تبلیغات
کاربردی

آموزش الکترونیک کارمندان چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟

تبلیغات
4
(1)

در این آموزش، به نحوه آموزش الکترونیک کارمندان، خواهیم پرداخت. مدیران سازمان‌ها و مؤسسات برای ارتقای سطح علمی کارمندان، بهبود عملکرد کیفی سازمان و افزایش بهره‌وری مجموعه، نیاز دارند تا همواره آموزش‌های الکترونیک آپدیت ارائه دهند. برای آگاهی از دلایل و ضرورت این امر مهم، در ادامه با ما همراه باشید.

راهنمایی در مورد مشکلی که دارید:

در صورتیکه در مورد این مطلب سوال یا مشکلی دارید کارشناسان شرکت همراه رایانه بصورت شبانه روزی پاسخگوی شما می باشند. کافیست شماره زیر را با تلفن ثابت و بدون پیش شماره، شماره گیری نمایید:
۹۰۹۹۰۷۰۳۴۵

مقدمه آموزش الکترونیک کارمندان

فرض کنید در یک روز سرد زمستان، برای انجام امور اداری تان، به یک شرکت مراجعه کرده و پس از دریافت نوبت و کلی منتظر ماندن برای این که نوبت شما برسد؛ متوجه شوید که آن کارمند برای شرکت در یک دوره حضوری، میز کارش را ترک خواهد نمود و پس از چند ساعت دوباره به کارش ادامه خواهد داد. به عنوان ارباب رجوع، در این شرایط، چه حسی به شما دست می‌دهد؟

آموزش‌های پیشنهادی

از طرف دیگر، خودتان را به جای آن کارمندی بگذارید که روزانه با چندصد مراجعه کننده سروکار دارد و اگر برای شرکت در یک دوره آموزشی دو ساعته، میز کارش را ترک نماید؛ بعد از برگشتن به سر جای خود، با حجم انبوهی از درخواست ها و پرونده ها مواجه خواهد شد که سر و ته شان معلوم نبوده و ساعت ها زمان می‌برد تا آن ها را هندل نماید. در این شرایط، آیا شرکت در آن کلاس دو ساعته برایتان خوشایند خواهد بود؟

روشن است که برای کارمندان یک سازمان یا حتی یک شرکت یا مؤسسه، تشکیل شدن کلاس های حضوری در تایم کاری یا خارج از آن تایم، می‌تواند استرس زا باشد. چرا که افراد نیاز دارند تا در زمان فراغت خود و طبق برنامه ریزی های قبلی شان از آموزش های علمی، فنی و مهارتی بهره ببرند.

آموزش الکترونیک کارمندان چیست

از طرف دیگر باید کارفرما و مدیران را درک کنیم که برای آموزش دادن به کارمندان باید یک برنامه ریزی دقیق داشته باشند تا بتوانند بدون مشکل به آموزش آنلاین کارکنان بپردازند. اگر هنوز محتوای آموزشی آماده برای این کار در نظر نگرفته‌اید، می‌توانید از ویدیوهای آموزشی فرادرس برای تولید محتوا و آموزش الکترونیک برای کارمندان استفاده کنید. برای مشاهده این آموزش‌ها بر روی لینک زیر کلیک کنید.

تاریخچه آموزش الکترونیک کارمندان در ایران

اگر از آموزش های قبل از انقلاب دانشگاه آزاد و آموزش های فراگیر دانشگاه پیام نور، فاکتور بگیریم؛ می‌توان ادعا کرد که آموزش الکترونیک در سطح گسترده از آغاز همه گیری کرونا یعنی تقریباً از دو سال پیش، شروع شده و به محبوبیت عمومی رسیده است. در انتهای دهه 70 هجری شمسی، نرم افزار آموزش مجازی تحت عنوان Learning Management System که اصطلاحاً LMS نیز نامیده می‌شود؛ پا به عرصه آموزش گذاشت و ابتدای فعالیت آن نیز از دانشگاه تهران کلید خورد. تا این که در سال 1380 هجری شمسی، به کارگیری این روش در قالب 9 درس آموزشی، برای دانشجویان روزانه در نیم سال اول سال تحصیلی یعنی از مهر ماه، به طور رسمی آغاز شد. از سال 1380 در دانشگاه ها، مؤسسات علمی و آموزشی، اساتید شروع به برگزاری جلسات آموزشی کردند تا این که از سال 1385 به بعد در قالب سایت های انتقال مطالب علمی و ارائه دهنده دوره های آموزشی در حوزه خدمات مجازی یادگیری، بهره برداری شده و در ابتدای اپیدمی کرونا به اوج خود رسید. امروزه آموزش الکترونیک، یکی از برترین متدهای آموزشی در ایران به حساب می‌آید.

چرا آموزش الکترونیک کارمندان

اگر آموزش‌های مربوط به کارمندان به صورت الکترونیک و غیرحضوری برگزار شود؛ افراد می‌توانند در هر مکان یا در حال انجام امور روزانه در کلاس‌ها شرکت کرده و از آموزش‌های آن بهره ببرند. علاوه بر آن، از میزان هزینه‌ها کاسته شده و در زمان هم مدیریت می‌شود. در این صورت، از بی نظمی‌های ناشی از برگزاری حضوری کلاس‌ها هم کاسته خواهد شد.

فرض کنید یک خانم خانه دار اگر مجبور باشد تا در کلاس حضوری سازمان یا مؤسسه محل فعالیت خود، شرکت کند؛ علاوه بر تایم کاری، مجبور است که در یک بازه زمانی اضافی دیگر نیز از فرزندش دور بماند. این در حالی است که اگر آموزش‌ها الکترونیک باشد؛ آن خانم می‌تواند به صورت غیرحضوری و در مشایعت فرزندش آموزش‌های لازم را به ببیند.

همراهان گرامی، در باب مزیت‌های آموزش الکترونیک کارمندان، بهتر است بیشتر توضیح داده شود. چرا که هر کدام از افراد حق دارند از مزیت‌ها و معایب متد آموزشی خود اطلاع پیدا کرده و با آگاهی کامل، روش مورد علاقه‌شان را انتخاب کنند. در ادامه، به تشریح مزایای آموزش الکترونیک خواهیم پرداخت.

انعطاف پذیری

تمام کارمندان سازمان ها و مؤسسات در یک سطح آموزشی قرار ندارند. برای دانش پذیران در سطح مبتدی، بسیار مهم است که پس از گذراندن آموزش های پایه وارد مرحله آموزش های پیشرفته شوند و آموزش الکترونیک این امکان را برای آن ها فراهم می‌نماید.

به نحوی که برای هر کدام از افراد با هر سطح علمی و مهارتی، این امکان وجود دارد که مطالب آموزشی را چند بار پخش کرده و یا جلسات ضبط شده را بازپخش کند. همان طور که می‌دانید؛ در کلاس های حضوری این امکان وجود ندارد و پس از تدریس استاد و اتمام جلسه، امکان بازپخش مطالب تدریس شده وجود ندارد.

صرفه جویی در زمان

برای هر فردی که در کلاس آموزشی حضوری شرکت می‌کند؛ نیاز است تا از مکانی که در آن حضور دارد؛ حرکت کرده و به محل برگزاری دوره آموزش برود. اگر این فرد ساکن تهران یا شهرهای شلوغ باشد؛ ساعت ها زمان می‌برد تا در محل برگزاری دوره آموزشی، حضور یابد.

این در حالی است که اگر دوره آموزشی کارمندان به صورت غیرحضوری یا الکترونیک برگزار شود؛ کارمند مورد نظر از مکانی که در آن حضور دارد؛ با استفاده از کامپیوتر، لپ تاپ، تبلت یا تلفن همراه شخصی خود وارد کلاس آموزشی مجازی شده و به آموزش می‌‎پردازد و در واقع در زمان تلف شده برای تردد با وسایل نقلیه جهت حضور در کلاس حضوری صرفه جویی می‌شود.

جلوگیری از اتلاف هزینه

در برگزاری کلاس‌های حضوری، مدیران و رؤسای سازمان‌ها علاوه بر هزینه برگزاری کلاس، هزینه‌هایی از قبیل اجاره سالن آموزشی یا پذیرایی از کارمندان را متحمل می‌شوند. از طرف دیگر، کارمندان نیز برای حضور در کلاس، با هزینه‌هایی مثل تردد با وسایط حمل و نقل عمومی یا توقف خودروی شخصی در پارکینگ را روبرو هستند. در برگزاری دوره‌های آموزشی آنلاین و مجازی، دیگر خبری از هزینه تردد در خیابان‌ها یا هزینه اجاره سالن و پذیرایی از کارمندان نیست و کارمندان بدون صرف هیچ کدام از این هزینه‌ها می‌توانند در جلسات آموزشی حاضر شوند.

چرا آموزش الکترونیک کارمندان

افزایش تعاملات بین کارمندان

در کلاس های آموزش حضوری، معمولاً اساتید به عنوان متکلم وحده عمل می‌کنند و کمتر پیش می‌آید که در قالب کنفرانس های گروهی به بحث و ارائه نظر در خصوص مباحث مورد تدریس بپردازند اما در کلاس های غیرحضوری این چنین نیست و افراد برای تکمیل یا اشتراک گذاری دانش و آموخته های خود در گروه های آموزشی، به تبادل اطلاعات پرداخته و به این ترتیب، تعاملات بین کارمندان افزایش می‌یابد.

افزایش رضایت مندی شغلی کارمندان

برای بسیاری از مدیران سازمان‌ها، اولویت اصلی و مهم این است که کارمندان بدون استرس و در کمال آرامش، از آموزش‌ها بهره ببرند. چرا که اگر کارمند با دغدغه فکری بر سر کلاس حضور یابد؛ نه تنها از آن کلاس آموزشی بهره نمی‌برد؛ بلکه بازده و کارایی او در پُست محل خدمتش نیز اُفت می‌کند.

از آنجایی که کلاس‌های آموزش الکترونیک کارمندان، انعطاف پذیر بوده و باعث صرفه جویی در زمان کارمند و جلوگیری از اتلاف هزینه‌های او می‌شود؛ بنابراین می‌توان ادعا کرد که هر کارمندی بدون هیچ دغدغه فکری در کلاس‌های مجازی شرکت خواهد نمود و در نهایت آرامش به بالا بردن سطح آگاهی خود در زمینه پست مورد فعالیتش خواهد پرداخت.

از آنجایی که بالا رفتن سطح توانمندی‌های کارمند با افزایش کارایی او در انجام امور و افزایش بهره‌وری سازمان، ارتباط مستقیم دارد؛ بنابراین ارتقای شغلی کارمند و افزایش حقوقش او را هم در پی خواهد داشت. لذا می‌توان نتیجه گرفت که آموزش الکترونیک کارمندان بر افزایش رضایتمندی شغلی آنان نیز تأثیر خواهد گذاشت.

افزایش رضایت مندی شغلی کارمندان

پلتفرم آموزش الکترونیک کارمندان

دوستان و همراهان عزیز، حال که با مزایای آموزش مجازی آشنا شدید؛ بر آن شدیم تا یک پلتفرم پرکاربرد در حوزه آموزش های الکترونیک را به حضورتان معرفی کنیم. این پلتفرم یکی از برترین نرم افزارهای آموزش مجازی می‌باشد و تاکنون مورد توجه بسیاری از شرکت های بزرگ و معروف قرار گرفته است.

پلتفرم آموزش غیرحضوری فرادرس

پلتفرم آموزش غیرحضوری فرادرس، با بیش از 21000 ساعت آموزش و با بهره گرفتن از 1800 نفر از اساتید مجرب در شاخه‌های علمی، مهارتی و تخصصی با بیش از 5600 عنوان آموزشی بروز برای حوزه‌های مختلف مهارتی، فنی، علمی در سطوح پایه، مبتدی و پیشرفته به ارائه خدمات آموزشی پرداخته است. حال ممکن است این سؤال برایتان پیش آمده باشد که در این پلتفرم، آموزش‌ها به چه صورتی خواهند بود؟ باید به اطلاعتان برسانم که آموزش‌های الکترونیک کارمندان در پلتفرم فرادرس می‌تواند هم به صورت ویدئوهای آموزشی ارائه شوند و هم به صورت ویبنارها یا دوره‌های مجازی!

چه مؤسسات و شرکت هایی از آموزش های الکترونیک فرادرس استفاده کرده‌اند؟

جالب است بدانید که شرکت‌ها و سازمان‌هایی مثل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان همیاری شهرداری‌های استان خراسان رضوی، سازمان مدیریت درمان تأمین اجتماعی فارس، نظام مهندسی استان مرکزی، شرکت گسترش صنایع ریلی ایران، شرکت صنایع ورق ایران، پردازش الکترونیک راشد سامانه (پارسا) و غیره از آموزش سازمانی فرادرس استفاده کرده‌اند.

علاوه بر شرکت‌ها و سازمان‌هایی که از آن‌ها نام برده شد؛ بانک‌هایی مثل بانک ملت، بانک توسعه تعاون و یا دانشگاه‌های به نامی مثل دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه علامه و غیره در 130 حوزه تخصصی و با آماری بالغ بر ۴۵,۰۰۰,۰۰۰ ساعت حضور در دوره‌های آموزشی برای بیش از ۱,۵۰۰,۰۰۰ نفر دانش پذیر، اعلام رضایت خود را از پلتفرم فرادرس، اعلام کرده‌اند.

آیا فرادرس امکان سفارشی سازی آموزش ها را فراهم نموده است؟

جالب است بدانید که، بسیاری از مدیران منابع انسانی شرکت‌ها، با این تفکر که ممکن است ویدئوهای آموزشی فرادرس از قبل طراحی شده و چارچوب از پیش تعریف شده‌ای برای شرکت‌ها داشته باشند؛ از خرید محصولات امتناع می‌کنند. در پاسخ به این طرز فکر، باید به اطلاعتان برسانم که این چنین نیست!

هر رئیس یا برنامه ریز آموزش‌های مجازی مجموعه، قادر است تا بر اساس سرفصل‌های تعریف شده مؤسسه خود و بر اساس نیازهای آموزشی آن مجموعه، خریدش را سفارشی سازی نماید و در فرادرس، هیچ اجباری برای خرید سرفصل‌های خاص وجود نخواهد داشت.

پلتفرم آموزشی فرادرس

امکان سنجش مطالعاتی در پلتفرم آموزشی فرادرس

به یاد دارم؛ زمانی که در جمع دوستان، از مزایای پلتفرم فرادرس، صحبت می‌کردم یکی از آنان گفت که بنده، در انتهای دوره‌های آموزشی، اقدام به برگزاری آزمون پایان دوره و سنجش مطالعاتی کارمندان می‌نمایم و گمان نمی‌کنم که در پلتفرم فرادرس چنین امکانی فراهم باشد. پاسخ قاطع من به این ایشان این بود که دوست عزیز، شما می‌توانید در استفاده از پلتفرم فرادرس بدون هیچ نگرانی، اقدام به برگزاری آموزن پایان دوره نموده و میزان پیشرفت افراد در انتهای آموزش‌های مجازی را بسنجید.

پلتفرم فرادرس با امکان تعریف کارمندان نامحدود

مخاطبین عزیز، کارفرمایان شرکت‌ها می‌توانند در تعداد کم و یا زیاد، بدون محدودیت حداقلی و حداکثری اقدام به تعریف کاربر نمایند. در واقع برای فرادرس فرقی ندارد که تعداد دانش پذیران، 2 نفر باشد یا 2000000 نفر و در هر شرایط برای شما ارائه خدمات خواهد نمود. با وجود تمامی این تعاریف، اگر علاقه‌مند هستید که از طرح آموزش سازمانی فرادرس استفاده نمایید، می‌توانید با مراجعه به لینک زیر اطلاعات بیشتری در مورد این پلتفرم آموزشی پیدا کنید.

سخن آخر در رابطه با آموزش الکترونیک کارمندان

دوستان و همراهان گرامی، خسته نباشید. از این که تا انتهای این مقاله، با ما همراه بودید؛ از شما متشکریم. در این پست آموزشی، به مزایای آموزش غیرحضوری کارمندان با استفاده از پلتفرم محبوب فرادرس پرداختیم. چرا که پرداختن به این نکته که در حوزه‌های مهارتی یا حتی تخصصی هم می‌توانید از این پلتفرم استفاده کنید؛ خالی از لطف نبود. اکنون، با آشنایی کامل و با خیال راحت می‌توانید، در تعداد اندک یا حتی نامحدود به تهیه ویدئوهای آموزشی از پلتفرم فرادرس بپردازید و با تهیه پنل اختصاصی مدیریت به واحدهای آموزشی و سرفصل‌های برنامه ریزی شده، اشراف پیدا کنید. آموزش الکترونیک کارمندان، یک روش سرمایه گذاری در راستای پیشرفت کل سازمان یا مجموعه است و به شما این امکان را می‌دهد که در آینده به بهره برداری مالی برسید. به جرئت می‌توان ادعا کرد که سودآوری آموزش کارمندان به خصوص در حوزه آموزش مجازی بیشتر از هر روش سرمایه گذاری، می‌تواند شما را به سودآوری مالی برساند؛ بنابراین تا دیر نشده اقدام کنید. موفق و کامیاب باشید.

چقدر این محتوای آموزشی برایتان مفید بود؟

از راست به چپ (سمتِ راست 1 ستاره، سمتِ چپ 5 ستاره)

میانگین 4 / 5. امتیاز شما ثبت شد: 1

اولین نفری باشید که بازخوردتان را ثبت می‌کنید

تبلیغات
راهنمایی در مورد مشکلی که دارید:

محمد انوری

مرتب باید ساخت. گاهی یک محصول، گاهی یک اثر هنری و گاهی لبخندی شیرین بر لبانِ دیگری.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا