جکس، یکی از بهترین و پر‌طرفدار‌ترین کیف پول‌های موبایلی است که برای هر‌دو سیستم عامل اندروید و iOS، در دسترس است. این کیف پول، بیش از 80 ارز دیجیتال مختلف را پشتیبانی می‌کند و استفاده از آن برای نگهداری و انتقال ارز‌های دیجیتال بسیار ساده است. در ادامه مزایا و معایب این کیف پول را مطرح کرده‌ایم:

  • مزایای کیف پول ارز دیجیتال جکس:
      • امکان استفاده از این کیف پول روی تمامی سیستم‌عامل‌ها وجود دارد.
      • کیف پول جکس طراحی‌ای بسیار ساده و کاربر‌پسند دارد.
      • کیف پول Jaxx دارای قابلیت پشتیبان‌گیری است.
  • معایب کیف پول ارز دیجیتال جکس:
    • فعال کردن تایید دو‌مرحله‌ای روی کیف پول ارز دیجیتال جکس امکان‌پذیر نیست.

کیف پول ارز دیجیتال کوینومی (Coinomi)

از بین انواع کیف پول های ارز دیجیتال برای موبایل، کیف پول کوینومی (Coinomi) یکی از بهترین و معروف‌ترین موارد است. این کیف پول امنیت بالایی دارد و استفاده از به‌صورت کامل رایگان، امکان‌پذیر است. در این کیف پول، امکان بک‌آپ گرفتن (پشتیبان‌گیری) وجود دارد. همچنین شما می‌توانید تایید دو مرحله‌ای را نیز در این کیف پول فعال کنید و خیالتان بابت ذخیره امن ارز‌های دیجیتال‌تان در این کیف پول راحت باشد.

  • مزایای کیف پول کوینومی:
    • در این کیف پول امکان فعال کردن تایید دو مرحله‌ای وجود دارد.
    • کیف پول کوینومی امکان پشتیبان‌گیری دارد.
    • نسخه دسکتاپ این کیف پول نیز موجود است.

کیف پول ارز دیجیتال مای‌سیلیوم (Mycelium)

از بین انواع کیف پول برای بیت کوین، مای‌سیلیوم (Mycelium) یکی از قدیمی‌ترین و بهترین کیف پول‌ها است. نقطه قوت اصلی این کیف پول، امنیت بالای آن است. البته باید اشاره داشته باشیم که متاسفانه کیف پول مای‌سیلیوم ویژگی تایید دو‌مرحله‌ای ندارد. این کیف پول علاوه بر بیت کوین، ارز دیجیتال اتریوم را نیز پشتیبانی می‌کند. در ادامه برای بررسی راحت‌تر، لیست مزایا و معایب این کیف پول ارز دیجیتال را ارائه کرده‌ام:

  • مزایای کیف پول ارز دیجیتال مای‌سیلیوم:
      • امنیت بالا
      • رابط کاربری ساده و جذاب
      • امکان درست کردن چندین حساب کاربری
      • امکان سینک شدن با انواع کیف پول‌های سخت‌افزاری
      • داشتن امکان بک‌آپ‌گیری
  • معایب کیف پول ارز دیجیتال مای‌سیلیوم:
    • تنها از دو ارز دیجیتال بیت‌کوین و اتریوم پشتیبانی می‌کند.
    • امکان فعال کردن تایید دو‌مرحله‌ای را ندارد.
    • این کیف پول نسخه دسکتاپ ندارد و تنها از سیستم‌عامل‌های اندروید و iOS پشتیبانی می‌کند.

کیف پول ارز دیجیتال بلاک‌چین (Block Chain)

می‌توان گفت که کیف پول بلاک‌چین در بین انواع کیف پول های بیت کوین و سایر ارز‌های دیجیتال، کم‌ترین کارمزد تراکنش را دارد. نکته دیگری که راجع‌به این کیف پول باید به آن اشاره داشته باشیم، این است که تمامی امکانات آن، کاملا رایگان است. این کیف پول ارز دیجیتال نیز مانند اکثر موارد دیگر که معرفی کردیم، دارای امکان پشتیبان‌گیری است. 

یکی از بهترین مزایای کیف پول ارز دیجیتال بلاک‌چین، داشتن صرافی داخلی است. ازاین‌رو شما با داشتن یک حساب کاربری در این کیف پول، می‌توانید از آن علاوه بر نگهداری ارز‌های دیجیتال، برای مبادله ارز‌ها و تریدینگ نیز استفاده کنید.

  • مزایای کیف پول ارز دیجیتال بلاک‌چین:
      • ارائه تمامی امکانات به‌صورت رایگان
      • دریافت کارمزد تراکنش بسیار کم
      • پشتیبانی از ارز‌های دیجیتال مختلف
      • رابط کاربری جذاب و راحت
      • دارای امکان پشتیبان‌گیری
  • معایب کیف پول ارز دیجیتال بلاک‌چین:
    • کیف پول ارز دیجیتال بلاک‌چین، نسخه دسکتاپ ندارد.

کیف پول ارز دیجیتال تراست (Trust)

می‌توان گفت که یکی از معروف‌ترین کیف پول‌های ارز دیجیتال، کیف پول تراست (Trust) است. تراست ولت توسط کمپانی Six Days LLC ساخته شده است که این کمپانی نیز متعلق به شخصی به‌نام ویکتور راد چنکو است.

این کیف پول تحت نظر صرافی بایننس است و از ارز‌های دیجیتال زیادی، پشتیبانی می‌کند. همچنین شما می‌توانید در کیف پول تراست ولت، به‌وسیله صرافی بایننس، فعالیت‌هایی همچون خرید و فروش ارز‌های دیجیتال را نیز انجام دهید.

در ادامه لیستی از مهم‌ترین مزایا و معایب این ارز دیجیتال را ارائه کرده‌‌ام:

  • مزایای کیف پول ارز دیجیتال تراست:
      • استفاده از تمامی امکانات این کیف پول کاملا رایگان است.
      • شما می‌توانید از این کیف پول علاوه بر نگهداری ارز‌های دیجیتال، برای خرید و فروش و مبادله آن‌ها با یکدیگر نیز استفاده کنید.
      • کیف پول Trust، دارای قابلیت پشتیبان‌گیری است.
      • این کیف پول رابط کاربری بسیار راحتی دارد.
      • می‌توان گفت که کیف پول تراست ولت، یکی از امن‌ترین کیف پول‌های ارز دیجیتال است.
  • معایب کیف پول ارز دیجیتال تراست:
    • کیف پول تراست ولت نسخه دسکتاپ ندارد.
    • این کیف پول از تمامی ارز‌های دیجیتال پشتیبانی نمی‌کند.

کیف پول ارز دیجیتال اکسودوس Exodus

آخرین مورد از انواع کیف پول های ارز دیجیتال موبایلی، کیف پول اکسودوس (Exodus) است. این کیف پول با رابط کاربری ساده‌ای که دارد، باعث شده است تا برای تمامی افراد از مبتدی تا حرفه‌ای، گزینه مناسبی باشد. کیف پول ارز دیجیتال اکسودوس یک کیف پول چند ارزی است. همچنین باید بگوییم که امکان اتصال کیف پول اکسودوس به کیف پول سخت‌افزاری ترزور وجود دارد.

نکته مهمی که راجع‌به کیف پول اکسودوس باید به آن اشاره داشته باشیم این است که این کیف پول کاربران ایرانی را تحریم کرده است. ازاین‌رو شما برای استفاده از کیف پول ارز دیجیتال اکسودوس، باید از فیلتر شکن (vpn) استفاده کنید.

  • مزایای کیف پول ارز دیجیتال اکسودوس:
      • رابط کاربری ساده و جذاب
      • دارای خدمات پشتیبانی 24 ساعته از طریق نرم‌افزار و سایت
      • دارای صرافی داخلی
      • پشتیبانی از 60 ارز دیجیتال مختلف
  • معایب کیف پول ارز دیجیتال اکسودوس:
    • کارمزد صرافی داخلی این کیف پول بالا است.
    • برای ایران تحریم است.

آشنایی با انواع کیف پول های ارز دیجیتال برای دسکتاپ

علاوه بر کیف پول‌های ارز دیجیتال که به‌صورت نرم‌افزار‌های موبایلی قابل استفاده هستند، کیف پول‌هایی وجود دارند که به‌صورت نرم‌افزار‌هایی برای دسکتاپ طراحی و ارائه شده‌اند. البته همان‌طور که در معرفی برخی از انواع کیف پول های ارز دیجیتال اندروید و iOS اشاره داشتم، برخی از کیف پول‌ها هردو نسخه موبایل و دسکتاپ را ارائه کرده‌‌اند. کیف پول‌های معتبری که که هم نسخه موبایل دارند و هم نسخه دسکتاپ، شامل موارد زیر هستند:

  • کیف پول ارز دیجیتال اکسودوس (Exodus)
  • کیف پول ارز دیجیتال کوینومی (Coinomi)
  • کیف پول ارز دیجیتال جکس (Jaxx)

در ادامه به معرفی برخی دیگر از انواع کیف پول‌های ارز دیجیتال که برای دسکتاپ ارائه شده‌اند، پرداخته‌ام.

کیف پول ارز دیجیتال الکتروم (Electrum)

در بین انواع کیف پول بیت کوین، کیف پول الکتروم (Electrum)، یکی از بهترین گزینه‌ها است. در‌واقع این کیف پول تنها از ارز دیجیتال بیت‌کوین پشتیبانی می‌کند. پس اگر دارایی شما تنها بیت کوین است و قصد دارید آن را در یک کیف پول معتبر و امن نگهداری کنید، کیف پول الکتروم می‌تواند گزینه خوبی برای شما باشد. همان‌طور که در معرفی کیف پول‌های ارز دیجیتال سخت‌افزاری اشاره داشتم، شما می‌توانید کیف پول‌های سخت‌افزاری ترزور و لجر نانو اس را با کیف پول نرم‌افزاری الکتروم، ست کرده و برای مدیریت و انتقال دارایی خود در این کیف پول‌های سخت‌افزاری، از آن استفاده کنید.

  • مزایای کیف پول نرم‌افزاری ارز دیجیتال الکتروم (Electrum):
      • دارای قابلیت بک‌آپ گیری
      • امنیت بالا
      • کارمزد تراکنش کم
      • امکان همگام‌سازی با کیف پول‌های سخت‌افزاری لجر نانو اس و ترزور
      • رابط کاربری ساده و جذاب
  • معایب کیف پول نرم‌افزاری ارز دیجیتال الکتروم (Electrum)
    • این کیف پول تنها از بیت کوین پشتیبانی می‌کند.

کیف پول نرم‌افزاری ارز دیجیتال اتمیک (Atomic Wallet)

کیف پول ارز دیجیتال اتمیک (Atomic Wallet) یک کیف پول نرم‌افزاری رایگان برای دسکتاپ است که تمامی امکانات خود را به‌صورت رایگان در اختیار کاربران خود قرار داده است. اتمیک رابط کاربری بسیار ساده‌ای دارد؛ به‌‌طوری‌که تمامی افراد، از مبتدی تا حرفه‌ای می‌توانند به‌راحتی از آن استفاده کنند.

این کیف پول نرم‌افزاری از بیش از 500 ارز دیجیتال مختلف پشتیبانی می‌کند. همچنین باید بگوییم که این کیف پول امنیت بسیار بالایی دارد و گزینه‌ای خوب برای نگهداری و انتقال دارایی شما است. در ادامه راجع‌به ویژگی‌های این کیف پول توضیح داده‌ام:

ویژگی‌های کیف پول ارز دیجیتال اتمیک (Atomic Wallet):

  • کیف پول ارز دیجیتال اتمیک امنیت بسیار بالایی دارد.
  • از سیستم‌عامل‌های مختلف پشتیبانی می‌کند.
  • رابط کاربری این کیف پول بسیار ساده و راحت است.
  • کیف پول اتمیک قابلیت پشتیبان‌گیری نیز دارد.

کیف پول نرم‌افزاری ارز دیجیتال کوپی (Copay)

آخرین مورد از انواع کیف پول ارز دیجیتال که می‌خواهم به معرفی آن بپردازم، کیف پول نرم‌افزاری ارز دیجیتال کوپی (Copay) است. این کیف پول با‌وجود آنکه یکی از بهترین کیف پول‌های ارز دیجیتال نرم‌افزاری است، اما به اندازه موارد دیگر در بین افراد شناخته شده نیست. این کیف پول در ابتدا توسط کمپانی بیت‌پی (BITPAY) فقط برای نگهداری و انتقال بیت‌کوین طراحی شده بود؛ اما طی چند آپدیت، ارز‌های دیجیتال اتریوم، بیت‌کوین کش و ریپل نیز به این کیف پول اضافه شدند.

جالب‌ترین ویژگی کیف پول ارز دیجیتال کوپی چند امضایی بودن آن است. در‌واقع این کیف پول به کاربران خود اجازه می‌دهد که دارایی‌هایشان را با مشارکت افراد دیگر مدیریت و نگهداری کنند. البته باید بدانید که در این حالت، اگر کسی بخواهد بخشی از دارایی را انتقال دهد، باید تمامی افرادی که امضای آن‌ها در آن حساب ثبت شده است، آن را تایید کنند تا انتقال انجام شود. در ادامه ویژگی‌های این کیف پول را به‌صورت فهرست ارائه کرده‌ایم.

ویژگی‌های کیف پول نرم‌افزاری ارز دیجیتال کوپی (Copay):

  • رابط کاربری ساده و مناسب
  • دارای امکان چند امضایی بودن حساب‌ها
  • امنیت بالا

راه‌هایی برای بالا بردن امنیت انواع کیف پول های ارز دیجیتال نرم‌افزاری

همان‌طور که اشاره داشتم به‌صورت کلی، امنیت کیف پول‌های ارز دیجیتال نرم‌افزاری کم‌تر از امنیت کیف پول‌های سخت‌افزاری است. با این وجود، نکاتی وجود دارد که اگر آن‌ها را رعایت کنید، امنیت کیف پول نرم‌افزاری شما تا حد زیادی بالا‌ می‌رود و شما می‌توانید با خیال راحت دارایی دیجیتال خود را در کیف پول‌های نرم‌افزاری، نگهداری کنید. این نکات، شامل موارد زیر است:

  • کلید‌هایی خصوصی کیف پول ارز دیجیتال خود را به‌صورت آفلاین و در مکانی امن نگهداری کنید.
  • به یک شبکه اینترنت ایمن وصل شوید.
  • استفاده از آنتی ویروس‌های قوی، احتمال هک شدن را بسیار کاهش می‌دهد. پس بهتر است برای دستگاهی که کیف پولتان روی آن قرار دارد، یک آنتی ویروس قوی نصب کنید.
  • وارد سایت‌های مشکوک نشوید و تبلیغات‌های مشکوک را نیز باز نکنید.
  • اگر معاملات روزانه انجام می‌دهید، بهتر است از کیف پول جداگانه‌ای برای انجام معاملات استفاده کنید.
  • حین بررسی انواع کیف پول های ارز دیجیتال و انتخاب آن‌ها، موردی را انتخاب کنید که ویژگی تایید دو‌مرحله‌ای داشته باشد و پس از ساخت حساب کاربری، تایید دو‌مرحله‌ای را فعال کنید.
  • یک رمز عبور قوی برای کیف پول خود انتخاب کنید.
  • حتما از کیف پول ارز دیجیتال خود بکاپ بگیرید تا در صورت بروز هرگونه مشکل، امکان بازگردانی دارایی‌تان وجود داشته باشد.

کیف پول‌های ارز دیجیتال تحت وب

آخرین مورد از انواع کیف پول های ارز دیجیتال، که می‌خواهم به معرفی آن‌ها بپردازم، کیف پول‌های تحت وب است. برای استفاده از کیف پول‌های ارز دیجیتال تحت وب، نیازی به داشتن نرم‌افزار، سخت‌افزار و… نیست. شما برای دسترسی به حساب و مدیریت دارایی خود در این کیف پول‌ها، تنها به یک دستگاه متصل به اینترنت که یک مرورگر روی آن نصب شده باشد، نیاز دارید؛ چرا‌که این کیف پول‌ها، به‌صورت آنلاین اجرا می‌شوند. به بیان دیگر، شما با استفاده از کیف پول‌های تحت وب ارز‌های دیجیتال، می‌توانید دارایی خود را از طریق مرورگر وب خود، کنترل کنید.

مزایا و معایب استفاده از انواع کیف پول ارز دیجیتال تحت وب

باید بگویم که به‌صورت کلی، دسترسی و استفاده از کیف پول‌های ارز دیجیتال تحت وب، بسیار راحت‌تر از سایر کیف پول‌های ارز دیجیتال است. از سوی دیگر باید این موضوع را نیز در نظر داشت که امنیت این مورد، بسیار کم‌تر از سایر موارد است. پس اگر می‌خواهید یک دارایی را برای کوتاه مدت یا به‌صورت موقتی نگهداری کنید، این کیف پول‌ها گزینه‌ای مناسب برای شما هستند. به هیچوجه کیف پول‌های ارز دیجیتال تحت وب، برای نگهداری طولانی مدت دارایی‌های زیاد، یا انجام روزانه معاملات توصیه نمی‌شود.

آشنایی با انواع کیف پول ارز دیجیتال تحت وب

در ادامه به معرفی برخی از بهترین موارد از بین انواع کیف پول های ارز دیجیتال تحت وب پرداخته‌ام:

  • کیف پول تحت وب مای اتر ولت MyEtherWallet:
      • استفاده از این کیف پول کاملا رایگان است.
      • این کیف پول برای نگهداری امن دارایی شما، کلید خصوصی را در خود ذخیره نمی‌کند و کلید‌های خصوصی روی سیستم‌عامل کاربران ذخیره می‌شوند.
      • کلید‌های خصوصی این کیف پول با استفاده از فناوری‌ای خاص، به‌صورت تصادفی تولید می‌شوند.
  • کیف پول تحت وب بلاک‌چین (Blockchain):
      • کیف پول تحت وب بلاک‌چین، محیط کاربری ساده و جذابی دارد و به همین دلیل گزینه‌ای مناسب برای افراد مبتدی است.
      • این کیف پول برای سیستم‌عامل‌های اندروید و iOS نیز نسخه نرم‌افزاری ارائه کرده‌ است.
  • کیف پول تحت وب پیمنت (Payments):
    • این کیف پول از تعداد زیادی ارز دیجیتال پشتیبانی می‌کند.
    • امکانات کیف پول ارز دیجیتال پیمنت کاملا رایگان در اختیار کاربران قرار می‌گیرد.

مقایسه انواع کیف پول ارز دیجیتال

در این مقاله به‌صورت کامل و مفصل با انواع کیف پول های ارز دیجیتال و ویژگی‌ها، مزایا و معایب هر‌یک از آن‌ها، آشنا شدید. ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که در نهایت از بین تمامی موارد، کدام کیف پول بهترین گزینه برای ذخیره و انتقال امن ارز‌های دیجیتال است؟

در پاسخ به این سوال باید بگویم که این مورد، کاملا وابسته به نوع نیاز شما و امکاناتی که در اختیار دارید است. به عنوان مثال اگر قصد دارید دارایی زیادی را به‌مدت طولانی نگهداری کنید، ابتدا کیف پول‌های سخت‌افزاری و سپس کیف پول‌های کاغذی گزینه مناسبی برای شما هستند. یا اگر می‌خواهید به‌صورت روزانه به انجام معاملات بپردازید، انواع کیف پول های ارز دیجیتال نرم‌افزاری، گزینه بهتری برای شما به حساب می‌آیند.

در نهایت شما باید بر اساس ویژگی‌ها، مزایا و معایبی که راجع‌به هر‌یک از انواع کیف پول‌های ارز دیجیتال مطرح کردم و همچنین کاربردی که از یک کیف پول انتظار دارید، بهترین گزینه را برای خودتان انتخاب کنید.

چقدر این محتوای آموزشی برایتان مفید بود؟

از راست به چپ (سمتِ راست 1 ستاره، سمتِ چپ 5 ستاره)

میانگین 4 / 5. امتیاز شما ثبت شد: 1

اولین نفری باشید که بازخوردتان را ثبت می‌کنید

تبلیغات

محمد انوری

مرتب باید ساخت. گاهی یک محصول، گاهی یک اثر هنری و گاهی لبخندی شیرین بر لبانِ دیگری.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا